kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát
| Kiadó: | Kalligram Könyvkiadó Kft. |
|---|---|
| Kiadás helye: | Budapest |
| Kiadás éve: | |
| Kötés típusa: | Fűzött kemény papírkötés |
| Oldalszám: | 287 oldal |
| Sorozatcím: | |
| Kötetszám: | |
| Nyelv: | Magyar |
| Méret: | 21 cm x 15 cm |
| ISBN: | 963-06-1189-9 |
| Megjegyzés: | Harmadik, bővített kiadás. A szerző fekete-fehér fotójával. |
| Bevezetés | 5 |
| Előbeszédek | 11 |
| Mit tegyünk, és mit együnk? | 11 |
| Egy kis kitérő a tudomány határvidékeire | 12 |
| Hányféleképpen lehet főzni? | 15 |
| Régen és most | 18 |
| A mosogatás eredete | 18 |
| A mosogatásról | 19 |
| Régen és most | 21 |
| Tanuljunk könnyen, gyorsan | 23 |
| Pörköltek, paprikások | 23 |
| Gulyások | 24 |
| Halászlé | 25 |
| Nem csak hússal élünk - levesek, főzelékek | 26 |
| Sűrítem a levest | 26 |
| Mi mennyi, és mennyi az annyi? | 28 |
| Titkok fejezete | 31 |
| Régi titkok, melyeket nagyanyáinktól tanulhattunk - volna | 31 |
| A hús titkai | 31 |
| Páclé készítése | 32 |
| Kenőpácolás | 33 |
| Elősütés | 33 |
| Egyéb tudnivalók | 33 |
| A bundázás, avagy a panírozás titkai | 35 |
| A máj titkai | 37 |
| A szója titkai | 38 |
| Általános és "rejtett" tudnivalók a szójáról | 39 |
| Töltött ételek | 42 |
| Rakott ételek | 42 |
| Labdapecsenye vagy vagdalt pecsenye (fasírozott) | 43 |
| Szójakocka káposztával | 43 |
| Szójafasírt pehelyből | 43 |
| Szójafasírt porból | 44 |
| Szójapástétom | 44 |
| Ráadás: Fruzsina őrült szójareceptje | 44 |
| Töltött ételek | 45 |
| Tehéntúró - házilag | 45 |
| Rézi sajtja | 46 |
| Krémsajt | 47 |
| Tejszín krémsajt | 47 |
| Köményes sajt | 47 |
| Borsos sajt | 47 |
| Boursain (buszen) | 48 |
| A tojás titkai | 48 |
| Lágy tojás | 49 |
| Kemény tojás | 49 |
| Tükörtojás | 49 |
| Diétás tükörtojás | 49 |
| Rántotta | 49 |
| Púpos rántotta | 49 |
| Kínai rántotta | 50 |
| Omlett | 50 |
| Buggyantott tojás | 50 |
| Tejfölös tojás | 50 |
| Tojáspörkölt | 50 |
| Meleg töltött tojás | 51 |
| Hideg töltött tojás | 51 |
| Tojásvagdalt | 51 |
| A burgonya titkai | 52 |
| Krumplipüré | 54 |
| Krumplisaláta | 54 |
| A hagyma titkai | 55 |
| Vendégváró póréhagyma | 57 |
| A tej titkai | 57 |
| A liszt titkai | 59 |
| A mai háziasszony titkos titkai | 60 |
| Leégett hús | 60 |
| Égett a sütemény, a torta | 60 |
| Kozmás a leves, a főzelék | 61 |
| Elsóztam a levest | 61 |
| Sós a hús | 62 |
| Savanyú a leves | 62 |
| Juj! Megégettem a kezem! | 62 |
| A pénz és az idő titkai | 64 |
| Kínai csirkeszárny | 64 |
| Hogy gyorsabban elkészüljön! | 64 |
| Gomba-"pillanatrecept" | 66 |
| További olcsó és gyors ételajánlatok | 67 |
| Lábatlan csirke | 67 |
| Sterc | 67 |
| Hajdúkása | 67 |
| Pászkavelő | 67 |
| Piros-fehér-zöld | 67 |
| Maradék? - Az nálunk nincs! | 68 |
| Mit csináljunk a maradék húsokkal? | 69 |
| Húskrokett (ropogós) | 69 |
| Húspuding | 69 |
| Édesanyám emlékezetes, jó, töltött palacsintája | 69 |
| Hortobágyi húsos palacsinta | 70 |
| Pástétom főtt húsból | 70 |
| Becsinált leves | 70 |
| Töltött krumplislepény | 70 |
| Amikor a főzelék megmarad | 71 |
| Ránk szárad a köret | 71 |
| Édességmaradékok | 72 |
| Levesek | 73 |
| Ükanyáinktól holnapig | 73 |
| Levesreceptek 1915-ből | 75 |
| Marhahúsleves anno | 75 |
| Spórolós levesek | 77 |
| Húslevesek hús nélkül | 77 |
| Kukoricaliszt-leves galuskával | 78 |
| Suhantott leves | 79 |
| Szalonnás leves | 79 |
| Zöldségleves májgombóccal | 79 |
| Burgonyaleves csipetkével | 79 |
| Erőleves betegeknek | 80 |
| Böjti leves | 80 |
| Csirkeleves | 80 |
| Köménymagos leves | 81 |
| Rántott leves | 81 |
| Savanyú tojásleves | 81 |
| Tejleves | 81 |
| Paradicsomleves | 82 |
| Napjaink levesei | 85 |
| Erőleves nyers sárgarépával | 85 |
| Erőleves sajttal | 85 |
| Ízes leves kockából | 85 |
| Rizsleves | 85 |
| Lebbencsleves | 86 |
| Bableves így vagy úgy | 86 |
| Lencseleves | 86 |
| Szárazborsóleves | 87 |
| Zöldborsóleves | 87 |
| Zöldséglevesek | 87 |
| Krumplilevesek | 88 |
| Tejfölös burgonyaleves | 88 |
| Burgonyaleves zellerlevéllel | 88 |
| Krumplileves babérlevéllel | 89 |
| Erdélyi édes krumplileves | 90 |
| Mákófalvi krumpligombócleves | 90 |
| Egyéb tudnivalók a krumplilevesről | 90 |
| Csorbák | 91 |
| Csorba zöldséggel | 91 |
| Csorba húsfélékkel | 91 |
| Nyári levesek | 91 |
| Bolgár aludttejleves | 91 |
| Joghurleves hidegen | 92 |
| Zöldleves | 92 |
| Kelkáposztás (avagy frankfurti) leves | 92 |
| Sóskaleves | 93 |
| Sóskaleves Berta szerint | 93 |
| Paraj-, avagy spenótleves | 93 |
| Paradicsomlevesek így is, úgy is | 93 |
| Magyaros paradicsomleves | 94 |
| Sajtos paradicsomleves | 94 |
| Bazsalikomos paradicsomleves | 94 |
| Spanyolos (hideg) paradicsomleves | 94 |
| Hideg paradicsomleves | 94 |
| Jeruzsálemi paradicsomleves | 95 |
| Gyümölcslevesek | 95 |
| Vegyes gyümölcslevesek | 95 |
| Nagyanyám borlevese | 96 |
| Hallevesek | 96 |
| Változatok a halászlére | 96 |
| Halkocsonya I. | 97 |
| Anyám hallevese | 97 |
| Halkocsonya II. | 97 |
| Utószó a levesekhez | 98 |
| Levesbetétek | 99 |
| Csurgatott tészta | 99 |
| Daragaluska I. | 100 |
| Daragaluska II. | 100 |
| Egyszerű májgaluska | 100 |
| Reform májgombóc | 100 |
| Burgonyagombóc | 101 |
| Zsemlegombóc | 101 |
| Zsemlegombóc | 101 |
| Macesz-, avagy pászkagombóc | 101 |
| Tört galuska - nokedli | 102 |
| Reszelt tészta | 102 |
| Csipetke | 102 |
| Vajgaluska | 103 |
| Sült borsóka | 103 |
| Egyéb levesbetétek | 103 |
| Köretek | 105 |
| Burgonyaköretek | 105 |
| Sós vízben főtt krumpli | 105 |
| Petrezselymes burgonya | 105 |
| Sajtos burgonya | 105 |
| Krumplipüré | 105 |
| Pirított burgonya | 106 |
| Hagymás krumpli | 106 |
| Rósejbni | 106 |
| Hasábburgonya - szalmakrumpli | 106 |
| Krokett, avagy pofézli | 106 |
| Tócsni | 107 |
| Burgonyapecsenye | 107 |
| Rizs- és egyéb köretek | 107 |
| Párolt rizs | 108 |
| Paradicsomos rizs | 108 |
| Rizsköret olaszosan | 108 |
| Tarhonyaköret | 108 |
| Hajdúkása | 109 |
| Köretek zöldségfélékből | 109 |
| Angolos zölségköretek | 109 |
| Parajlepén | 110 |
| A kukorica mint lírai kitérő | 110 |
| Puliszka | 111 |
| Kukoricaprósza | 112 |
| Főzelékek - másképpen | 112 |
| Podlupka, azaz karalábélevél | 112 |
| Tőtika, azaz töltöt karalábélevél | 113 |
| Karalábéfőzelék és -leves | 113 |
| Töltött karalábé | 113 |
| Rakott karalábé (rizzsel meg egyebekkel) | 113 |
| Bundás és rántott karalábészeletek | 114 |
| A bab, borsó és lencse dícsérete | 114 |
| Főzelékek és húsfélék között | 115 |
| Őfelsége, a káposzta | 117 |
| Téli töltött káposzta | 117 |
| Nyári töltött káposzta | 117 |
| Ínséges idők töltött káposztája | 118 |
| Erdélyi káposzták | 119 |
| Erdélyi lucskos káposzta | 119 |
| Székelykáposzta, avagy székelygulyás | 119 |
| Kolozsvári rakott káposzta | 120 |
| Főzelékek édes káposztából | 120 |
| Párolt káposzták | 121 |
| Vadász káposzta | 121 |
| Rizses vagy tarhonyás káposzta | 122 |
| Buba galuskás káposztája | 122 |
| Káposztás trepanka | 122 |
| Padlizsán, tojásgyümölcs, avagy törökparadicsom | 122 |
| Padlizsán törökösen | 124 |
| Padlizsán rizzsel | 124 |
| Padlizsánkrém | 124 |
| Olasz melancani | 125 |
| Gizi padlizsánreceptje | 125 |
| Sajttal rakott padlizsán | 125 |
| Hagymareceptek | 126 |
| Nyers hagyma áztatva | 126 |
| Mustáros hagyma | 126 |
| Zöldhagymaszár-saláta | 127 |
| Hagymatokány | 127 |
| Erdélyi hagymatokány | 127 |
| Hagymaleves I. | 127 |
| Hagymaleves II. | 128 |
| Hagymaleves III. | 128 |
| Fűszeres töltött hagyma | 128 |
| Hagymatorta | 129 |
| Hagymafeltét | 129 |
| A sokat kárhoztatott húsok | 130 |
| Egy kis történelem, egy kis tudomány | 130 |
| A hentesnél | 131 |
| A csirke | 133 |
| Egybesült csirke | 133 |
| Töltött csirke | 133 |
| Csirkemell változatosan | 134 |
| Citromos sült csirkecomb | 134 |
| Mindenféle párolt csirkék | 134 |
| Pörkölt és paprikás csirke | 135 |
| Lecsós csirke | 135 |
| "Csirkék tárkonymártásban" | 136 |
| Darált húsok | 136 |
| Töltelék mindenféléhez | 136 |
| Rakott akármicsodák | 137 |
| Fasírozott (vagdalt), avagy labdapecsenye | 137 |
| A híres-nevezetes citromos fasírt | 137 |
| Miklós labdapecsenyéje | 138 |
| Francia darált pecsenyeszelet | 138 |
| Ugyanez odalenn Délen | 138 |
| Szeletelt húsok | 138 |
| Natúrszelet | 138 |
| Párolt húsok | 139 |
| Egybesült és társai | 139 |
| Sült oldalas | 140 |
| Töltött dagadó | 140 |
| Egy s más a halakról | 142 |
| Rácponty | 142 |
| Keszeg ropogósan | 143 |
| Göngyölt tonhal | 143 |
| Tengeri hal egyszerűen, finoman | 143 |
| Ugyanez másképpen | 144 |
| Hahó! Itt a reform: saláták | 145 |
| Egynemű nyers saláták | 147 |
| Franciasaláta | 147 |
| Gyors franciasaláta | 148 |
| Krumplisaláták | 149 |
| Anyám krumplisalátája | 149 |
| Majonézes krumplisaláta | 149 |
| Zelleres krumplisaláta | 149 |
| Arlette halas krumplisaláta | 150 |
| Paradicsomsaláták | 150 |
| Egyszerű paradicsomsaláta | 150 |
| Poni paradicsomsalátája | 150 |
| Erdélyi paradicsomsaláta | 150 |
| Fantázia paradicsomsaláta | 150 |
| Sült paradicsomsaláta | 150 |
| Egyéb salátafélék | 151 |
| Fejes zöldségsaláta | 151 |
| Cukros fejessaláta | 152 |
| Francia fejessaláta | 152 |
| Spenótsaláta | 152 |
| Céklasaláták | 153 |
| Nagyanyáink céklasalátája | 153 |
| Nyers céklasaláta | 153 |
| Péter sült céklasalátája | 153 |
| Orosz céklasaláta | 153 |
| Céklapüré-saláta tojással | 153 |
| Céklafantázia | 153 |
| Káposztasaláták | 154 |
| Forrázott káposzta | 154 |
| Savanyú káposzta - kocsissaláta | 154 |
| Zellersaláták | 155 |
| Reszelt zeller | 155 |
| Klasszikus zellersaláta | 155 |
| Zellersaláta öntettel | 155 |
| Zeller keveréshez | 155 |
| Pikáns padlizsánsaláta | 155 |
| Kevert saláták | 156 |
| Kovászosuborka-saláta | 157 |
| Judit friss keveréke | 157 |
| Mai ötletsalátám | 157 |
| Rizssaláták | 157 |
| Főtt-tészta-saláta | 157 |
| Grízsaláta | 518 |
| Jeruzsálemi zöldségsaláta | 158 |
| Pároltsárgarépa-saláta | 158 |
| Hagymasaláták | 158 |
| Nyers hagymasaláta | 158 |
| Zöldhagyma szára | 159 |
| Pórésaláta egyszerűen | 159 |
| Száraz hüvelyessaláták | 159 |
| Szárazbabsaláta | 159 |
| Szójababsaláta | 159 |
| Babsaláta egyszerűen | 160 |
| Lencsesaláta | 160 |
| Gyümölcssaláták | 160 |
| Almasaláta | 161 |
| Ínyenc almasaláta | 161 |
| Almasaláta mézzel | 161 |
| Almasaláta joghurttal | 161 |
| Baracksaláta | 161 |
| Barack- és dinnyesaláta | 162 |
| Téli gyümölcssaláta | 162 |
| Nyári vegyes gyümölcssaláta | 162 |
| Izraeli gyümölcssaláta | 162 |
| Banánsaláta | 162 |
| Salátalevek, salátaöntetek | 163 |
| Dresszingek, mártogatók vagy dippek | 163 |
| Páclé | 164 |
| Majonéz | 164 |
| Zöld majonéz | 164 |
| Olcsó majonéz | 166 |
| Hamis, azaz tartármajonéz | 166 |
| Alapöntetek | 166 |
| Francia salátaolaj | 167 |
| Olasz salátamártás | 167 |
| Angolmártás | 167 |
| Élesztőmártás | 167 |
| Hideg tormamártás | 168 |
| Bolognai mártás, vagy pizzaszósz | 168 |
| Ketchup (Rézi receptje szerint) | 168 |
| Fűszer- és gyümölcsecetek - háziasan | 168 |
| Tárkonyecet | 170 |
| Borecet | 170 |
| Gyümölcsecetek | 170 |
| Almahéjecet | 170 |
| Korpacibere | 170 |
| Szörpök | 171 |
| Egresszörp | 171 |
| Málnaszörp | 171 |
| Ribizliszörp | 172 |
| Bodzaszörp (télire) | 172 |
| Bodzaszörp (azonnali fogyasztásra) | 173 |
| Rózsaszörp | 173 |
| Gyümölcsszörpök általános készítése nyersen | 173 |
| Eper, málna, ribizke, szeder | 173 |
| Rostos gyümölcslevek | 173 |
