A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Gourmet 99/4

Szerkesztő
Kiadó:
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Ragasztott papírkötés
Oldalszám: 160 oldal
Sorozatcím: Gourmet
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 28 cm x 22 cm
ISBN:
Megjegyzés: Színes fotókkal illusztrálva.
Értesítőt kérek a sorozatról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

Részelt a tartalomból:
Azt már ugye régen tudjuk: hajózni kell. Világos, hogy ehhez viszont tenger, hajó és hajós szükségeltetik. Csak arról feledkezünk meg, hogy sokszor fontos lenne a révkalauz... Tovább

Előszó

Részelt a tartalomból:
Azt már ugye régen tudjuk: hajózni kell. Világos, hogy ehhez viszont tenger, hajó és hajós szükségeltetik. Csak arról feledkezünk meg, hogy sokszor fontos lenne a révkalauz is. Mert nélküle az ismeretlen, bizony könnyen eltévedhetünk. Akár el is süllyedhetünk. Ez pedig jelentős kockázat, mely alaposan csökkenti a hajózás felhőtlen örömét.
Hogy mi köze ennek a gasztronómiához? Remélem, hamar világos lesz. Az első három ugyanis többé-kevésbé létezik. Van sok étterem, vannak vendégek, és ha nem is tengernyi mennyiségben, de még pénz is van. Csak a (rév)kalauz hiányzik. Mégpedig nagyon.
Egy mindentudó, okos, megbízható kalauz, melynek nyugodtan hihetünk. Mert minden és mindenki benne van, és mert a minősítések alaposak, szakszerűek, elfogulatlanok. Így minden vendég minden ebéd vagy vacsora előtt kikereshetné a számára éppen kívánatos darabot. És utána kevesebb kínos meglepetést vagy csalódást kellene átélnie. Mert megtalálná, hovatovább meg is kapná pont azt, amire vágyik. Olyan stílusban, környéken, árszínvonalon és környezetben, ahogyan éppen szeretné. Olyan minőségben, ahogyan a kalauz alapján elvárja vagy reméli. így esetleg máskor, máshol, sőt gyakrabban és szívesebben is lenne vendég.
Igazán nem akarom feltalálni az éttermi kalauz (vagy nemzetközileg: guide) műfaját, hiszen előttem sokan, sokféleképpen és sok helyen kitalálták már. Sőt meg is csinálták. Neveket nem írok, de némelyikből nemzeti vagy egyenesen nemzetközi mérce keletkezett, standard lett. Évente frissen jelennek meg, és világszerte figyelik, nyilvántartják, no meg tömegek vásárolják és használják őket. Mindenhol segítenek a vendégnek. De az éttermeknek is. Mert ez utóbbiaknak vigyázniuk kell: bármilyen stílust, műfajt, minőségi szintet képviselnek, ahhoz folyamatosan tartaniuk kell magukat! Mert különben csalódik a vendég, nem jön máskor, és többek nem jönnek máskor. Aztán a kalauz is leosztályozza. Esetleg annyira leértékeli, hogy már említésre sem tartja méltónak. És akkor megnézheti magát az az étterem
Időről időre persze itthon is felvetődik az éttermi kalauz fontosságának és sürgősségének eszméje. Alkalmasint meg is jelenik egy-egy. Különféle neveken, címeken, sőt némelyik még kimondottan éttermi kalauznak is hirdeti magát. Lehet, hogy el is hiszi magáról, hogy az. Pedig sajnos egyik sem az. Nem részletezem, hány száz okból és hogyan nem az, de könnyen látható, elég, ha a kedves olvasó bármelyik hazai példányt fellapozza. Persze amennyiben valami ilyesmiről egyszerű földi halandóként egyáltalán tudhat, hallhat vagy hozzájuthat.
Az alapvető probléma, ugye kitalálják, a pénz. Teljességre törekvő, szakszerű kalauz csak sok munkával, energiával, idővel és nagy tudású segítőkkel készíthető el. Ez pedig mind pénz. Sok pénz. Ráadásul független pénz kell, mert a vendéglőktől összekönyörgött „szponzorálás" egyrészt csekélyke a feladathoz mérve, másrészt éppen a lényeget, az objektivitást zárja ki azonnal. Amitől még lehet akár kitűnő reklám is, csak éppen nem független éttermi kalauz. És bizony minden egyes ilyen kvázi-kalauz megjelenése csupán arra hívja fel a figyelmet, hogy mennyire hiányzik egy valódi.
Pedig érdemes lenne, akár központilag megteremteni a megfelelő mennyiségű pénzt. Igaz, hogy drága. De ha még sokáig spórolunk ezen, akkor lesz csak igazán drága! Akkor ugyanis a hiányát a vendéglősök fizetik meg. Azzal, hogy sokan továbbra sem fognak tudni a létezésükről, a specialitásaikról, és még keresve is nehezen fogják őket megtalálni. Meg e fontos mérce híján továbbra sem lesznek állandó minőségre kényszerítve. És végül mi, vendégek fizetünk meg az egészért. Drágán. Miközben kalauz nélkül a hajózás örömei helyett sokszor csak a zátonyra futást élvezhetjük.
Antal B. Gábor Vissza

Tartalom

A finn kenyér illata 5
Őszi gyümölcsöstál (Acsay Judit) 11
Sajttal, borral, mandulával (Hajós Katalin) 14
Folyékony körte (ABG) 16
Szerencsés körték, szépséges almák (E.L) 17
Vadat és halat s mi jó falat (Halász Zoltán) 22
Majd ha a nyúlnak puskája lesz (Puskás Katalin) 24
Fegyverek, flörtök, fakanalak (Kárpáti Tamás) 28
Artemisz, Diana, a hétfejű sárkány és a mogyorós pele (Mikes Éva) 32
Bambi meg a tárkonyos őzragu (E.L) 34
Vad, vadhús, vadvendéglő és a vad vendég (Dr. Ink) 37
Szem-szájnak ingere a (I.E.) 40
Vadhúsokhoz jóféle borok (H. Z.) 43
Vadászat a művészetben (Gréczi Emőke) 44
Vadhústörténeti kóstoló (Draveczky Balázs) 46
Szomorú vurstli (Vásárhelyi B. Dávid) 50
Királyi szakácsok nyomdokán (Fülöp Ágnes) 52
A bor ünnepe 59
Borbarátnők (Neudi Erika) 60
A bor kinyílik lassan...(N.E) 61
A borkóstolás nem borivás (M. É.) 65
„Vadászok Bora" Országos Borverseny 66
A svábhegyi szőlősgazda szomorú szürete (Ács Anna) 71
A borász (Krúdy Gyula) 72
A borkészítés olyan, mint a szerelem 74
Toll és bor (N. E) 78
Vezényszó ízkoncertre (N. E.) 82
Mi jön a modernizmus után? (Hernádi Miklós) 86
A Baileys örömeiről (Koncz Elvira) 90
Így illik enni 77 különleges ételt (M. É.) 97
Versailles-i falatok (Hargittai Eleonóra) 98
A Kisbalta (Gyárfás Endre) 100
Menümaceráló (M. É.) 102
Vendéglátási elit Magyarországon (M.E.) 104
A mámor buborékai a (I.E.) 106
Az ördög itala (Rédey Judit)112
Odón pincék mélyén (N. E.) 113
Éjfél után (Baráti Györgyi) 114
Kaviárkaland hetedhét országon át (Juhani Nagy János) 118
Halikrakínálat (J.N.J) 123
Istenek eledele (R.J.) 128
Kiara koplalt 134
Kóstoljuk meg a nagy Almát! (Antal B. Gábor) 138
Íz, amit nem felejtünk 145
Moszkva-parti íz-emlékek (Elek Lenke) 153
Megnyíltak 158
Gasztronómiai enciklopédia (ABG) 160.

Megvásárolható példányok
Állapotfotók
Gourmet 99/4 Gourmet 99/4 Gourmet 99/4 Gourmet 99/4

A borító és a lapélek enyhén foltosak.

Állapot:
880 Ft
660,-Ft 25
4 pont kapható
Kosárba
25% garantált kedvezmény!
konyv