1.034.226

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Az Európaiság jegyében

2003-ban elhangzott előadások

Értesítőt kérek a kiadóról
Értesítőt kérek a sorozatról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

Úgy tünik nekem, a minap volt utolsó közgyűlésünk s máris itt van ez az évi. Gyorsan múlnak a napok és az órák, az évek is. Üresen azonban nem maradnak. Töltekezésükhöz az "Europa"--club is... Tovább

Előszó

Úgy tünik nekem, a minap volt utolsó közgyűlésünk s máris itt van ez az évi. Gyorsan múlnak a napok és az órák, az évek is. Üresen azonban nem maradnak. Töltekezésükhöz az "Europa"--club is hozzájárult. Értékes előadásokkal járultunk a múlt, a jelen és néha a jövő feltárásához. Több előadásról maradandó emléket őrzünk. Nem is beszélve a népszerű maradandó emléket őrzünk. Nem is beszélve a népszerű és lehetőségen felül megrohamozott hon- és magyarságismereti utakról. Gyümölcsöző évre tekinthetünk vissza. Pázmány Péter szavával: "zsirosodtunk" ismeretekben, belátásokban, tapasztalatban. A Club vezetőségének ez örömére szolgál. De honnan jönne az öröm, ha nem tagjainak hűségéből, elismeréséből és - hogy a pénztáros kedvéért is mondjak valamit - a tagdíj befizetéséből? Köszönet érte mindenkinek, különösen azoknak, akik néhány euróval növelik a tagdíjon felül is bevételeinket.
Titkos reményem, hogy az Európai Unió nem feketíti be Clubunkat 40. születésnapunk alkalmából, mert mi is az Európa nevet viseljük. Sokszor az az érzésem, hogy az Unió irányítói, tervezői, döntő vezetői nemcsak földrajzi, de még inkább történelmi ismeretekkel sem tűnnek ki különösképpen. A társadalmi és nemzeti problémákról nem is akarok szólni. Egy-két napos kiruccanással egy országba már az összes problémát ismerni vélik, és búcsúszavaikban azonnali megoldást kínálnak.
A mi Clubunk nem bölcsebbnek tűnik. Mi nem vagyunk felületesek, nem lázítunk, nem kínálunk olcsó és felelőtlen megoldásokat, hanem higgadtan, mindenki véleményét meghallgatva, elgondolásainak teret adva tájékoztatjuk tagjainkat és így hozzájárulunk a nagy Európai Család kialakításához, melynek feladatát magunkénak tartjuk és magunkra vállaltuk. Őrizve magyarságunk értékeit, nemzeti erényeinket, népünk bölcsességét, rámutatunk a mai nemzetek érdemeire is, józan higgadtsággal igyekszünk a problémák megértéséhez és megoldásához támpontokat adni.
A lámpát gyújtogató erő a vezetőség tagjainak munkájából fakad, különösen Titkárunk ernyedetlen fáradozásaiból, valamint a többi tag szellemi erejéből.
Kívánom, hogy ez az évi is gazdagítson bennünket előadásokban, színjátszásban, utazásokban, összetartozásban és egymás megbecsülésében.
Magamról megemlíteném: kb. húsvétig kezelésben részesülök, s ha Isten is úgy akarja - együtt az orvosok tudásával - fel is épülök.
Mindenkinek eredményes, áldott évet kívánok és mindenkit igaz megbecsüléssel és szeretettel köszöntök. Vissza

Tartalom

Valentiny Géza: Előszó5
Pázmány Béla: Március üzenete7
Tunyogi Csapó (Kocsis) Gábor: "Jöjj el, szabadság, te szülj nekem rendet!" (Nagy Gáspár, Márai Sándor, Illyés Gyula versei)35
Deák Ernő: Deák Ferenc hagyatéka47
"Hej, Rákóczi, magyarok vezére!" (Sellei Zoltán műsorából)75
Dsida Jenőre emlékezve:
Mózes Huba: Te nyújtasz nekik egykoron babért97
Kabán Annamária: Egy versszöveg metamorfozisa (Dsida-versek Szabó András műsorából)133
Fried István: A magyar és közép-európai polgár139
Görömbei András: Ki Csoóri Sándor?153
Kontra Ferenc: A hegy oldalán159
Szörényi László: Monoszlóy Dezső laudációja171
Bereményi Géza: Jóslat a metrón (Cseh Tamás előadása)177
Matuska Márton: Sörös Imre, az '56-os temerini vértanú211
Dr. Laposa József: A magyar szölészetről és borászatról (Erdélyi György műsorából)251
Függelék
Dr. Bedécs Gyula: Múltunk keresése Dalmáciában263
Smuk András: Felvidéki útiképek293
Tófalvi Zoltán: Az európaiság évkönyvei305
Az "Europa"-Club 2003-as műsora313
Valentiny Géza: (Képeslap a karácsonyi ünnepségre)315
Fényképtár
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv