1.034.226

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Fűszerek könyve

Étel- és italízesítők ismertetése, termesztése és a fűszerezés gyakorlata

Szerző
Szerkesztő
Grafikus
Lektor

Kiadó: Mezőgazdasági Könyvkiadó Vállalat
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Vászon
Oldalszám: 325 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 19 cm x 13 cm
ISBN:
Megjegyzés: Fekete-fehér ábrákkal illusztrálva. Hetedik kiadás.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Fülszöveg

... A hajóút 1519. szeptember 20-án kezdődött és az öt spanyol vitorlás alkotta flottából csak egyikük érte el - fedélzetén 18 emberrel - 1522. szeptember 6-án a hazai partokat. A hajó belseje azonban óriási vagyont, azaz 700 mázsa fűszert rejtegetett.
Egy villanás a történelemből! A híres Magellán-expedíció tragédiája és a tragédiában is siker: a világ legaromásabb fűszereivel gazdagodott Európa . S mindez akkor történ, amikor a borsot - mint a legértékesebb fűszert - a magyar patikárusok aranymérlegen mérték és méregdrágán vásárolták lakomáihoz a gazdagok.
Pillantsunk bele egy XVI.századbeli kéziratos könyvecskébe. "Az erdélyi fejedelem udvari szakácskönyvé"-be. Szinte elönt a fűszeráradat: "Tehénhús fokhagymás kaszás lével; tehénhús tiszta borssal, kukreittel; tehénhúspecsenye fenyőmaggal, murokkal, répával; vaddisznósült sóban, kakukkfűvel, vadalmával, ecettel, vöröshagymával, zsályával, majoránnával, musttal, murokkal..." Az ízeknek és illatoknak szinte végtelen sora!
És... Tovább

Fülszöveg

... A hajóút 1519. szeptember 20-án kezdődött és az öt spanyol vitorlás alkotta flottából csak egyikük érte el - fedélzetén 18 emberrel - 1522. szeptember 6-án a hazai partokat. A hajó belseje azonban óriási vagyont, azaz 700 mázsa fűszert rejtegetett.
Egy villanás a történelemből! A híres Magellán-expedíció tragédiája és a tragédiában is siker: a világ legaromásabb fűszereivel gazdagodott Európa . S mindez akkor történ, amikor a borsot - mint a legértékesebb fűszert - a magyar patikárusok aranymérlegen mérték és méregdrágán vásárolták lakomáihoz a gazdagok.
Pillantsunk bele egy XVI.századbeli kéziratos könyvecskébe. "Az erdélyi fejedelem udvari szakácskönyvé"-be. Szinte elönt a fűszeráradat: "Tehénhús fokhagymás kaszás lével; tehénhús tiszta borssal, kukreittel; tehénhúspecsenye fenyőmaggal, murokkal, répával; vaddisznósült sóban, kakukkfűvel, vadalmával, ecettel, vöröshagymával, zsályával, majoránnával, musttal, murokkal..." Az ízeknek és illatoknak szinte végtelen sora!
És vajon hol tartunk ma? Élünk-e a századokon át felhalmozódott fűszergazdagsággal?
Dr. Buga László, közismert orvosi tanácsadónk, e könyv ajánló oldalain nem éppen igenlő választ ad: "Ahogy a történelmi fűszerek között csatangolok, az az érzésem, hogy a híres magyar konyha sokféle íze napjainkban kissé elszegényedett, megkopott. Mintha a szakácsok és gazdasszonyok megfeledkeztek volna róluk."
A könyv szerzője még rá is dupláz: "Fűszereink nagy részét nagyanyáink nemcsak hogy ismerték, hanem kertjükben termesztették is. Ma azonban a boltban vásárolt borson, köményen, hagymán, petrezselymen, babérlevélen, majoránnán kívűl alig ismerünk más ízesítőt."
Nem használjuk ki tehát lehetőségeinket. A fűszerválaszték ma újra óriási, csak éppen nem tudunk róla. A könyv célja az, hogy részletesen ismertesse a kiváló, de elfelejtett, a meglevő, de helytelenül használt, az új és ezért még ismeretlen fűszerféléket és a fűszerezés tudományát. Olvasóink mindent megtalálnak itt, ami a fűszerekről, fűszerkeverékekről tudni jó: eredetüket, jellemzőiket, tulajdonságaikat, felhasználási lehetőségeiket, termesztésüket. Megismerkedhetnek a különböző pácokkal, mártásokkal, ízesítőkkel, a fűszeres növényi ecetek összetételével, elkészítésével, használatával, és tanácsokat kapnak fűszeres italok keverésére is. A könyv harmadik kiadását a szerző jelentősen átdolgozta és kibővítette. Néhány új növényt közöl, részletesen tájékoztat a fűszernövények házi termesztésével és tartósításával kapcsolatos teendőkről. A modern táplálkozáshoz jó tanácsokat adnak az újonnan megírt fejezetek: "Korszerű ételek - korszerű ételízesítés". "A méz mint ízesítő". "Fűszernövények a szépség szolgálatában". Mindezeken túl sok új receptet és ötletet találunk az átdolgozott műben.
Ajánljuk minden háziasszonynak, diétás étrendű embertársunknak, a vendéglők és nagy éttermek szakácsainak, konyhafőnökeinek és a vendéglátóipar más szakembereinek. Vissza

Tartalom

Aperitif5
A fűszerezés öröme9
Egy kis fűszertörténelem12
A fűszerekről általában17
A fűszerek hatóanyagairól22
A fűszerek vásárlása, tárolása és előkészítése26
Fűszertartó a konyhában30
A fűszerek helyes adagolása és elkészítése33
Étel- italfűszereink részletes ismertetése37
Angelika38
Angosztura40
Áfonya41
Ánizs42
Babérlevél45
Bazsalikom47
Boróka49
Bors51
Borsikafű54
Borsmenta56
Cayeni bors58
Citrom59
Citromfű61
Csillagánizs62
Édes kömény64
Fahéj 66
Fehér üröm67
Fekete üröm69
Fokhagyma70
Galanga73
Grape fruit74
Gyömbér75
Izsóp77
Kakukkfű78
Kapor81
Kapri83
Kardamomi85
Kaszkarilla87
Kálmos88
Komló90
Koriander91
Kömény93
Kurkuma95
Lestyán96
Majoranna98
Metélőhagyma100
Mustár102
Narancshéj104
Padlizsán106
Paprika108
Paradicsom112
Pasztinák115
Petrezselyem116
Rebarbara118
Retek120
Római kömény121
Rozmaring122
Sáfrány125
Sáfrányos szeklice126
Szagosmüge128
Szegfűbors129
Szegfűszeg131
Szerecsendió133
Szurokfű134
Tárkony136
Torma138
Turbolya140
Vanília141
Vasfű143
Vöröshagyma145
Zeller147
Zsálya149
Fűszernövények a kiskertben és az ablakban151
Fűszernövények házi tartósítása162
Fűszerkeverékek171
Fűszeres pácok - pácolások181
Néhány szó a divatos fűszermártásokról187
Az ételízesítőkről201
A gomba is fűszer205
Legyünk óvatosak a sózással!210
Fűszeres növényi ecetek214
Ízesített konyhaecetek214
Borecetek216
Egyéb ecetek217
Korszerű ételek - korszerű ételízesítés219
Új típusú és hagyományos levesek219
Konzervételek222
Mirelite gyorsfagyasztott ételek226
Alufóliás ételek230
Grillételek232
Húsételek238
Halételek244
Sajtos ételek247
Saláták250
Baba- és gyermekételek256
Diétás fűszerezési tanácsok260
A fűszerek mint italalapanyagok269
Likőrök, pálinkák273
Gyümölcsborok, bólék, sörök276
Hűsítő italok278
Kávék279
A méz mint ízesítő280
Fűszerkalauz284
Mihez - mit?285
Mit - mihez?292
Hasznos konyhai tanácsok298
Fűszernövények a szépség szolgálatában306
Irodalomjegyzék310
Mit, hol keressünk?311

Romváry Vilmos

Romváry Vilmos műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Romváry Vilmos könyvek, művek
Megvásárolható példányok
Állapotfotók
Fűszerek könyve Fűszerek könyve
Állapot:
980 ,-Ft
8 pont kapható
Kosárba
konyv