A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

A Dohány utcai zsinagóga

The Dohány Street Synagogue

Szerző
Fordító
Lektor
Fotózta

Kiadó: Red Raster Kft.
Kiadás helye:
Kiadás éve:
Kötés típusa: Tűzött kötés
Oldalszám: 44 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar   Angol  
Méret: 24 cm x 17 cm
ISBN:
Megjegyzés: Színes, egész oldalas fotókkal illusztrálva.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

Hosszú utat járt be Izrael népe, míg a zsinagóga vált az istentisztelet helyszínévé. Kezdetben, az egyiptomi kivonulást követően (i. e. 1250 körül) sátrat építettek, hogy ott mutassák be az... Tovább

Előszó

Hosszú utat járt be Izrael népe, míg a zsinagóga vált az istentisztelet helyszínévé. Kezdetben, az egyiptomi kivonulást követően (i. e. 1250 körül) sátrat építettek, hogy ott mutassák be az áldozatokat. Mózes II. könyvének 27. fejezete leírja, ¦ milyen isteni utasítások alapján épült fel a pusztai szentély. A honfoglalást követően Silóban épült fel a frigysátor, mely a rendszeres istentiszteletek helyszínéül szolgált. Miután Dávid elfoglalta Jeruzsálemet, lehetővé vált, hogy fia, Salamon felépítse az első Szentélyt, mely a zsidó vallás központja és jelképe lett. E Szentélyt i. e. 586-ban Nevuchádnecár babilóniai uralkodó rombolta le, és több évtizedes száműzetésbe hurcolta Izrael fiait.
A visszatérés után újjáépült a Szentély, s egészen a rómaiak ellen vívott háborúig (i. sz. 70) fennállt. Ekkor Titusz légiói végleg elpusztították a vallás központját, diaszpórába kényszerítették Izrael népét, s hitték, hogy az áldozati kultusz megszüntetésével elpusztítják a zsidóságot is.
A száműzetésben azonban átalakult az istentisztelet rendje, az áldozatokat Jel váltotta a mindennapi ima, s a Szentély helyébe a zsinagóga (a gyülekezés háza) lépett. Szerte a világon épültek zsinagógák, Hósea könyvének 14. fejezete alapján: ajkunkkal váltjuk meg az áldozati állatokat. Mintául pedig az alexandriabeli zsinagóga szolgált, mely méreteivel és szépségével egyaránt lenyűgözte a zsidó építészeket. Vissza
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv