A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Hat terminológia lecke

Szerző
Szerkesztő
Lektor

Kiadó: Lexikográfia Kiadó
Kiadás helye: Pécs
Kiadás éve:
Kötés típusa: Fűzött keménykötés
Oldalszám: 118 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 26 cm x 18 cm
ISBN: 963-219-717-8
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

Tovább

Előszó


Vissza

Fülszöveg


A Lexikográfia és terminológia kézikönyvek sorozat első kötetével régóta várt, hiánypótló munkát adunk az olvasó kezébe. Régóta várt, mert a terminológia tudományos és gyakorlati kérdéseit összefoglaló első és egyben utolsó nagyobb lélegzetű munka magyar nyelven kerek ötven évvel ezelőtt jelent meg. A terminológia interdiszciplináris kérdéseivel számos tudományág és szakma foglalkozik. A nyelvészeten belül például a lexikográfia, a fordítástudomány, a szaknyelvkutatás, a nyelvészeten kívül a szemiotika, az információtudomány és a különböző szakterületek, és ezek határterületén, kicsit mindegyikből merítve, a terminológia. A szerző interdiszciplináris szemlélettel közelíti meg a tudományos problémákat, és kétoldalú alapképzettségéből adódó természetességgel szemléli a terminológia vizsgált kérdéseit, s azokat a magyar nyelvújítás eredményeire alapozva, saját kutatási eredményei segítségével helyezi mai világunkba. Különleges szemléletmódját mutatja, hogy a terminológia... Tovább

Fülszöveg


A Lexikográfia és terminológia kézikönyvek sorozat első kötetével régóta várt, hiánypótló munkát adunk az olvasó kezébe. Régóta várt, mert a terminológia tudományos és gyakorlati kérdéseit összefoglaló első és egyben utolsó nagyobb lélegzetű munka magyar nyelven kerek ötven évvel ezelőtt jelent meg. A terminológia interdiszciplináris kérdéseivel számos tudományág és szakma foglalkozik. A nyelvészeten belül például a lexikográfia, a fordítástudomány, a szaknyelvkutatás, a nyelvészeten kívül a szemiotika, az információtudomány és a különböző szakterületek, és ezek határterületén, kicsit mindegyikből merítve, a terminológia. A szerző interdiszciplináris szemlélettel közelíti meg a tudományos problémákat, és kétoldalú alapképzettségéből adódó természetességgel szemléli a terminológia vizsgált kérdéseit, s azokat a magyar nyelvújítás eredményeire alapozva, saját kutatási eredményei segítségével helyezi mai világunkba. Különleges szemléletmódját mutatja, hogy a terminológia alapkérdéseit nem elszigetelten, hanem más nyelvészeti diszciplínákkal való kapcsolatán keresztül vizsgálja. A könyv témakörei: a terminológia előzményei és eredményei, a terminológiai rendszer, a terminológiai norma, terminológia és lexikográfia, terminológia és fordítás, és a terminológia feladatai.
E könyv olyan összefoglaló jellegű munka, amely akár az oktatásban, akár a kutatásban, akár gyakorlati feladatok megoldásában segítséget nyújthat.
m—M1
-I
Fóris Ágota a Pécsi Tudományegyetem Nyelvtudományi Tanszékének, valamint a pécsi Nyelvtudományi Doktori Iskola Alkalmazott Nyelvészeti Programjának és a Veszprémi Egyetem Interdiszciplináris Doktori Iskola Szaknyelvi Kommunikáció Alprogramjának oktatója, Békésy György Posztdoktori Ösztöndíjas. Kutatási területe a lexikográfia és a terminológia. A Szótár és oktatás című könyv és számos más publikáció szerzője, a magyar-olasz és az olasz-magyar ¦műszaki-tudományos szótár és tön könyv szerkesztője.

Vissza
Fülszöveg Kép

Tartalom


Vissza

Fóris Ágota

Fóris Ágota műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Fóris Ágota könyvek, művek
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv