1.034.668

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

A szőlőmívelés és a bor története 10.

Szerző

Kiadó: Magyar Vendéglátóipari Munkások Országos Szabad Szakszervezete Oktatási Bizottság
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Tűzött kötés
Oldalszám: 15 oldal
Sorozatcím: Szakmai oktatási tanfolyamok anyaga
Kötetszám: 14
Nyelv: Magyar  
Méret: 20 cm x 15 cm
ISBN:
Megjegyzés: Nyomatta: Farkas Testvérek nyomda.
Értesítőt kérek a kiadóról
Értesítőt kérek a sorozatról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

A BOR KEZELÉSE. NEHEZEBB PINCEMÜVELETEK.
1. Derítés.
Azt a borkezelési módot, amidőn valamely zavaros borhoz, bizonyos akár erőművileg (mechanikailag), akár vegyileg (kémiailag) ható anyagokat... Tovább

Előszó

A BOR KEZELÉSE. NEHEZEBB PINCEMÜVELETEK.
1. Derítés.
Azt a borkezelési módot, amidőn valamely zavaros borhoz, bizonyos akár erőművileg (mechanikailag), akár vegyileg (kémiailag) ható anyagokat keverünk abból a célból, hogy a hatásukra létrejött kicsapódások segítségével a borban lebegő apró, finom szemcsék leülepedjenek, derítésnek nevezzük. Derítés által tehát egy, már zavaros borban mesterségesen még nagyobb zavarodást idézünk elő, mégis a bor tisztulása hamarabb fog bekövetkezni, mint abban az esetben, ha a bort magára hagyjuk. A zavaros bornak magától való tisztulása némely esetben - különösen nyálkás fiatal boroknál - egyáltalában nem fog bekövetkezni. A derítés tehát fa bortisztításnak gyorsított eljárása. A borok szűrésének meghonosodása előtt ez volt tulajdonkép a borok tisztításának egyedül ismeretes módja. Ma viszont a szűrés a derítést talán kissé háttérbe is szorította, ami nem helyes, mert okkal-móddal hol az egyiket, hol a másikat alkalmazva érhetjük el teljesen célunkat, a borok palackérettségét.
A borok derítéséhez bortörvényünk a következő, az egészségre ártalmatlan szerek alkalmazását engedi meg: 1. Viza- és harcsahólyag. 2. Csersav. 3. Zselatin. 4. Tojásfehérje. 5. Friss tej (lefölözött és lefölözetlen). 6. Tiszta kazeinkészítmények. 7. Spanyolföld. 8. Kaolin- vagy porcellánföld. 9. Sárga vérlűgsó (ferrociánkálium). A derítő anyagok a spanyolföld és a kaolin kivételével, kétfélekép hatnak a borra: mechanikailag (erőművileg) és kémiailag (vegyileg). Mechanikai hatás alatt azt értjük, hogy a borban elkevert derítőanyagok szemcséinek fajsúlya nagyobb, mint azoknak a zavarodását okozó anyagoknak, amelyek a bor egész tömegében lebegnek, ezen tulajdonságuknál fogva tehát amazokat súlyuknál fogva mintegy magukkal lehúzzák. A bor tisztulása felülről lefelé megy végbe. Vissza

Fornády Elemér

Fornády Elemér műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Fornády Elemér könyvek, művek
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv