1.034.932

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Gyakorlati újságírás I.

Szerző
Szerkesztő

Kiadó: Tankönyvkiadó Vállalat
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Ragasztott papírkötés
Oldalszám: 188 oldal
Sorozatcím: A magyar sajtó kiskönyvtára
Kötetszám: 10
Nyelv: Magyar  
Méret: 20 cm x 14 cm
ISBN:
Megjegyzés: Tankönyvi szám: J16-737.
Értesítőt kérek a kiadóról
Értesítőt kérek a sorozatról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

A tankönyv, amelynek első kötetét most közreadjuk, a szakmai oktatás elősegítésére íródott az Újságíró Iskola hallgatói számára, valamint a sajtómunka iránt érdeklődő fiatalokból mind több... Tovább

Előszó

A tankönyv, amelynek első kötetét most közreadjuk, a szakmai oktatás elősegítésére íródott az Újságíró Iskola hallgatói számára, valamint a sajtómunka iránt érdeklődő fiatalokból mind több megyeszékhelyen alakuló stúdiók résztvevőinek. Megjelentetése - úgy véljük - nagyon időszerű. A felszabadulás óta csaknem huszonöt éve folyik hazánkban szervezett újságíróképzés (tanfolyamokon, a Bércz utcai iskolán, az ELTE újságíró fakultásán, 1958 óta pedig a MÚOSZ-ban), de a szakma elsajátításához nélkülözhetetlen, átfogó tankönyv még nem íródott. Készültek ugyan jegyzetek és egy a maga nemében úttörő vállalkozás: Gombó Pál "Bevezetés a sajtóismeretbe" című munkája. De mivel mindez már nem elégítette ki az igényeket, a MÚOSZ Oktatási Bizottsága úgy határozott, hogy az újságíróképzés céljára készüljön tankönyv.
E kötet rendeltetése, hogy segítséget nyújtson az újságíró hivatást választó, pályakezdő és erre rátermett fiataloknak. Ez a segítő szándék vezette a szerzőket, ezért is jellemző a fejezetek többségére a didaktikus módszer. Az a törekvés, hogy a mesterség fogásait, fortélyait, szabályait, - ha úgy tetszik - törvényeit az alapoktól ismertessék. Mert igaz ugyan, hogy nemcsak a poétának, de a lényeget tekintve, a zsurnalisztának, a rádió és tv-riporternek is "születni kell", de a szakmát, mint minden más szakmát, meg kell tanulni.
Ez a kötet az újságírói műfajokat tárgyalja. Ez alól csak Dersi Tamás bevezető tanulmánya, és Rajcsányi Károlynak, a kéziratnak a nyomdáig vezető útját, lényegében a kézirat "adjusztálását", szerkesztését ismertető írása kivétel. Az első fejezet jellegénél fogva tér el a többitől, mivel az újság funkcióival, társadalmi szerepével, a felépítményben elfoglalt helyével foglalkozik. Az ezt követő fejezeteket is olyan kollégák írták, akik a hírközlést, a tudósítást, a riportázst, a publicisztikát, a szerkesztést évtizedek óta művelik, és készségesen vállalták tapasztalataik átadását. Vissza

Tartalom

Előszó3
Dersi Tamás: Mi az újság? (A sajtó szerepe és hatása)7
Földi Iván: A hír41
Kis Csaba: A tudósítás64
Földes Anna: Az interjú86
Faragó Vilmos: A riportról általában111
Baróti Géza: A riportírás gyakorlata119
Fodor Gábor: A publicisztika142
Rajcsányi Károly: A kézirat útja165
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv