1.034.939

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

A Magyar Református Egyház és a török uralom

Szerző
,
Kiadó:
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Tűzött kötés
Oldalszám: 210 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 23 cm x 16 cm
ISBN:
Megjegyzés: Nyomta a Rábaközi Nyomda és Lapkiadóvállalat a könyvnyomtatás fennállásának 500. évében.

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

A török világ nagy ismerője és lelkes kutatója, Takáts Sándor írja egy helyen, hogy a "hódoltság kora még mai s meg nem fejtett talány előttünk. Oedipusi talány, amit ha megold az ember, elámul; ha... Tovább

Előszó

A török világ nagy ismerője és lelkes kutatója, Takáts Sándor írja egy helyen, hogy a "hódoltság kora még mai s meg nem fejtett talány előttünk. Oedipusi talány, amit ha megold az ember, elámul; ha pedig megfejteni nem tudja, eltéved." Távolról sem merem mondani, hogy ezzel a tanulmányommal megoldottam a magyar református egyházzal és a török uralommal kapcsolatban felvetődő kérdéseket. Mindenek előtt adatokat akartam gyűjteni ehhez a kérdéshez, hogy a meglévő adatok összehordása által a kérdés megoldását elősegítsem.
A magyar református egyház és a török uralom egymáshoz való viszonyát illetőleg különböző részről sok és egymással annyira ellentétes vélemény hangzott el néhány ismert és közkézen forgó adat alapján. A török kor kutatói a török világ csaknem minden kérdésével rövidebben, vagy hosszabban foglalkoztak már, de a magyar református egyháznak a török uralom alatti állapotával behatóbban nem foglalkozott senki. Pedig ezen a területen mennyi sok kérdés vetődik fel. Nehéz dolog a török világról írni, hisz mennyi minden pusztult el ebben az országban, ahol a török és tatár csapattal együtt pusztított a "segítségünkre" küldött zsoldos sereg.
Tanulmányomat Bod Péter szavaival bocsátom útjára, amely szerint ez az ország "a tatárok, törökök, oláhok, rátzok, s más nemzetek által, sóvárogván ennek aranyára, ezüstére, borára, búzájára, emberére, sokszor elpusztítatott, raboltatott, tűzzel, fegyverrel elrontatott. Az írások is olykor, amelyekből lehetne kitanulnunk a régi dolgokat, füstbe mentenek és hamuvá lettenek. Eléggé megmenthet engemet ennek meggondolása az értelmes emberek előtt, ha a dolgok nem úgy lesznek leirva, amint kellett volna, hanem csak amint lehetett ilyen török égette, tatár hamvazta országban."
Legyen dicsőség annak, Akinek akaratából és kegyelme folytán ezt a munkát végezhettem. Vissza

Tartalom

Előszó7
A török véleménye a keresztyénekről9
A 16-17. sz. magyar ref. theológusai a törökről15
Török a protestáns költészetben36
Török vonatkozású imádságok58
A református egyházit törvények és a török82
A török bíráskodása88
A törökök keresztyén hitre való térése100
Török hitre való térés111
A templomok sorsa127
A török kegyetlenkedése a reformáció híveivel szemben142
A török vallási türelmének kérdése153
A református és a róm. kath. egyház viszony a hódoltságban181
A török utáni helyzet193
Forrásmunkák197
Hely és névmutató203

Földváry Antal

Földváry Antal műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Földváry Antal könyvek, művek
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv