1.034.226

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Jelenlét 1.

Szerző
Kiadó:
Kiadás helye:
Kiadás éve:
Kötés típusa: Tűzött kötés
Oldalszám: 139 oldal
Sorozatcím: Jelenlét
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 20 cm x 15 cm
ISBN:
Megjegyzés: 1000 példányban jelent meg.
Értesítőt kérek a sorozatról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

Fölvetődik mindjárt a kérdés: mi ez a lap, és mit akarunk vele? Nincs kedvünk titkolózni, de túlsókat magyarázkodni sem akarunk. A Jelenlét újabb kísérlet. Tehát nem előzmény nélküli. Előzményei... Tovább

Előszó

Fölvetődik mindjárt a kérdés: mi ez a lap, és mit akarunk vele? Nincs kedvünk titkolózni, de túlsókat magyarázkodni sem akarunk. A Jelenlét újabb kísérlet. Tehát nem előzmény nélküli. Előzményei megjelent számok és elsüllyedt próbálkozások, legközelebbi rokona a Tiszta szívvel című egyetemi kiadvány. A hosszú szünet, a bizonytalan fölbukkanások után tehát újra jelentkezünk. A Bölcsészettudományi Kar XX. századi magyar irodalmi tanszéke mellénk állt, és ezen az alapon, gondoljuk, nem leszünk nevetségesek, ha most lapunk jövőbe 1 képét próbáljuk megfogalmazni. Mi ez az új cím? A címváltozás nem véletlen, nem is külső szempontok alapján döntöttünk. Mi már nem vagyunk, soha nem is lehetünk olyanok, mint az annak idején "tiszta szívvel" lapot alapítók. Az idő más. Mi a "szívvel" szemben inkább az észnek hódolunk. Célunk a mindennel számoló, mindent elemző akti v jelenlét. Szerintünk a könnyűvérű lelkesedés után most a félrevonulás időszaka is véget ért. Ki akarjuk füstölni odúiból a humán egyetemeken annyira hagyományos, irodalmi formában jelentkező terméketlen búbánatot és cinizmust. Mert tudjuk, hogy sok minden történik körülöttünk, és ez érdekel minket, és azt is tudjuk, hogy ha nélkülünk történik, az csak rosszabb lehet. Ezek a változások fokozatosan nyerhetnek tért. Akad még lapunkban, mint azt az olvasó bizonyára kárörvendve meg is állapítja majd, "hagyományos" vers, próza és egyéb. De ez éppen hogy a terveinkbe vág! Úgy gondoljuk, lapunk mégis egyszerre helyzetföltárás és kihívás lehet, egyúttal a szemléleti előrenyomulás egy módja. Szakítani akarunk az egyleti szellemmel is. Nem hisszük, hogy csak irodalommal boldogulhatunk. Befogadunk mindent, ami írás, és céljainkat szolgálja, kísérletezéseink irányába mutat: szociológiai munkát, riportot,"helyszíni jelentést" és minden más egyebet, aminek esetlég még nevet se tudunk adni.Nem föltétel az sem, hogy szerzőnk az ELTE hallgatója legyen. Nekünk egyvalami a fontos: hogy bebizonyítsuk, szükség van ránk ebben a tonnányi lap- és folyóirat-rengetegben.
A szerkesztők Vissza

Tartalom

ELSÜLLYEDT VÁRÓTEREM
Szikora János: Tahi ti-sorozat
Körmendi Zsuzsa: Sötétedés
Sárándi József: Sárga egek
Vámos.Miklós: Várakozások
Zirkuli Péter: Elsüllyedt váróterem
LELTÁR
Fülöp Gábor: kollázs
Gazdag Ferenc: A csurgói csoport jelentése
Sárándi József: Leltár
Serfőző László: A dologról
A vanezigyről
Horváth Endre: Halál februárban
VÁLTOZIK A SZÍNPAD
Sárándi József: Gondhamisitók
Balla Gyula: Kárpátiában élek én is
Balázsi Károly: A holnap erdeje
Pintér Lajos: József Attila
Vámos Miklós: Labirintus
URA - ANTILIRA
Szilágyi Ákos: Lira és antilira
Szilágyi Ákos versei: Aszetrina. Kicsit hátrébb ugyanő.
Mezítláb van
Igehirdetés
Kortársi levél, macskákkal Charles Baudlaire-nek
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv