1.034.828

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Franciaország és Magyarország mezőgazdasága


Kiadó: Statisztikai Kiadóvállalat
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Tűzött kötés
Oldalszám: 43 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 24 cm x 17 cm
ISBN: 963-340-783-4
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

A közelmúltban a Hivatal két jelentést adott közre, amiben Franciaország mezőgazdaságáról adatok találhatók: Az Európai Gazdasági Közösség mezőgazdaságának főbb adatai és A magyar mezőgazdaság... Tovább

Előszó

A közelmúltban a Hivatal két jelentést adott közre, amiben Franciaország mezőgazdaságáról adatok találhatók: Az Európai Gazdasági Közösség mezőgazdaságának főbb adatai és A magyar mezőgazdaság európai összehasonlításban. Az utóbbi jelentésben 23 európai országot rangsoroltunk a mezőgazdasági termelés feltételei és színvonala alapján. A mezőgazdasági termelés feltételei alapján 1979-1981. évek átlagában Magyarország a 13., Franciaország a 11. helyen áll, míg a mezőgazdasági termelés színvonala alapján Magyarország a 9., Franciaország pedig a 6. helyre került. Eszerint a francia mezőgazdaság feltételekhez viszonyított színvonala a mienknél kedvezőbb. Ebben a jelentésben a növénytermelés és az állattenyésztés részletes naturális adatai alapján arra keresünk választ, hogy a francia mezőgazdaság mienknél jobb helyezése miből tevődik össze. Célunk a lehetőségek szerint részletekbe menő és árnyaltabb kép kialakítása volt.
Amikor a magyar mezőgazdaságot Franciaország mezőgazdasága mellé állítjuk, mind a ráfordításokat (mezőgazdasági terület, traktor, műtrágya-felhasználás), mind a kibocsátást (gabona, cukorrépa, marhahús, tej, agrárexport) tekintve Európa legnagyobb mezőgazdasági termelőjével történik az összevetés. A méretek természetesen befolyásolhatják a termelés minőségét és a fajlagos hozamokat is. Ebben az értékelésben csak érintjük a méretbeli különbségeket, míg a hangsúlyt a szerkezeti kérdésekre és a fajlagos mutatókra helyezzük. A termelést a fogyasztás hagyományos elemei is befolyásolják: ezért is tartunk mi inkább sertést, mint szarvasmarhát, ami a franciák kedvelt húsétele. Vissza

Tartalom

Bevezető7
Összefoglaló9
A két orszság mezőgazdaságának főbb jellemzői11
Időjárás11
Gazdaságszerkezet11
Termelési szerkezet és dinamika13
Munkaerő15
Mezőgazdasági munkaerő15
Szakoktatás16
Ráfordítások17
Gépesítés17
Műtrágya-felhasználás18
Növénytermelés19
Földterület művelési ágak szerint19
Szántóföldi növénytermelés20
Vetésszerkezet, vetésterület20
Termésmennyiség22
Termésátlag27
Gyümölcstermelés30
Szőlőtermelés32
Gyepgazdálkodás33
A növénytermelés összefoglaló értékelése33
Állattenyésztés34
Állatállomány34
Állati termékek termelése35
mennyiségi adatok35
A termelési színvonal mutatói38
Az állattenyésztés összefoglaló értékelése39
Külkereskedelem40
Külkereskedelmi mérleg40
A mezőgazdasági és élelmiszeripari termékek külkereskedelmének szerkezete41
Módszertani megjegyzések43
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv