1.035.083

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

A mozgalmi nyelvről

Szerző
Szerkesztő
Lektor

Kiadó: Művelt Nép Könyvkiadó
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Tűzött kötés
Oldalszám: 71 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 20 cm x 14 cm
ISBN:
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

Már csaknem három éve annak, hogy pártunk felhívta a figyelmet a mozgalom nyelvében jelentkező ferdeségekre. A napilapok, folyóiratok, üzemi újságok szerkesztői azóta nagyobb gondot fordítanak a... Tovább

Előszó

Már csaknem három éve annak, hogy pártunk felhívta a figyelmet a mozgalom nyelvében jelentkező ferdeségekre. A napilapok, folyóiratok, üzemi újságok szerkesztői azóta nagyobb gondot fordítanak a helyes magyarságra, és szemmel látható - olykor túlzott - igyekezettel kerülik a »gyanús« szavakat, kifejezéseket. Nem mondhatjuk még azonban, hogy mozgalmi megnyilvánulásokon, tanácsokban, hivatalokban nem találkozunk már a hírhedt színtelen, szagtalan bürokratikus beszédmodorral. Korai lenne tehát még a dolog felett napirendre térni. Nem látszik feleslegesnek, ha nyelvészek is elmondják véleményüket arról: mi is voltaképpen a bürokratikus tolvajnyelv, ahogyan Révai József nevezte a Magyar Dolgozók Pártjának II. kongresszusán, és hogy mit is kellene tenni az egészséges mozgalmi nyelv elterjesztése érdekében.
A nyelvészek írtaik eddig is a mozgalmi nyelvről, foglalkoztak vele már a párt II. kongresszusa előtt, mégsem került sor ez ideig a kérdések összefogására, nagyobb lélekzetű, viszonylag kiterjedt anyaggyűjtésen alapuló tanulmányra. Ezt a késedelmet, legalább is részben, éppen az indokolja, hogy az adatgyűjtés időt vesz igénybe. Sok lapot kell végigolvasni, sok gyűlésen, ülésen kell a beszélt nyelvből példákat gyűjteni ahhoz, hogy a jellegzetes hibákat meg tudjuk különböztetni az egyszeri, egyéni botlásoktól, hogy jobban megértsük ennek a sajátos nyelvezetnek a lényegét.
Három évvel ezelőtt kezdtük el magunk is az adatok gyűjtését. A példák javarésze éppen ezért az 1950-es, 195l-es évekből származik. Adataink tehát nagyobbára nem frissek. Ez azonban (sajnos) nem jelenti azt, hogy már elavultak. Ma is hallhatók még jellegzetes hibái a mozgalmi, és ezen túlmenően, a hivatalos nyelvnek. Ezek a régi példák igen alkalmasak arra, hogy segítségükkel megértsük: hogyan ne beszéljünk a jövőben. Ezért nem lett volna helyes csupán az évszámra való tekintettel elhagyni, és, esetleg kevésbé jellegzetes, új példákkal felcserélni őket.
Mindnyájan jól tudjuk, hogy nem kell messze mennünk, hogy ezen a bizonyos bürokratikus nyelven halljunk beszélni. Vissza

Tartalom

ELŐSZÓ
Nyelvünk fejlődése a felszabadulás óta 7
A dolgozó nép és a nemzeti nyelv 13
A nyelvjárások és a köznyelv 14
Az irodalmi nyelv 15
A mozgalmi nyelv gyermekbetegségei 18
„Komoly" és társai 20
„Hibák" és „hiányosságok" a politikai nyelvben 24
Mondjuk meg az elvtársak „felé" 26
Akik „konkréten" beszélnek 27
A mozgalmi nyelv „szűk keresztmetszete" 28
Miért bürokratikus tolvajnyelv a mozgalmi zsargon ? 34
Képtelen képek 40
A mozgalmi zsargon a mozgalmon kívül 43
Hangsúly és hanglejtés a mozgalmi zsargonban 45
A mozgalmi nyelv és a gondolkodás 49
A mozgalmi zsargon forrásai 57
Hogyan kell harcolnunk a mozgalmi zsargon ellen? 64
Megvásárolható példányok
Állapotfotók
A mozgalmi nyelvről A mozgalmi nyelvről A mozgalmi nyelvről A mozgalmi nyelvről A mozgalmi nyelvről

A borító foltos. Több lapon ceruzás aláhúzás, jelölés látható.

Állapot: Közepes
880 Ft
700 ,-Ft 20
4 pont kapható
Kosárba
konyv