1.034.668

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Gond 29-30.

Filozófiai Esszéfolyóirat

Szerző
Szerkesztő

Kiadó: Gond-Cura Alapítvány
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Ragasztott papírkötés
Oldalszám: 250 oldal
Sorozatcím: Gond
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 24 cm x 17 cm
ISBN:
Megjegyzés: Megjelenik negyedévenként.
Értesítőt kérek a kiadóról
Értesítőt kérek a sorozatról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

A Felügyelet és büntetés, illetve a Tudás akarása (A szexualitás története I.), Michel Foucault e két műve, némileg rokon módon fejtik ki az „embertudományok" genealógiáját, mégpedig a hatalom... Tovább

Előszó

A Felügyelet és büntetés, illetve a Tudás akarása (A szexualitás története I.), Michel Foucault e két műve, némileg rokon módon fejtik ki az „embertudományok" genealógiáját, mégpedig a hatalom genealógiájának részeként. Foucault szerint az „embertudományok" összefüggése a hatalommal töretlen és megmásíthatatlan, sőt „embertudomány" és hatalom kölcsönösen föltételezik egymást. Felmerül a kérdés, hogy mennyiben lehet kritikai egy ilyen genealógiai vizsgálódás, különösen annak tükrében, hogy Foucault szeretne leszámolni a marxista hatalomelméletekkel, amelyekből hagyományosan minden efféle kritika sarjadzhatott.
Foucault „embertudományokat" illető kritikája igen sokrétű, s e kritika során gyakran egymásnak ellentmondó álláspontokba is bonyolódik, mi több, néha a kritika ténye vagy lehetősége is megkérdőjeleződik. Ezért kísérletet kell tennünk, hogy szétválasszuk e rétegeket, illetve olyan értelmezéssel kell próbálkoznunk, amely egyértelművé teszi a kritika lehetőségét. Első megközelítésben azt mondhatjuk, hogy az „embertudományok" foucault-i elemzésének létezik egy episztemológiai-kritikai vonulata, amely tudománytalanságban marasztalja el e tudományokat, illetve létezik egy ettől némileg független genealógiai-kritikai vonulat, amely sokkal inkább a fennálló hatalom jellegzetességeire koncentrál, valamint azokra a jegyekre, amelyek a hatalomból születő „embertudományok" jegyeivé válnak.
A kritika e lehetséges aspektusai Foucault-nál nem válnak külön. A tudás akarásában például valamiféle „objektivitást" kér számon a szexualitás „embertudományain": némileg „pozitivisztikus" ellenvetésekről van szó, amelyekben az „embertudományok" konstruált mivolta, illetve „tények" iránti érzéketlensége játssza a főszerepet. Szerinte az „embertudományok" sohasem tehetnek szert igazi tudományosságra, s ezért minden esetben idézőjelet is használ említésükkor (sciences, „pseudosciences"). Az episztemológiai kritika esetében mindig nagy szerepet játszik az összehasonlítás a természettudományokkal, amelyek ez esetben az igazi tudományosság példáiként szolgálnak. így a természettudomány mint valami hatalmi konstrukcióktól ment tiszta tudományosság jelenik meg, az „embertudományok" kontrasztjaként, mely utóbbiakat tudománytalanságban marasztalja el, hatalomhoz kötődő és konstruált mivoltuk miatt... Vissza

Tartalom

5 Berkovits Balázs
FOUCAULT ÉS AZ „EMBERTUDOMÁNYOK" KRITIKÁJA
33 Fehér Ferenc
ADORNO ÉS A RACIONALIZÁLT ZENE VISZONTAGSÁGAI
51 Csejtei Dezső
MAX SCHELER TANATOLÓGIAI NÉZETEI
76 Kicsi Sándor András
A PROTOTÍPUS-SZEMANTIKÁRÓL
85 Erdős Ferenc
A FILOZÓFUS MAMÁJA
89 John Bayley
ELŐSZÓ
A. C. Bradley Shakespearean Tragedy című könyvének
második kiadásához
102 John Russell Brown
UTÓSZÓ
A. C. Bradley Shakespearean Tragedy című könyvének
harmadik kiadásához
117 E. R. Dodds
AGAMEMNON MENTSÉGE
136 Gilles Deleuze
PLATÓN ÉS A LÁTSZAT
148 Pólik József
A LEHETETLEN SZABADSÁG SZENVEDÉLYE
Heinrich von Kleist O márkiné című elbeszéléséről
GOND
170 Rózsa Erzsébet
„PRÓZA" ÉS „BENSŐSÉGESSÉG"
A modern művészet néhány kérdése Hegelnél
202 Friedrich Schiller
MI AZ AZ EGYETEMES TÖRTÉNELEM, S MI VÉGRE IS
TANULMÁNYOZZUK?
Egyetemi székfoglaló
215 Immánuel Kant
A METAFIZIKAI MEGISMERÉS ELSŐ ALAPELVEINEK
ÚJ MEGVILÁGÍTÁSA
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv