A gyümölcs betakarítása | 3 |
A gyümölcs érettsége és a szedési idő | 3 |
A szedés időpontját befolyásoló és meghatározó tényezők | 4 |
A szüret előkészítése, szervezése, lebonyolítása, eszközei | 5 |
A gyümölcs kézi szedése | 6 |
A gyümölcs kézi és gépi mozgatása | 7 |
A betakarítás eszközei | 7 |
A gyümölcs áruvá készítése | 12 |
A gyümölcs tárolása | 17 |
Összefoglaló kérdések | 19 |
AZ ALMAGYÜMÖLCSŰEK TERMESZTÉSE | |
Az alma termesztése | 23 |
Az almatermesztés jelentősége | 23 |
Az almatermesztés feltételei | 23 |
Az almatermesztés tájai | 25 |
Az almaültetvény létesítése | 25 |
A fajtákról általában | 25 |
Az alma főbb fajtáinak jellemzése és a fajta megválasztása | 28 |
Az alma telepítési rendszerei és művelési módjai | 30 |
Koronaformák | 37 |
Az alma- és a körtegyümölcs támberendezése | 41 |
A termőre fordulás gyorsítása | 42 |
Összefoglaló kérdések | 43 |
Az alma termesztéstechnológiája | 43 |
A termő almafák metszése | 43 |
A metszés gyakorlata | 46 |
A korszerűtlen termő almafák átalakítása | 48 |
Vegyszeres növekedés- és termésszabályozás | 50 |
Az alma tápanyagellátása | 51 |
A műtrágyázás | 52 |
A szervestrágyázás | 53 |
Az alma talajművelése | 53 |
Az alma öntözése | 54 |
Összefoglaló kérdések | 56 |
Az alma növényvédelme | 56 |
Károsodást kiváltó élettelen okok | 56 |
Károsodást kiváltó élő okok | 58 |
Összefoglaló kérdések | 67 |
Az alma kiváló minőségének biztosítása | 68 |
Az alma betakarítása, áruvá készítése, tárolása és ipari feldolgozása | 69 |
Betakarítás | 69 |
Áruvá készítés | 71 |
Az alma tárolása | 72 |
Az alma ipari feldolgozása | 74 |
Összefoglaló kérdések | 75 |
A körte termesztése | 76 |
A körtetermesztés jelentősége, helyzete | 76 |
A termesztés feltételei, termőtájai | 77 |
Körtefajták, fajtahasználat, fajtatársítás | 77 |
Alanyok | 83 |
A körte telepítési és művelési rendszerei | 84 |
A körte termesztéstechnológiája | 85 |
A termőfelület kialakítása, fenntartása | 85 |
Talajművelés | 86 |
Tápanyag-utánpótlás | 87 |
Öntözés | 88 |
A körte növényvédelme | 89 |
Összefoglaló kérdések | 92 |
A körte betakarítása, áruvá készítése, tárolása és feldolgozása | 93 |
Betakarítás | 93 |
Áruvá készítés | 95 |
Tárolás | 95 |
Feldolgozás | 97 |
Összefoglaló kérdések | 97 |
A birs termesztése | 98 |
A birstermesztés jelentősége | 98 |
A birstermesztés feltételei | 98 |
Birsfajták, fajtahasználat, fajtatársítás | 99 |
A birs termesztéstechnológiája | 100 |
Betakarítás | 101 |
Tárolás | 101 |
Feldolgozás | 101 |
Összefoglaló kérdések | 102 |
A naspolya termesztése | 103 |
A naspolyatermesztés jelentősége | 103 |
A termesztés feltételei | 103 |
A naspolya termesztéstechnológiája | 103 |
A CSONTHÉJAS GYÜMÖLCSŰEK TERMESZTÉSE | |
Az őszibarack termesztése | 107 |
Az őszibarack-termesztés jelentősége és feltételei | 107 |
Az őszibarack termőtájai | 108 |
Az őszibarack-gyümölcsös telepítése | 108 |
A fontosabb őszibarackfajták és használatuk | 108 |
Az őszibarack telepítési módja és művelési rendszerei | 115 |
Az őszibarack koronaformái | 115 |
Az őszibarack termesztéstechnológiája | 120 |
A termő őszibarackfák metszése | 120 |
Termésszabályozás | 125 |
A csonthéjas gyümölcsösök ápolása | 126 |
Talajművelés | 126 |
Öntözés | 126 |
Tápanyagellátás | 127 |
A csonthéjas gyümölcsösök ápolása | 129 |
Az őszibarack növényvédelme | 129 |
Károsodást kiváltó élettelen, nem fertőző okok | 129 |
Károsodást kiváltó élő, fertőző okok | 129 |
Betakarítás, áruvá készítés, tárolás, feldolgozás | 136 |
Betakarítás | 136 |
Áruvá készítés | 137 |
Az őszibarack tárolása | 139 |
Az őszibarack ipari feldolgozása | 140 |
Összefoglaló kérdések | 140 |
A kajszi termesztése | 142 |
A kajszitermesztés jelentősége | 142 |
A kajszitermesztés feltételei | 143 |
A kajszigyümölcsös telepítése | 144 |
Alany és fajtahasználat | 144 |
A kajszi telepítési módja és művelési rendszerei | 148 |
Koronaalak | 149 |
A kajszi termesztéstechnológiája | 149 |
A fiatal és a termőfák metszése | 149 |
Gyümölcsritkítás | 150 |
A kajszi növényvédelme | 151 |
Károsodást kiváltó természeti tényezők | 151 |
Károsodást kiváltó fertőző okok | 152 |
Betakarítás, áruvá készítés, tárolás, feldolgozás | 153 |
Betakarítás | 153 |
Áruvá készítés | 154 |
Tárolás | 155 |
A kajszi ipari feldolgozása | 155 |
Összefoglaló kérdések | 156 |
A cseresznye és a meggy termesztése | 157 |
A cseresznye- és meggytermesztés jelentősége | 157 |
A cseresznye- és meggytermesztés feltételei, termőtájai | 157 |
A cseresznye és meggy alany- és fajtahasználata | 158 |
Alanyhasználat | 158 |
Fajtahasználat | 159 |
Termékenyülés, fajtatársítás | 160 |
A cseresznye és a meggy telepítési rendszere és művelési módja | 166 |
Koronaalak, metszés | 167 |
A gyümölcskötődés vegyszeres serkentése | 168 |
A cseresznye és a meggy növényvédelme | 169 |
Károsodást kiváltó természeti tényezők | 169 |
Károsodást kiváltó fertőző okok és kártevők | 169 |
Termésbetakarítás | 172 |
Szedés, osztályozás | 172 |
Gépi betakarítás | 173 |
Tárolás | 175 |
A cseresznye és a meggy feldolgozása | 175 |
Összefoglaló kérdések | 176 |
A szilva termesztése | 177 |
A szilvatermesztés jelentősége | 177 |
A szilvatermesztés feltételei, termőtájai | 177 |
Alany- és fajtahasználat | 178 |
Alanyok | 178 |
Fajták | 178 |
A szilva telepítési rendszerei és művelődési módjai | 183 |
Koronaalak, metszés | 183 |
Gyümölcsritkítás | 185 |
A szilva növényvédelme | 185 |
Kórokozók | 185 |
Kártevők | 186 |
A termés betakarítása, osztályozása, csomagolása, tárolása | 189 |
Betakarítás | 189 |
Osztályozás | 190 |
Csomagolás | 190 |
Tárolás | 190 |
A szilva feldolgozása | 190 |
Összefoglaló kérdések | 191 |