| Kenőkék | 174 |
| Körözött | 175 |
| Túrókrém | 175 |
| Sajtkrém | 175 |
| Tormás krémsajt | 176 |
| Tejfölös habarcs | 176 |
| Juhtúrós zöld vaj | 176 |
| Töpörtyűkrém | 176 |
| Mari kenőkéi | 176 |
| Géza májpástétoma | 177 |
| Színes vajak | 177 |
| Zsidótojás | 178 |
| Tojáskenőke forrón | 178 |
| Pecsenyezsír | 178 |
| "Libamáj"-kenőke | 179 |
| Húskonzervek "dúsítása" kenőkévé | 179 |
| Paradicsomkrém | 179 |
| Szójapástétom | 179 |
| Lencsepástétom | 179 |
| Hanasz | 180 |
| Itt jönnek a csemegék | 180 |
| Dunai kaviár | 180 |
| Pannon kaviár | 180 |
| Velő tökmagból | 181 |
| Élesztős velőpástétom | 181 |
| Itt vannak a csodálatos zakuszkák! | 182 |
| Erdélyi zakuszka | 182 |
| Bukaresti zakuszka | 182 |
| Kidei zakuszka | 182 |
| Konyhakert a levegőben | 183 |
| Erdő-mező ajándéka | 185 |
| Egyéb salátafélék, zöldlevelek | 185 |
| Aranyat versenyző saláta | 185 |
| Vadvirágsaláta | 185 |
| Csalánsaláta | 186 |
| Pitypangsaláta | 186 |
| Porcsinsaláta | 186 |
| Mezei levesek és egyebek | 186 |
| Bogyók-befőttek | 187 |
| A gombák világa | 188 |
| Szelíd és vad teák | 189 |
| Teák és főzetek készítése | 190 |
| Közismert teák és főzetek | 191 |
| Kamilla | 191 |
| Dióhéj, cseresznye- és meggyszár | 191 |
| Hagymalevél | 192 |
| Csipkebogyó | 192 |
| Szárított-feketebodza-tea | 193 |
| Kökényvirágtea fogyókúrához | 193 |
| Berkenyevirág-tea | 193 |
| Csalántea | 193 |
| Tészták | 194 |
| Gyúrt és főtt tészták | 194 |
| Gyúrt tészta | 194 |
| Diós, illetve mákos tészta | 195 |
| Sajtos tészta | 195 |
| Darás tészta | 196 |
| Túrós csusza | 196 |
| Krumplis tészta (grenadírmars) | 196 |
| Káposztás kocka | 196 |
| Erzsi káposztás kockája | 197 |
| Fokhagymás-tejfölös főtt tészta | 197 |
| Olasz szarvacskatészta | 197 |
| Spagetti magyarosan | 198 |
| Makaróni olaszosan | 198 |
| Kedvenceink: a palacsinták | 198 |
| Palacsintatészta | 198 |
| Kelt palacsinta | 199 |
| Gundel palacsinta | 199 |
| Csúsztatott palacsinta | 200 |
| Sós krumplis palacsinta | 200 |
| Sonkás palacsinta | 201 |
| Teflonos palacsinta | 201 |
| Káposztás palacsinta | 201 |
| Májkrémmel töltött palacsinta | 201 |
| Sörkorcsolya-palacsinta | 202 |
| Krumplikrémmel töltött palacsinta | 202 |
| Hortobágyi húsos palacsinta | 202 |
| Darált marhahússal töltött palacsinta | 202 |
| A pogácsák: ezek is a kedvenceink | 203 |
| Mandulás pogácsa | 203 |
| Sajtos pogácsa | 203 |
| Vajas pogácsas | 204 |
| Krumplis pogácsa | 204 |
| Tehéntúró-pogácsa | 204 |
| Egyszerű túrópogácsa | 204 |
| Füstölt sajtos pogácsa | 204 |
| Töpörtyűs pogácsa | 205 |
| Morzsák - császáriak | 205 |
| Császármorzsa darából | 205 |
| Császármorzsa lisztből | 206 |
| Búzadara pirítva | 206 |
| Vendégváró sós sütemények | 207 |
| Káposztás hasé | 207 |
| Gombával töltött leveles | 208 |
| Sonkás kifli | 208 |
| Virslis rolni | 208 |
| Sajtkrémes korongok | 208 |
| Sütemények magasiskolája | 209 |
| Poronyú, azaz omlós tészták | 209 |
| Alaptészta | 210 |
| Finom linzertészta | 210 |
| ...és még mi minden | 211 |
| Olcsó, könnyen elkészíthető sütemények | 211 |
| "Esztike" leveles-hájas tészta | 211 |
| A világ legfinomabb sósrudacskája | 211 |
| Anyám villámgyors süteménye | 212 |
| Almás pite | 212 |
| Vizes piskóta | 213 |
| Egyszerű gyümölcslepény | 213 |
| Kakaós lepény | 213 |
| Kevert gyümölcsös lepény | 214 |
| Zsófi süteménye | 214 |
| Szegényember süteménye | 214 |
| Egyszerű rétes | 214 |
| Készen vásárolt réteslap | 214 |
| Rétes-meg - más töltelékek | 215 |
| A tortákról | 216 |
| Tortalapsütés | 216 |
| Tortabevonó | 216 |
| Tortadíszítés | 217 |
| Habsütemények | 217 |
| Gyümölcsös sütemény | 217 |
| Túrófánkocskák | 217 |
| Habcsók, hólabda, habkoszorúk | 218 |
| Gyümölcshab | 218 |
| Habfelfújt | 218 |
| Diós csók Bertha módra | 219 |
| Krémek - krémszerűségek | 220 |
| Citromkrém | 220 |
| Madártej | 220 |
| Egyszerű különlegességek | 222 |
| Macskagombóc | 222 |
| Karlsbadi torta | 222 |
| Citromkrémes ostyaszeletek | 222 |
| Rézi csokoládés őzgerince | 222 |
| Fagylaltok | 223 |
| Gyümölcsfaglaltok | 223 |
| Vaníliafagylalt | 223 |
| Csokoládéfagylalt | 224 |
| Kakaófagylalt | 224 |
| Karamellfagylalt | 224 |
| Fogyni kéne - de hogyan? | 225 |
| A vendéglátás titkai | 231 |
| Anyáink uzsonnái | 233 |
| Franciaasztal | 233 |
| Ünnepi tálalás, díszítés | 234 |
| Flambírozás és egyéb fifikák | 234 |
| Készülődés az ünnepre | 236 |
| Karácsonyi sütemények - régen | 240 |
| Fehér mandulás koszorú | 240 |
| Fehér habkosaracskák | 240 |
| Ünnepi sáfrányos kalács | 241 |
| Szaloncukor | 241 |
| Mézeskalács-figurák | 242 |
| Díszítőmáz | 245 |
| Mézestészta | 246 |
| Cukorjég | 246 |
| Mézescsók | 246 |
| Öt év múltán | 248 |
| Fasírozott - hús nélkül | 248 |
| Édeskáposzta-főzelék | 248 |
| Sajtos almafánk | 548 |
| Töltött rizsfánk | 248 |
| Citromjava | 249 |
| Puliszka-polenta változatok | 249 |
| A gombákról | 250 |
| Új spenótreceptek | 251 |
| Szilvia spenótreceptje | 251 |
| Spenótos galuska | 252 |
| Kalandjaim Gizi barátnőm főztjével | 252 |
| A krémekhez, kenőkékhez - királyi hozzátoldás | 254 |
| Zöldreceptek, melyeket most tanultam | 256 |
| Cukkini, padlizsán finoman | 256 |
| Rakott tök | 256 |
| Piros galuska | 256 |
| Levesbevalók | 257 |
| Zolika török sajtkrémje | 257 |
| A világ legcsodálatosabb krumplilevese | 258 |
| Savanyítás-savanyúság | 259 |
| Almaecet | 261 |
| Lusta asszony rétese | 261 |
| Új tapasztalataim a húsokkal | 261 |
| Annácska mézes csirkéje | 261 |
| Mézes csirke | 262 |
| Rokfortsajtos mártás | 62 |
| Zolika görög gyrosa | 262 |
| Elő-utószó | 263 |
| Mesterkurzus | 264 |
| Utószó (Szilárd Gabriella) | 266 |
Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.