| Előszó | |
| Francziaország szőlőművelése | 1 |
| Francziaország szőlőmüvelésének statisztikája | 3 |
| Az évi termés | 3 |
| A termés megoszlása vidékenkint | 5 |
| A bortermés átlagos és összértéke | 6 |
| A borfogyasztás. Behozatal és kivitel | 8 |
| A filloxeravész és a szőlők felujitása | 12 |
| Francziaország borvidékei | 13 |
| A nemzetközi szőlészeti kongresszus 1900-ban | 15 |
| A kongresszus szabályzata | 15 |
| A kongresszus tárgysorozata. A kongresszus tagjai | 17 |
| A kongresszus tárgyalásainak jegyzőkönyve | 18 |
| A filloxera pusztítása Franciaországban | 19 |
| Entomologiai tanulmányok | 20 |
| A filloxera irtására szolgáló módszerek | 21 |
| A gyérités | 21 |
| Az irtás | 23 |
| Az elárasztás | 23 |
| A filloxera hatásának csökkentésére szolgáló módszerek | 24 |
| Homoki ültetés | 24 |
| Amerikai fajok ültetése | 25 |
| Közigazgatási tevékenység | 27 |
| A szőlők felujitásáról | 28 |
| Bevezetés | 29 |
| Az alanyfajok | 32 |
| Az amerikai tiszta fajok | 32 |
| Ameriko-amerikai korcsok | 36 |
| Franko-amerikai korcsok | 39 |
| Az adaptáczió | 42 |
| A meszes talajok felujitása | 44 |
| A kötött talajok felujitása | 45 |
| A nedves talajok felujitása | 45 |
| A nedves talajok felujitása | 46 |
| A száraz talajok felujitása | 46 |
| Az affinitás | 47 |
| A direkttermők | 49 |
| A szőlőbetegségek | 53 |
| Cazeaux-Cazalet megfigyelései | 54 |
| A viharágyazás | 56 |
| A borbetegségekről és a borkezelés haladásáról | 57 |
| Borbetegségek | 57 |
| A borkezelés haladása | 59 |
| A bor befolyása az egészségre | 62 |
| Történeti visszaemlékezés | 62 |
| A szeszfogyasztás napjainkban | 63 |
| Kórtani és társadalmi következmények | 64 |
| A mérges anyagokról | 65 |
| A pálinka és a bor befolyása | 65 |
| Elfogadott különleges javaslatok | 67 |
| Egy általános szőlőisme létesitése | 70 |
| A TANULMÁNYUT | 72 |
| Gironde | 73 |
| A girondei talaj | 74 |
| A girondei szőlőfajták | 76 |
| A girondei szőlőmivelés | 83 |
| A girondei borok osztályozása | 95 |
| A barrique | 96 |
| Médoc | 99 |
| Chateau-Cantenac Brown | 100 |
| Brane-Cantenac | 100 |
| Kirwan | 101 |
| d' Issan | 101 |
| Palmer | 102 |
| Durfort-Vivens | 102 |
| Malescot-Saint-Exupéry | 102 |
| Chateau-Arnaud-Blanc | 110 |
| Chateau-Margaux | 115 |
| Beaumont-Cussac | 116 |
| Langoa | 118 |
| Chateau-Branaire-Ducru | 124 |
| Beychevelle | 125 |
| Beaucaillou | 126 |
| Latour | 126 |
| de Pichon-Longueville | 127 |
| Pontet-Canet | 128 |
| Mouton-d' Armailhacq | 128 |
| Lafite | 131 |
| Cos-d' Estournel | 131 |
| Arrondissement de Libourne | 134 |
| Chateau-Petrus | 136 |
| des Laurets | 136 |
| Chateau-Pavie | 143 |
| d' Ausone | 144 |
| Cheval-Blanc | 144 |
| Blayais | 146 |
| Chateau-Ségonzac | 147 |
| Chateau-Virou | 149 |
| Entre-deux-mers et, Rive Droite de la Garonne | 154 |
| Cadillac | 154 |
| Loupiac | 156 |
| Sainte-Croix-du-Mont | 156 |
| Cadillac szőlészete a filloxera és a peronospora megjelenése után | 159 |
| A cadillaci szőlők mivelése | 162 |
| A gazdasági és szőlészeti egyesület müködése | 172 |
| Chateau-Loubens | 174 |
| Pays de Sauternes | 178 |
| Midi | 192 |
| A hybridáczió és a kisérleti telepek | 194 |
| A hybridáczió | 195 |
| Meszes talajoknak megfelelő alanykorcsok létesitése | 200 |
| Direkttermő korcsok létesitése | 200 |
| Black-rot iránt érzéketlen korcsok létesitése | 201 |
| A hybridáczió a gyakorlatban | 202 |
| A szőlő virágjának ismertetése | 202 |
| A hybridáczió technikája | 203 |
| A szőlővirágzás gyorsitása és elodázása | 207 |
| A himpor gyüjtése | 209 |
| A szőlőfürtök megszedése és a magvak eltevése | 211 |
| A szőlőmagvak elültetése | 212 |
| A kisérleti telepek | 215 |
| Hogyan lehet a korcsokat koraibb gyümölcstermelésre inditani? | 217 |
| Az út folytatása | 220 |
| Marseillette | 220 |
| Az elárasztás berendezése - Szikes talaj | 220 |
| Jouarres | 221 |
| Pyreneés-Orientales | 224 |
| Grand Craboules | 224 |
| Moujan | 232 |
| Chateau de Villeroy | 232 |
| Hérault | 243 |
| Éghajlat és időjárás | 243 |
| A szőlőtermelés arányai | 244 |
| A termés és annak értékesitése | 246 |
| Munkás-viszonyok, birtokmegoszlás | 249 |
| Borkereskedelem | 250 |
| A héraulti szőlők felujitása | 251 |
| A franczia délvidék borkezelése | 257 |
| A szüret ideje | 268 |
| A szüretelés | 273 |
| Gervais P. "Causses" nevü szőlőbirtoka és kisérleti telepe | 288 |
| Troisiéme Tamaris | 289 |
| La Cougourlude | 292 |
| Le Grand Plantié | 295 |
| Le Petit Fresne | 292 |
| Couran | 292 |
| Second Tamaris | 292 |
| Grand Tamaris | 293 |
| Fangouse | 294 |
| Guilhermin | 294 |
| Mézouls, Grammont | 294 |
| Bourgogne | 297 |
| Éghajlat | 298 |
| Bourgognei fajták | 298 |
| A bourgogne-i borok | 301 |
| A bourgogne-i szőlőmivelés | 301 |
| Chassagne-Montrachet | 304 |
| Marcilly | 305 |
| Maldant | 306 |
| Chateau de Corton-Grancey | 307 |
| Chateau Clos-Vougeot | 314 |
| Clos-Regnier | 315 |
| Champagne | 319 |
| Champagne szőlőterülete | 319 |
| A champagne-i talaj | 319 |
| A champagne-i borok | 320 |
| Champagne-i fajok | 320 |
| Champagne-i szőlőmivelés | 320 |
| A metszés | 321 |
| Évről évre döntött szőlő | 322 |
| Talaj-munkák | 323 |
| Szüretelés és borkezelés | 324 |
| Moet et Chaudon pezsgőgyára és szőlője | 324 |
| A cramant-i szőlő | 337 |
| Le Mesnil sur Oger | 340 |
| Tanulságok | 342 |