1.031.459

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Forog a tánc, forog...

A Vasas Művészegyüttes Tánckarának története 1927-1997

Szerző
Szerkesztő
Grafikus
Fotózta

Kiadó: Vasas Szakszervezeti Szövetség
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Ragasztott papírkötés
Oldalszám: 413 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 23 cm x 16 cm
ISBN:
Megjegyzés: Fekete-fehér fotókkal, illusztrációkkal.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

Amikor egy közösség kerek évfordulót ünnepel, általában felmerül az addig eltelt idő összegzésének igénye is. A Vasas Táncegyüttes esetében is így történt. 1996 decemberében, az utolsó próbán... Tovább

Előszó

Amikor egy közösség kerek évfordulót ünnepel, általában felmerül az addig eltelt idő összegzésének igénye is. A Vasas Táncegyüttes esetében is így történt. 1996 decemberében, az utolsó próbán Stoller Antal az együttes művészeti vezetője - a továbbiakban sokszor csak Huba, hisz mindenki ezt a nevet használja - felvázolta az együttes tagjainak az 1997-ben esedékes 50 éves évforduló nagyívű terveit. A táncos előadásokon kívül szóbakerültek fényképkiállítások, zenekarok fellépései. A megbeszélés végén Huba egy Vasas-könyv megjelenésének a lehetőségét is körvonalazta. Kérte a tánckart, hogyha bárkinek ötlete, vagy a felvázolt tervek megvalósításához segítőszándéka van, szóljon, mindent örömmel vesz. Nagy volt a csábítás. Jeleztem, hogy a könyv szerkesztésében szívesen részt vennék. Huba elfogadta és nemsokára a művészeti vezetése alatt eltelt évekről precízen összerakott dossziékat - melyek fontos adatokat, feljegyzéseket tartalmaztak - adott első segítségképpen. Később szeretett orsós Uher-magnóját is rám bízta a riportok készítéséhez. Sajnos az időbeli lehetőségek, még a kapott segítségek ellenére is végesek voltak. A könyv a legmegfelelőbb pillanatra, a Nemzeti Színház-beli évfordulós műsorra nem tudott megjelenni. Sokan szerették volna - köztük én is -, de tudtam, hogy a könyv még sok hiányosságot hordoz. Elmaradt a nagy lehetőség. Azóta eltelt közel egy év Az utóbbi hónapok azonban nem múltak tétlenül. További táncosokkal készültek riportok, újabb adatok kerültek a már meglévők mellé. Lassan kerekedett egésszé a sokáig megfoghatatlan massza. Elmúlt a tél, majd a tavasz. A Vasas Szakszervezet nyár elejére pénzügyileg is elfogadta a kiadás költségeit, így 1998. júliusára elgördültek az akadályok a könyv megjelenésének útjából.
A Vasas-történet a következő oldalakon két részből épül fel. Az első részt (1927-1961) Fuchs Lívia tollából ismerheti meg az olvasó. Az írás a nyolcvanas évek elején a Táncművészeti Értesítőben már megjelent. Lívia kérésünkre hozzájárult annak változatlan újraközléséhez.
A folytatás 1961-1969-ig az összegyűjtött dokumentumokból és riportokból állt össze. Eredeti tervem megvalósítására, hogy évről-évre haladjon a történet menete, erre az időszakra sajnos a kevés adat birtokában nem állt lehetőség - a táncosok pontos dátumokra, helyszínekre, nevekre természetesen nem emlékezhettek. Így Fuchs Lívia történeti tagolását folytatva - a címekben is gazodva hozzá -, az események mellé helyeztem a kritikákat, történeteket. Vissza

Tartalom

Az elődök: a Vasas Tornászok 8
Az együttes megalakulása, működésének első szakasza 14
Az 1945-49 között született művek 21
Az 1945-49 közötti díjak, kitüntetések, külföldi utak 22
Az együttes működésének második szakasza 23
Az 1950-61 között született művek 51
Az 1950-61 közötti díjak, kitüntetések, külföldi utak 58
Jegyzetek 59
Új korszak: Szigeti-Györgyfalvay 62
Külföldi utak 1962-69 közötti időszakban 90
Két évtized az együttes élén: Stoller Antal 169
Koreográfiák 1970-97 között 404
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv