1.035.008

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Kakasszék-fürdő

A Kakasszéki Gyógyintézet 1932-2002

Szerző
Fordító
Lektor
Fotózta

Kiadó: Hódmezővásárhelyi Megyei Jogú Város Önkormányzata
Kiadás helye: Hódmezővásárhely
Kiadás éve:
Kötés típusa: Ragasztott papírkötés
Oldalszám: 102 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 20 cm x 14 cm
ISBN: 963-00-9707-9
Megjegyzés: Színes és fekete-fehér fotókkal. Angol és német nyelvű összefoglalóval.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

Mint számos világhírű fürdő esetében, itt is régóta élt a népi tudatban az a tapasztalati tény, hogy a Kakasszéki-tó vize és iszapja kedvező hatással van az ízületes betegségekre.
Ezt a népi... Tovább

Előszó

Mint számos világhírű fürdő esetében, itt is régóta élt a népi tudatban az a tapasztalati tény, hogy a Kakasszéki-tó vize és iszapja kedvező hatással van az ízületes betegségekre.
Ezt a népi hagyományt erősítették meg azok a vizsgálatok, amelyeket az Erzsébet Közkórház jeles igazgató-főorvosa, Dr. Genersich Antal kezdeményezésére végeztek el. Erre a természeti kincsre alapozottan létesült hetven évvel ezelőtt a Kakasszéki Gyógyintézet. Az ehhez szükséges pénzügyi forrást a város és a kormányzat jó együttműködése biztosította: a Népjóléti Minisztérium 300 ezer, a Törvényhatósági Bizottság 50 ezer pengővel járult hozzá az építés és berendezés költségeihez.
Emellett azonban megmozdult a polgárság is. Egymás után épületek a tópart kellemes, fás környezetében a villák, üdülőházak. Az intézmény és üdülőtelep működtetésére gazdasági szervezet, részvénytársaság alakult.
A második világháború és az utána következő évek megtörték ezt a fejlődést. A Don Suisse adománya ugyan elősegítette az újrakezdést, de egyáltalán nem mondható, hogy hosszú évtizedeken át „édes gyermeke" lett volna az egészségügyi kormányzatnak a Kakasszéki Gyógyintézet. Az egymás után beadott pályázatok rendre sikertelenül végződtek. Minden esetre elismerés illeti a gyógyintézet vezetését és dolgozóit, mert a TBC visszaszorulása után profilt tudtak váltani a mozgásszervi betegségek, illetve a rehabilitáció irányába.
Végre 1998-ban komoly érvelés, lobbizás eredményeként igen komoly, félmilliárdos segítséget sikerült kiharcolni a felújításra és bővítésére, sőt a műszerpark modernizációjára vonatkozó kérésünk is kedvező elbírálást nyert 150 millió forint biztosításával.
Így most már a magas szintű tudás és a korszerű eszközök összhangba kerültek és biztosított az eddigieknél magasabb színvonalú, eredményesebb gyógyító tevékenység.
A jelennél azonban már most tovább kell látnunk és lépnünk. Létre kell hozni a kórház és az intézet eddigieknél szervesebb, összehangoltabb kapcsolatát, tevékenységi munkamegosztását. Sőt bekapcsolódhat Kakasszék a XXI. század húzó ágazatába a gyógyturizmusba is. Ez esetben a panziók és üdülők újra benépesítik majd a régi, természeti szépségében helyreállított megújított tópartot, melynek ékköve természetesen a jövőben is a gyógyintézet lesz.
Ezek azonban távlati tervek. Hadd idézzek ezzel kapcsolatban befejezésül egy ősi ír-kelta költeményből két sort: "Legyen előtted mindig út, Fújjon mindig hátad mögül a szél.". Bízzunk benne, hogy jó szelek segítenek majd utunkon kitűzött céljaink megvalósításához. Vissza

Tartalom

Előszó 5
Töprengő elmélkedés 8
Júlia-fürdő, avagy a gyógyulás legendája 15
A kakasszéki Mozgásszervi és Reumatológiai Intézet története 36
Angol nyelvű ismertető 80
Német nyelvű ismertető 85
Utószó 90
Bibliográfia 92
Mellékletek 96

Fülöp Béla

Fülöp Béla műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Fülöp Béla könyvek, művek
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv