A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Múlt és jelen

Rendőrség-történeti Múzeum

Szerkesztő

Kiadó: Országos Rendőr-főkapitányság
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Ragasztott papírkötés
Oldalszám: 59 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 21 cm x 15 cm
ISBN: 978-963-06-6176-8
Megjegyzés: Színes és fekete-fehér fotókkal.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

A Bűnügyi Múzeum alapjait több mint 100 évvel ezelőtt Rudnay Béla főkapitánysága idején rakták le a Budapesti Rendőr-főkapitányság lelkes tisztviselői (pl. dr. Nagy Károly, dr. Gábor Béla stb.),... Tovább

Előszó

A Bűnügyi Múzeum alapjait több mint 100 évvel ezelőtt Rudnay Béla főkapitánysága idején rakták le a Budapesti Rendőr-főkapitányság lelkes tisztviselői (pl. dr. Nagy Károly, dr. Gábor Béla stb.), akik megőrzési céllal az 1890-es években egyéni elhatározásból kezdték el gyűjteni az érdekesebb bűnjeleket és a rendőrségi relikviákat.
A nagyrészt bűnjelekből álló gyűjtemény első bemutatását az 1908. évtől a budapesti főkapitányság Ferenc József téri frontján elhelyezett múzeum szolgálta, amely szervezetileg közösen működött az Országos Bűnügyi Nyilvántartó Hivatallal. Kezdetben a főkapitányság nyilvántartó hivatalában egy kis szoba adott otthont a későbbi kiállítási anyagnak, majd egy pincehelyiségben gyűjtötték a bűnügyi anyagot. „Sajnos ez a helyiség egy alig megvilágítható és szellőzhető pince volt, ahol a múzeum vagyona a nedvesség következtében erősen megrongálódott... a múzeum anyagát ládákba csomagolva kellett tartani, hogy régi helyiségében, a Zrínyi utcai pincében tökéletesen meg ne semmisüljön."
A bűnügyi múzeum anyagát már 1908-ban 124 tárgycsoport alkotta, a tárgyak száma 1918-ra közel 10 000-re emelkedett. A múzeum szervezésének munkálatait dr. Kelety Géza rendőrfogalmazó, későbbi főkapitányhelyettes kezelte. A gyűjtött tárgyak, bűnjelek szakszerű rendezése is az ő nevéhez fűződik.
A lelkes gyűjtőmunkának köszönhetően a magyar rendőrség anyaga már az 1900-as párizsi világkiállítás rendőri múzeumában is nagy feltűnést keltett és óriási sikert aratott.
A Bűnügyi Múzeumot hivatalosan a 20001/1908-as Igazságügy Miniszteri rendelet hozta létre, amely kimondta: „...mindazon tárgy, amelyet a bírói, vagy közigazgatási hatóság elkobzott, ha büntetőjogi tudományos továbbképzés céljaira alkalmasnak találtatik, vagy olyannak mutatkozik, mely bűncselekmények elkövetésének új módozatát világítja meg, a budapesti Magyar Királyi Államrendőrség főkapitányi hivatalánál szervezett bűnügyi múzeum részére küldendő meg."
A korabeli krónikák feljegyzései szerint a Budapesten átutazó bűnügyi szakértők és rendőrtisztviselők gyakran csodálták meg a világszerte páratlan szakgyűjteményt. Vissza
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv