1.035.111

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

A szőlőmívelés és a bor története 14.

Szerző

Kiadó: Magyar Vendéglátóipari Munkások Országos Szabad Szakszervezete Oktatási Bizottság
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Tűzött kötés
Oldalszám: 15 oldal
Sorozatcím: Szakmai oktatási tanfolyamok anyaga
Kötetszám: 22
Nyelv: Magyar  
Méret: 20 cm x 15 cm
ISBN:
Megjegyzés: Nyomatta: Farkas Testvérek nyomda.
Értesítőt kérek a kiadóról
Értesítőt kérek a sorozatról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

Hogyan kóstoljunk?
A borok értékének elbírálásánál a legnagyobb szerepet az ízlelés játsza. Minthogy a bort kóstolni és arról biztos ítéletet mondani igen nehéz feladat, nem lesz érdektelen, ha... Tovább

Előszó

Hogyan kóstoljunk?
A borok értékének elbírálásánál a legnagyobb szerepet az ízlelés játsza. Minthogy a bort kóstolni és arról biztos ítéletet mondani igen nehéz feladat, nem lesz érdektelen, ha úgy az eladó, mint a vevő szempontjából ezt a kérdést közelről megvilágítjuk.
A bor kóstolásához lehetőleg víztiszta, vékonymetszésű, kehelyformájú poharat használjunk, amelynek felső pereme egy kissé összeborul.
A hordóból történő mintavételnél a következőkre figyeljünk: helytelen ha a bort a lopóval legfelülről szívjuk és ezt juttatjuk a kóstoló pohárba. Bele kell nyúlni lehetőleg a hordó közepéig, ahol sem párolgás, sem hőmérsékletváltozás következtében nem változik annyira az alkohol- és szénsavtartalom som, mint a levegőtől befolyásolt felszínen. A bemutatás legsikeresebb, ha a hordóból kiszívott mintát nyomban be lehet ereszteni a kóstolópohárba, mert így a bornak nincs ideje szénsavtartalmából veszíteni és - ha törésre hajlamos.- némileg elködösödni.
A lopóval kivett mintát lassan, a pohár falán csúsztatva, de semmi esetre sem a sör módjára haboztatva, kell a pohárba juttatni, mert az ilyen erős habzás után a bor sokat veszít szénsavából és ennek elillanása után bágyadtabb ízű és zamatú lesz.
A pohárba juttatott bornak legelőször tisztaságát, színét, tükrét, fénytörését bíráljuk meg, ha azt kifogástalanul tisztának, ragyogónak találjuk, félig már biztosítva van a jó vélemény. Vissza

Fornády Elemér

Fornády Elemér műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Fornády Elemér könyvek, művek
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv