1.034.996

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Az üzemi vendéglátás kézikönyve

Szerző
Lektor

Kiadó: Közgazdasági és Jogi Könyvkiadó
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Fűzött papírkötés
Oldalszám: 261 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 20 cm x 14 cm
ISBN:
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Tartalom

Előszó3
Az üzemi ellátás létrejötte és fejlődése hazánkban5
Az üzemi ellátás szocialista jellege5
Az üzemélelmezéstől az üzemi vendéglátásig6
A fejlődés iránya8
Szervezet és ellenőrzés10
Az üzemi vendéglátás szervezete10
A Belkereskedelmi Minisztérium szakfelügyeleti jogköre10
Az ellenőrzést végző szervek és az ellenőrzés módja12
Működési és igénybevételi szabályok16
Mikor kell működési engedély16
Konyhák, éttermek és büfék tevékenységi köre17
Kapcsolat a szállító és az étkezést igénybevevő vállalattal19
A konyhai és éttermi moslék felhasználása22
A konyhai és éttermi kapacitás kihasználása23
Ki vehet részt üzemi étkezésben. Vállalati hozzájárulás24
Műszaki és technikai berendezés és üzemelés27
Általános beruházási és műszaki előírások27
Konyha29
Előkészítő helyiségek35
A raktárak fajtái35
Egyéb üzemi tevékenységek36
Építészeti követelmények a konyháknál48
Étterem kialakítása50
Fontosabb gépek és kezelésük56
Karbantartás72
Fogyóeszközök81
Munkavédelem és balesetelhárítás87
Áruforgalom89
Áruforgalmi tervezés89
Az árubeszerzés legfontosabb irányelvei90
Élelmiszerek és italáruk beszerzési forrásai, a szállító vállalatok árkialakítása és szállítási feltételei92
Helyi árualap95
Az áru mennyiségi és minőségi átvételének módja96
Raktározás97
Értékesítés108
Étrend és étlap összeállítás108
Anyagkivetés és kalkuláció126
Éttermi munka130
Üzemi büfé134
Az üzemi vendéglátás egészségügye138
Az üzletvezető feladatai az egészségügyi szabályok megtartásában138
Az üzemi vendéglátásban dolgozókra vonatkozó szabályok139
Helyiség, tárgyak és anyagok tisztántartása141
Ételminta eltevés. Eljárás ételmérgezésnél151
Éttermi és konyhai dolgozók szakképesítése, bér és létszám kérdései, valamint szociális juttatásai153
Szakképesítési előírások153
Bérezés, valamint szakképesítés, létszám a konyhán és étteremben156
Térítés nélküli és kedvezményes étkezés160
Védőöltözet és munkaruha164
Védőétel és védőital167
Az óvórendszabályok kötelező alkalmazása168
Az üzemi vendéglátó vállalatok konyháinak és egyéb üzemeinek, valamit a saját kezelésű konyhák ügyvitele169
Az üzemi vendéglátó vállalatok egységeinek elszámolási rendje169
Az üzemi vendéglátó vállalatok elszámolási rendjének vázlata169
Az üzemi vendéglátó vállalatok egységeinek bizonylatai és konyháinak elszámolási rendje170
A szállítók bizonylatai170
Átvételi (ellenőrző) bélyegek használata173
Vállalaton belüli áruforgalom bizonylata (szállítólevelek)174
A vevő-vállalatok étkezései (adag) megrendelése)176
Az előfizetéses étkezések anyagfelhasználásának elszámolása179
Az étlap szerinti étkezések anyagfelhasználásának elszámolása182
Az étlap szerinti ételek értékesítésének elszámolása (bevétel és adag elszámolás)185
A konyhák egyéb készletcsökkentéseinek bizonylata188
Az üzemi konyhák áru és göngyölet (raktári) készleteinek nyilvántartása189
A konyhák raktári készleteinek nyilvántartása192
Előfizetéses étkezések normafigyelése és adagelszámolása193
Az üzemi büfék ügyvitele és elszámolási rendje196
Központi termelő üzemek elszámolása200
Nagyüzemi rendszerben szervezett termelő üzemek elszámolása201
A termelés (termelő részleg) elszámolása202
Készáru raktár elszámolása204
Középüzemek (termelőüzemek) elszámolása205
Kisüzemi formában szervezett termelőüzemek elszámolása207
A termelőüzemek gazdálkodásának (anyagfelhasználásának) ellenőrzése207
Központi áru- és göngyölegraktárak elszámolása208
Sajátkezelésű konyhák elszámolási rendje210
Általános tudnivalók210
A sajátkezelésű konyhák nyilvántartásának, elszámolásának vázlatos menete211
A raktári anyagszámlalapok nyilvántartásának és vezetésének módja211
Az anyagfelhasználás elszámolása215
Az anyagfelhasználások összesítése és az étkezési nromák betartásának ellenőrzése220
Az anyagok és göngyölegek értékforgalmi gyűjtője221
Az étkezők nyilvántartása223
A havi zárás, illetve a zárókimutatás elkészítése224
A társadalmi tulajdon és a vendégek védelme225
A társadalmi tulajdon védelmének általános szabályai225
Káreseti jegyzőkönyv felvétele227
Kártérítési felelősség a Munka Törvénykönyve alapján228
A leltárhiány miatti felelősség231
A vendégek védelme az üzemi vendéglátás során240
Az üzemi konyhák működését közvetlenül érintő fontosabb jogszabályok244
A Magyar Forradalmi Munkás-Paraszt Kormány 2.034/1960 (V. 25.) számú határozata a belkereskedelmi miniszter szakfelügyeletéről (Kivonatos közlés)244
A bel- és külkereskedelmi miniszter 1719(15) 1954. BTM. számú utasítása az üzemi étkeztetés és a vállalati hozzájárulás szabályozásáról246
A belkereskedelmi miniszter 109/1960. (K. É. 46.) Bk. M. számú utasítása az állami vendéglátóipariban használt étkezési utalványok beszüntetéséről249
A belkereskedelmi miniszter 24/1957. (K. É. 12.) Bk. M. számú utasítása a társadalmi szervek helyiségeinek és létesítményeinek vendéglátóipari ellátásáról249
Az egészségügyi miniszter 5/1960. (VII. 27.) Eü. M. számú rendelete az ételmérgezés esetén követendő eljárásról251
A Magyar Forradalmi Munkás-Paraszt Kormány 58/1958. (XI. 13.) számú rendelete a kereskedelmi dolgozók leltárhiányért fennálló anyagi felelősségéről253
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv