1.031.459

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

A dunai exodus/A semmi országa - DVD

Csak DVD

Szerkesztő
Kiadó:
Kiadás helye:
Kiadás éve:
Kötés típusa: Műanyag kötés
Oldalszám:
Sorozatcím: Privát Magyarország
Kötetszám: 9
Nyelv: Magyar  
Méret: 15 cm x 13 cm
ISBN:
Megjegyzés: 1 db DVD-R-lemez. Játékidő: 60 és 62 perc. Nyelvek: magyar; felirat: magyar; hang: 2.0. Ismertetőfüzetekkel. Forgács Péter filmje, zenéjét szerezte: Szemző Tibor. Az Oktatási Minisztérium történelmi dokumentumfilm DVD kiadványa magyar egyetemek és középiskolák számára.
Értesítőt kérek a sorozatról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Fülszöveg

A dunai exodus - Forgács Péter filmje [1998]
1939 nyarán két dunai sétahajót vettek bérbe a nácik és a fasiszta Tiso páter elől illegálisan Palesztinába menekülő szlovák zsidók. Az Erzsébet királyné hajó kapitánya, Andrásovits Nándor szenvedélyes amatőr filmes lévén 8mm-es filmkamerájával forgatott hajón. A menekülő szlovák, osztrák és magyar zsidók útját s mindennapi életét követjük a páratlan ritka felvételeken. A hajó hetekig vesztegelt a Dunán mert Brit Birodalom dacára a nácik zsidó üldözéseinek - az illegális Palesztinába menekülőket. Végül sok izgalom után eljutnak a Fekete tengerig, ahonnan egy tengerjáró hajóval utaznak tovább Palesztina felé. A hajó egy évvel később sem maradt üresen s egy másik fontos útján a kapitány ismét a Romániától visszacsatolt Besszarábiából népi németeket menekített ki a Náci Birodalom. Huszonhét dunai hajó közt Az Erzsébet királyné is résztvett a szállításban, így Andrásovits kapitány ismét filmezett a fedélzeten, ezúttal a besszarábiai népi... Tovább

Fülszöveg

A dunai exodus - Forgács Péter filmje [1998]
1939 nyarán két dunai sétahajót vettek bérbe a nácik és a fasiszta Tiso páter elől illegálisan Palesztinába menekülő szlovák zsidók. Az Erzsébet királyné hajó kapitánya, Andrásovits Nándor szenvedélyes amatőr filmes lévén 8mm-es filmkamerájával forgatott hajón. A menekülő szlovák, osztrák és magyar zsidók útját s mindennapi életét követjük a páratlan ritka felvételeken. A hajó hetekig vesztegelt a Dunán mert Brit Birodalom dacára a nácik zsidó üldözéseinek - az illegális Palesztinába menekülőket. Végül sok izgalom után eljutnak a Fekete tengerig, ahonnan egy tengerjáró hajóval utaznak tovább Palesztina felé. A hajó egy évvel később sem maradt üresen s egy másik fontos útján a kapitány ismét a Romániától visszacsatolt Besszarábiából népi németeket menekített ki a Náci Birodalom. Huszonhét dunai hajó közt Az Erzsébet királyné is résztvett a szállításban, így Andrásovits kapitány ismét filmezett a fedélzeten, ezúttal a besszarábiai népi német kivándorló utasok életét. Szemző Tibor érzékeny zenéjével utazunk e kétfedelű dunai történetben.

A semmi országa - Forgács Péter filmje [1996]
A Második Magyar Hadsereg Szekszárdi gyalogezredének zászlósa, Rátz László már 1938-ban 9,5 mm-es családi filmeket készített, amikor még az Országos Magyar Tejszövetkezeti Központnál volt könyvelő. Az 1942-es tavaszi bevonulásától kezdve forgatta filmjét a hosszú ukrajnai gyalog menetelésen át, ezredének a frontra, a Don menti Korotojak faluig való megérkezésig. Itt azonnal bevetették őket véres harcba, amelyben egységének fele elesett vagy megsebesült. Egyedülálló láncát egészen a katasztrofális doni vereség előestéjéig. Rátz László érezvén az egységét is fenyegető szovjet támadás előszelét az 1942-es rövid karácsonyi szabadságakor hazahozta a kamerát s a filmtekercseket és így maradtak meg e páratlan krónika képei a családi felvételekkel együtt. Személyes tekintettel pillanthatjuk meg e véres szovjet frontot, - mégpedig úgy, ahogy azt sohasem lehetett bemutatni korábban - belülről, mintha mi is ott lennénk a háború hétköznapjaiban, a katonák közt. Vissza
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv