1.035.018

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Élelmiszer áruismeret

Szerkesztő
Lektor

Kiadó: Kereskedelmi Szakkönyv- és Lapkiadó Vállalat
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Varrott papírkötés
Oldalszám: 234 oldal
Sorozatcím: Kereskedelmi Továbbképző Szakkönyvtár - Áruismeret
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 24 cm x 17 cm
ISBN:
Megjegyzés: Fekete-fehér fotókkal, ábrákkal illusztrálva.
Értesítőt kérek a kiadóról
Értesítőt kérek a sorozatról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Tartalom

LISZT, SZÁRAZTÉSZTA, KENYÉR
I. A liszt....................................................................3
1. Kenyérgabonafélék rövid ismertetése ....................................3
2. Malomipar....................................... .............................4
3. Az előállításra kerülő lisztfajták ismertetése ..............5
4. A liszt mennyiségi és minőségi átvétele ..................... ................5
5. A liszt tárolása ...................................... . ....................6
II. Száraztészta .................................................. ..............7
1. Gyártásismertetés ........................................................................7
2. Áruismertetés................................................................9
3. Tésztaáruk minőségi átvétele....................................................10
4. Tésztaáruk tárolása .............................................. 11
III. Sütőipari termékek..........................................................................11
1. A sütőipari termékek gyártásánál felhasznált nyersanyagok ismertetése .........11
2. A sütőipari termékek gyártásának folyamata ...............................13
3. Jelenleg gyártott kenyér- és süteményféleségek ...............................15
4. A sütőipari termékek minőségének megállapítása..........................................16
5. A sütőipari termékek helyes tárolása a gyártóüzemben és a kiskereskedelmi hálózatban ........................................... ...... 20
6. Sütőipari termékek minőségi átvétele..............................................22
HÜVELYESEK, RIZS, TERMÉNYEK
I. Hüvelyesek és hántoltáruk.....................................................24
1. Hüvelyesekről általában ......... ............................... 24
2. Étkezési babok ...................................................................25
3. Étkezési borsó ............ ............................................27
4. Lencse ................................................................................28
5. Hántolt áruk ......... . . ................................................28
II. Rizs.........................................................................29
1. A rizs termelése ........................................................30
2. A rizs kereskedelmi forgalma és minősége ....................................................30
3. A rizs raktározása .......................................................32
III. Mák, dió, mandula, mogyoró......... ............ .... ........................33
1. Mák ...............................................................33
2. Dió ............................................ ..............33
3. Mandula ......................................... ...............................35
4. Mogyoró ...................................................................................35
IV. Kiskereskedelmi boltok áruátvétele és az áru tárolása................................35
1. Az áru átvétele...............................................................35
2. Bolti tárolás ..... ................................................36
BURGONYA, HAGYMA, ZÖLDSÉG ÉS GYÜMÖLCS
1. Burgonya, hagyma és zöldségfélék .....................................38
1. Burgonya .......................... ..................................................38
2. Vöröshagyma ..................................................................43
3. Fejeskáposzta .....................................................45
4. Paradicsom . ..................... ...............................46
5. Fejessaláta ..........................................................47
6. Paraj ............................................................48
7. Zöldpaprika ......................................................49
II. Gyümölcsök ...........................................................51
1. Bogyósgyümölcsök .................. .............. ............51
2. Csonthéjas gyümölcsök .........................................55
3. Szárazgyümölcsök ........................................................62
4. Almástermésű gyümölcsök. .....................................63
5. Gyümölcsök minősítése .........................................68
6. Csomagolás, szállítás ............................................69
III. Áruátvétel, tárolás, értékesítés.....................................70
1. Burgonya, hagyma, zöldségfélék ......... ........................70
2. Gyümölcsök ................................................. ..........74
HUS, HÚSKÉSZÍTMÉNYEK, ZSIRADÉK
I. Tökehúsok .................................. . ......... ............77
1. A hús szerepe az emberi táplálkozásban ...........................77
2. Vágóállatfajták ismertetése............................................77
3. Nyershúsfajták és jellemző tulajdonságaik ............................79
4. A nyershús minőségi átvételének szabályai .............................81
5. Nyershúsok raktározása, szállítása ............................................82
6. Nyershúsok kezelése, darabolása, értékesítése ................................83
II. Fagyasztott hús .........................................85
1. Minőségi előírások...........................................86
2. Kitárolás, átvétel ......................................86
III. Húsipari készítmények ............................................86
1. Vörösáruk .................................................86
2. Tartósított áruk ...................................................89
3. Kolbászfélék . ................................................90
4. Belsőrész készítmények ................................................91
5. Főtt, füstöltáruk.....................................92
6. Húskészítmények kezelése ..................................93
IV. Szalonnafélék ...............................................94
1. A szalonna szabvány meghatározása ..............................94
2. Gyártási előírások és irányelvek ................................94
3. Minőségvizsgálat ...............................................95
4. Csomagolás és szállítás ........................................96
5. Forgalombahozatal, átvételi feltételek ...... ..................................96
6. Tárolás.......................................96
V. Étkezési zsírok .....................................................96
1. A zsír előállítási módja . ..................... . . .............95
2. Zsírok csomagolása és tárolása ...................................97
3. Minőség meghatározása és átvétel ............................. 98
VI. Zsiradékok ..........................................................98
1. Olaj .......................................................98
2. Margarin ............................. .............................100
TEJ ÉS TEJTERMÉKEK
I. A tejtermelés..........................................................101
1. A tej összetétele......................................................101
2. A tej begyűjtése és üzemi feldolgozása.......................................................102
3. A tej átvétele és mérése a boltban ...................................................104
4. Zsírdúsított tejtermékek ..........................................................105
5. Alvadt tejtermékek......................................................106
6. Egyéb folyékony tejtermékek ..............................................................106
II. A vaj ........................................................................106
1. A vajgyártás .................................................................106
2. Tárolás ...........................................................................107
III. Túró....................................................................................................108
IV. Sajt ..........................................................................................................108
1. Sajtgyártás ...............................................................108
2. Lágy sajtok .............................................................................109
3. Félkemény sajtok ........................................... 109
4. Keménysajtok ........................ .. ................ ........ 110
5. Penészsajtok .......................................................... .111
6. Sajtok tárolása...................................................111
V. Tartósított tejtermékek .................................... .............111
1. ömlesztett sajt ......................................................112
2. Besűrített tej . ............................... .......... ....... 112
3. Tejpor ................... ............................................112
VI. A tej egyéb felhasználási módjai ..................................113
1. Kazein....................................................113
2. Tejcukor ...............................................113
3. Melléktermékek felhasználása.................................113
BAROMFI, TOJÁS ÉS HAL
I. Baromfi ....................................................114
1. Élőbaromfi ......................... ............ ...............114
2. Vágott baromfi .........................................................115
II. Tojás .....................................................118
1. A tojás minősége ........................................................118
2. A tojás árudai raktározása és kezelése ................... .............121
3. A tojás tartósítása ...........................................................12i
4. Tartósított tojás helyes árudai kezelése ....................................................123
III. A hal ...................................................123
1. A halak osztályozása.......... .....................................................123
2. Gazdaságilag fontos halaink.......................................................................124
3. A hal nagyságszerinti osztályozása........................................................125
4. Haltenyésztés és halászat .. .....................................................................126
5. Az élő hal szállítása, tárolása és kezelése........................................127
6. A nem élő hal szállítása, tárolása és kezelése.....................................128
7. Egészséges hal, romlott hal ...........................................129
8. A halak feldarabolása és értékesítése......................................................130
CUKOR, ÉDESIPARI TERMÉKEK, TÁPSZEREK
I. Cukor ..............................................................133
1. Cukorgyártás .......... .......... . .........................................133
2. Minőségi átvétel, tárolás, szállítás............................137
II. Édesipari termékek.........................................................138
1. Az édesipari áruk gyártása.............................................138
2. Minőségi jellemzők, leggyakoribb hibák és csomagolási előírások ..............143
3. Édesipari áruk raktározása és kezelése a kiskereskedelmi árudákban..........147
4. Minőségi ellenőrzés az átvételnél és a raktározásnál ....................................149
ő. Választék biztosítása és elrendezése a kiskereskedelmi árudákban ............150
KONZERVEK, TARTÓSÍTOTT ÉLELMISZEREK
I. A konzervgyártás ...................................................152
1. A tartósításról általában...........................................152
2. A tartósítás módszerei............................................ 153
II. A konzerváruk ismertetése............................................155
1. Növényi konzervek ... ................. .........................155
2. Húskonzervek.....................................................160
3. Készételek.......................................................162
4. Halfélék feldolgozása ...... ................... .................163
5. Mélyhűtés ...................................................163
III. A konzervfélék csomagolása, szállítása, raktározása......................165
ÍZESÍTŐSZEREK
1. A fűszeráruk ismertetése........................................... 176
2. Fűszerhelyettesítők ............................................... 177
3. A só........................................................... 180
4. Ecet ..........................................................180
5. Élesztő..............................................................183
6. Sütőpor, szalalkáli, vaníliacukor ..............................................184
7. Fűszerek és kiszerelt áruk minőségi ellenőrzése és csomagolási szabályai 185
8. Raktározás a kiskereskedelmi boltokban........................................187
ÉLVEZETI CIKKEK
I. Kávé .....................................................................189
1. Termelése ............ . . .... . .......... . ..... 189
2. Osztályozás és minőségi jellemzők .............. . . ...............................190
3. Fontosabb fajták...............................................................191
4. Tárolás, átvétel ........................................................192
II. Kávészerek ..................................................................192
1. Nyersanyagok.................................... .......... ... 193
2. A kávészerek gyártása és felhasználása ...............................193
3. Csomagolás és forgalombahozatal .............. . ............... .... 195
4. Raktározás . ............................................................196
III. Tea ........................................................196
1. Külföldi teák .........................................................196
5. Belföldi teák .........................................................198
IV. A kávé és a tea minőségi ellenőrzése, tárolása, raktározása, választéka és forgalombahozatala ..........200
V. Kakaó...................................................... 200
1. Ismertetése .................................... . .................200
2. Kakaópor gyártása ...........................................................201
BOR, SÖR, SZESZES- ÉS ÜDÍTŐITALOK
I. A bor ............... .........................................:.... 202
1. A borvidékek és borfajták ismertetése ............................................202
2. A bor fejlődése és összetétele ...........................................204
3. Forgalomba terülő borfajták ismertetése .............. .......... 205
4. A bor feldolgozása, felhasználása ....................................206
5. Palackozott borok minőségi átvétele és szakszerű tárolása a kiskereskedelemben .......... ........................................ ..........207
II. A sör .......................................................... 210
1. A sörgyártáshoz felhasznált nyersanyagok ismertetése.......................211
2. A sör gyártása ............................................................211
3. A sör minőségének ismertetése .......................................................212
4. A palackozott sör átvétele és tárolása a kiskereskedelemben ....................212
III. Égetett szeszesitalok ...................................................213
1. Gyártási alapanyagok .................................................213
2. Á likőrgyártás ismertetése ............................................214
3. Minőség.................................................................214
4. Pálinkafőzés-pálinkafajták.....................................................215
5. Palackozott, égetett szeszesitalok minőségi átvétele, tárolása ....................216
IV. Szörpök és üdítőitalok...........................................................217
1. Szörpök ........................................................................217
2. Ásványvizek . . .......................................................................217
DOHÁNYIPARI TERMÉKEK
1. A dohány kiképzése....................................................................219
2. Dohányipari termékek gyártása ...........................................221
3. Dohányipari termékek csomagolása ..................................221
4. Dohányipari termékek átvétele és tárolása......................................................225
5. Dohánygyártmányok minősége...................................................228
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv