1.035.153

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Fűszerek könyve

Étel- és italízesítők ismertetése és a fűszerezés gyakorlata

Szerző
Grafikus
Lektor

Kiadó: Mezőgazdasági Könyvkiadó Vállalat
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Vászon
Oldalszám: 200 oldal
Sorozatcím: Natura
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 19 cm x 13 cm
ISBN:
Megjegyzés: 80 fekete-fehér ábrával illusztrálva.
Értesítőt kérek a kiadóról
Értesítőt kérek a sorozatról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Fülszöveg

... A hajóút 1519. szeptember 20-án kezdődött és az öt spanyol bitorlás alkotta flottából csak egyikük érte el - fedélzetén 18 emberrel - 1522. szeptember 6-án a hazai partokat. A hajó belseje azonban óriási vagyont, - 700 mázsa fűszert rejtegetett.

Egy villanás a történelemből4 A híres Magellán-expedíció tragédiája és a tragédiában is siker: a világ legaromásabb fűszereivel gazdagodott Európa. S mindez akkor történt, amikor a borsot - mint a legértékesebb fűszert - a magyar patikárusok aranymérlegen mérték és méregdrágán vásárolták lakomáikhoz a gazdagok. Pillantsunk bele egy XVI. századbeli kéziratos könyvecskébe, "Az erdélyi fejedelem udvari szakácskönyvé"-be. Szinte elönt a fűszeráradat: "Tehénhús fokhagymás kaszás lével; tehénhús tiszta borssal, kukreittel; tehénhús-pecsenye fenyőmaggal, murokkal, répával; vaddisznósült sóban, kakukkfűvel, vadalmával, ecettel, vöröshagymával, zsályával, majoránnával, musttal; pástétom lemóniával, tárkánnyal; juhhús rizskásával, hagymalével,... Tovább

Fülszöveg

... A hajóút 1519. szeptember 20-án kezdődött és az öt spanyol bitorlás alkotta flottából csak egyikük érte el - fedélzetén 18 emberrel - 1522. szeptember 6-án a hazai partokat. A hajó belseje azonban óriási vagyont, - 700 mázsa fűszert rejtegetett.

Egy villanás a történelemből4 A híres Magellán-expedíció tragédiája és a tragédiában is siker: a világ legaromásabb fűszereivel gazdagodott Európa. S mindez akkor történt, amikor a borsot - mint a legértékesebb fűszert - a magyar patikárusok aranymérlegen mérték és méregdrágán vásárolták lakomáikhoz a gazdagok. Pillantsunk bele egy XVI. századbeli kéziratos könyvecskébe, "Az erdélyi fejedelem udvari szakácskönyvé"-be. Szinte elönt a fűszeráradat: "Tehénhús fokhagymás kaszás lével; tehénhús tiszta borssal, kukreittel; tehénhús-pecsenye fenyőmaggal, murokkal, répával; vaddisznósült sóban, kakukkfűvel, vadalmával, ecettel, vöröshagymával, zsályával, majoránnával, musttal; pástétom lemóniával, tárkánnyal; juhhús rizskásával, hagymalével, zsályával, murokkal..." Az ízeknek és illatoknak szinte végtelen sora!
És vajon hol tartunk ma? Élünk-e a századokon át felhalmozódott fűszergazdagsággal?
Dr. Buga László, közismert orvosi tanácsadónk e könyv ajánló oldalain nem éppen igenlő választ ad: "Ahogy a történelmi fűszerek között csatangolok, az az érzésem, hogy a híres magyar konyha sokféle íze napjainkban kissé elszegényedett, megkopott. Mintha a szakácsok és gazdasszonyok megfeledkeztek volna róluk." A könyv szerzője még rá is dupláz: "Fűszereink nagy részét nagyanyáink nemcsak hogy ismerték, hanem kertjükben termesztették is. Ma azonban a boltban vásárolt borson, köményen, hagymán, petrezselymen, babérlevélen, majoránnán kívül alig ismerünk más ízesítőt."
nem használjuk ki tehát lehetőségeinket. A fűszerválaszték ma újra óriási, csak éppen nem tudunk róla. E könyv célja az, hogy részletesen ismertesse a kiváló, de elfelejtett, a meglevő, de helytelenül használt, az új és ezért még ismeretlen fűszerféléket és a fűszerezés tudományát. Olvasóink mindent megtalálnak itt, amit a fűszerekről, fűszerkeverékekről tudni jó: eredetüket, jellemzőiket, tulajdonságaikat, felhasználási lehetőségeiket, termesztésüket. megismerkedhetnek a különböző pácokkal, mártásokkal, ízesítőkkel, a fűszeres növényi ecetek összetételével, elkészítésével, használatával, és tanácsokat kapnak fűszeres italok keverésére is.
Ajánljuk minden háziasszonynak, diétás étrendű embertársunknak, a vendéglők és nagy éttermek szakácsainak, konyhafőnökeinek és a vendéglátóipar más szakembereinek. Vissza

Tartalom

Aperitif5
A fűszerezés öröme9
Egy kis fűszertörténelem12
A fűszerekről általában17
A fűszerek hatóanyagairól22
A fűszerek vásárlása, tárolása és előkészítése26
A fűszerek helyes adagolása és elkészítése30
Étel- italfűszereink részletes ismertetése34
Angelika35
Áfonya36
Ánizs38
Babérlevél40
Bazsalikom42
Boróka45
Bors47
Borsikafű49
Borsmenta51
Cayeni bors53
Citrom54
Citromfű55
Csillagánizs56
Édes kömény57
Fahéj 59
Fehér üröm60
Fekete üröm62
Fokhagyma64
Galanga64
Gyömbér67
Izsóp68
Kakukkfű70
Kapor71
Kapri73
Kardamomi76
Kálmos77
Komló79
Koriander81
Kömény82
Kurkuma84
Lestyán85
Majoranna86
Metélőhagyma88
Mustár90
Narancshéj95
Paprika96
Paradicsom96
Petrezselyem99
Római kömény101
Rozmaring102
Sáfrány104
Sáfrányos szeklice106
Szagosmüge107
Szegfűbors108
Szegfűszeg110
Szerecsendió111
Szurokfű116
Tárkony115
Torma116
Turbolya118
Vanília121
Vasfű122
Vöröshagyma124
Zeller125
Zsálya127
Fűszerkalauz129
Mihez - mit?131
Mit - mihez?132
Fűszerkeverékek138
Fűszeres pácok - pácolások143
Néhány szó a divatos fűszermártásokról147
Fűszeres növényi ecetek151
Ízesített konyhaecetek156
Borecetek156
Egyéb ecetek157
A fűszerek mint illatalapanyagok159
Likőrök, pálinkák161
Gyümölcsborok, bólék, sörök164
Hűsítő italok168
Kávék170
A gomba is fűszer171
Legyünk óvatosak a sózással!172
Diétás fűszerezési tanácsok177
Irodalomjegyzék181
Mit hol keressünk?189

Romváry Vilmos

Romváry Vilmos műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Romváry Vilmos könyvek, művek
Megvásárolható példányok
Állapotfotók
Fűszerek könyve Fűszerek könyve Fűszerek könyve Fűszerek könyve Fűszerek könyve

A védőborító szakadozott, foltos, elszíneződött.

Állapot:
980 ,-Ft
8 pont kapható
Kosárba
konyv