1.042.492

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Fűszerpaprika-őrlemény gyártása kisüzemben/Ételízesítők/Hidegen sajtolt olajok

Szerző
Lektor

Kiadó: Integra-Projekt Kft.
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Ragasztott papírkötés
Oldalszám: 219 oldal
Sorozatcím: Termelők Kiskönyvtára
Kötetszám: 11
Nyelv: Magyar  
Méret: 23 cm x 15 cm
ISBN: 963-7812-46-6
Megjegyzés: Fekete-fehér fotókkal, ábrákkal.
Értesítőt kérek a kiadóról
Értesítőt kérek a sorozatról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Tartalom

Bevezetés Dr. Horváth György10
A fűszerpaprika-őrlemény gyártásának helyzete Dr. Horváth György11
A fűszerpaprika-növény11
A paprikanövény eredete11
A fűszerpaprika termesztésének és feldolgozásának története12
A fűszerpaprika előfordulása a világon14
A fűszerpaprika-őrlemény felhasználása16
A fűszerpaprika-őrlemény forgalmazása17
A vállalkozás elhatározása Dr. Bíró Oszkár18
A vállalkozóvá válás indítékai18
A vállalkozás jogi formái20
Az 1988. évi VI. törvény által szabályozott társasági formák21
Az 1990. évi V. törvény az egyéni vállakozókról22
Az 1992. évi korszerűsített I. szövetkezeti törvény25
A működtetés időbelisége25
Az élelmiszer-előállítás feltételrendszere az elképzeléstől a megvalósulásig Dr. Horváth György27
Az elképzelés kialakítása27
A gyártás megvalósításának feltételei28
Az üzembe helyezés, a termelés és a forgalmazás indításának feltételei32
A fűszerpaprika-őrlemény jövedéki ellenőrzése Nákovics László34
Fűszerpaprika-őrlemény jövedéki termékké minősítése34
Jövedéki törvény, ellenőrző szervek34
Fűszerpaprika-őrlemény termelésének (termeltetésének) engedélyezése (Jövedéki engedély)36
Fűszerpaprika-őrlemény termelésének feltételei38
Általános érvényű feltételek38
Különös (speciális) feltételek38
Zárjegy alkalmazása 39
Fűszerpaprika-őrlemény termelőinek (termeltetőinek) jövedéki nyilvántartás-vezetési kötelezettsége41
Fűszerpaprika-üzem termelői jövedéki nyilvántartása41
Vevőnyilvántartás41
Fogyasztási adólevonás, adóvisszaigénylés42
Fűszerpaprika-őrlemény termelésének jövedéki ellenőrzése42
Jogkövetkezmények44
A fűszerpaprika-őrlemény gyártásának kémiai és mikrobiológiai alapjai Dr. Horváth György46
A fűszerpaprika-bogyó szerkezete47
A termésrészek jellemzése és hatása az őrlemény minőségére48
Az őrlemény kémiai összetétele és szerepe a minőség kialakulásában és megőrzésében49
A víz49
A színezékek51
A kapszaicin55
A kapszicidin56
A cukrok56
Egyéb szénhidrátok57
A fehérjetartalom57
Az illatanyagok58
Zsírsavak, zsíros olajok58
A vitamintartalom58
Az antioxidánsok58
Az enzimek59
Az ásványianyag-tartalom59
Egyéb anyagok60
A tárolás alatt fellépő hibák60
A fűszerpaprika-őrlemény előállításának mikrobiolóbiai alapjai Dr. Nagy József61
A fűszerpaprika-őrlemény mikrobiológiai előírásai61
A fűszerpaprika-őrlemény mikroflórája62
A nyers fűszerpaprika romlása64
A fűszerpaprika-őrlemény mikrobiológiai szennyezettségének okai és eredete65
A feldolgozási technológia hatása a fűszerpaprika-őrlemény mikrobiológiai minőségére68
A fűszerpaprika-őrlemény gyártásának technológiája76
A fűszerpaprika-nyersanyag Dr. Márkus Ferenc76
A termesztésre ajánlott fajták76
Termésérés84
Szedés86
Tárolás, utóérlelés86
A féltermék előállítása Dr. Horváth György90
A nyersanyag előkészítéséhez kapcsolódó néhány minőségi kérdés90
Mosás91
Szárítás92
A féltermék kezelése96
Az őrlemény előállítása100
Előkészítő műveletek100
Paprikaőrlő berendezések Göbölös László102
Kézi őrlők102
Köves malmok103
Hengerszékek107
Kalapácsos darálók108
Az őrlés kiegészítő műveletei Dr. Horváth György111
Néhány szempont az őrlemény csomagolásának előkészítéséhez112
A fűszerpaprika-őrlemény csomagolása Gerely Péter113
A minőséget befolyásoló környezeti hatások114
A csomagolással szemben támasztott követelmények115
A szárított fűszerpaprika-hüvelyk csomagolása116
A fűszerpaprika-őrlemény csomagolása116
Csomagolási módok117
Csomagolási, jelölési előírások121
A fogyasztói tömegek töltőtömegsorai121
Jelölés121
Betűméretek, a jelölés elhelyezése123
A fűszerpaprika-őrlemény minősége Dr. Horváth György 124
A fűszerpaprika minőségét szabályozó előírások124
A nyers fűszerpaprika minőségi irányelvei124
Az utóérlelt fűszerpaprika minőségi irányyelvei126
A fűszerpaprika-őrlemény minőségi követelményei127
A fűszerpaprika-őrlemény tisztasági előírásai128
Csomagolási előírások129
A nyersanyag, a féltermék és az őrlemény minősítő vizsgálata129
A nyers fűszerpaprika vizsgálata130
Mintavétel130
Érzékszervi vizsgálat130
Fizikai vizsgálatok131
Összes színezéktartalom meghatározása132
A fűszerpaprika-féltermék vizsgálata132
Érzékszervi vizsgálat132
Laboratóriumi vizsgálatok132
A fűszerpaprika-őrlemény vizsgálata133
Érzékszervi vizsgálat133
Az összes színezéktartalom meghatározása134
A hamutartalom meghatározása135
A víztartalom meghatározása135
Az őrlési finomság meghatározása135
A zsiradéktartalom meghatározása135
A kapszaicintartalom meghatározása135
Egyéb vizsgálatok136
A gazdaságosság, a költség és a jövedelmezőség Dr. Deák István137
A nyersanyag-előállítás költségelemzése137
A féltermék-előállítás költségeoi141
Az őrlemény-előállítás költségei143
A fűszerpaprika-minőség biztosítása Sósné Dr. Gazdag Mária147
A minőségbiztosítás célja, általános feladatai147
A minőség fogalma147
Az Élelmiszerkönyv147
A terméktanúsítás148
A minőségbiztosítási rendszerek jelentősége (a Minőségi Kézikönyv és a HACCP-rendszer)149
A minőségbiztosítási rendszerelemek kapcsolata151
A HACCP-rendszer alkalmazása és helye az élelmiszer-előállítás jogszabályozásában153
Az ISO 9000 (MSZ EN 29000) szabványsorozat154
Total Quality Management (Teljeskörű minőségirányítás - TQN)155
A Rendszeresen Ellenőrzött Kiváló Magyar Termék Védjegy)156
Ételízesítők160
Ételízesítők gyártása Dr. Horváth György160
Mustárok161
Tormakészítmények162
Majonéz163
Paprikakészítmények167
Fűszerezett paradicsomos ételízesítők169
Vöröshagyma- és fokhagymakrém170
Salátadresszingek (öntetek)171
Fehérjehidrolizátumok172
Instant jellegű termékek172
Ételízesítők csomagolása Gerely Péter174
Paprikamag és egyéb olajos magvak hidegen sajtolása Kurucz Józsefné dr.178
Olajos magvak hidegen sajtolásának helye a hazai növényi olajok gyártásában178
A hidegúti sajtolásos olajkinyerés előkészítő műveletei179
Az olajos magvak tisztítása, tárolásra való előkészítése, szárítása179
Az olajos magvak hajlása, rostálása, szélfajtázása181
Az olajos magvak aprítása184
Az olajos magvak sajtolása185
A sajtolt olaj kezelése190
A nyersanyag, az olajkinyerési tehcnológia és a berendezések megválasztása192
Irodalomjegyzék195
Függelékek
Hatályos jogszabályok jegyzéke az 1995. dec. 31.-i állapot szerint Dr. Horváth György és Nákovics László197
Élelmiszer-előállító kisüzem létesítését és működtetését engedélyező szervek címlistája Kiss Lászlóné198
Vám- és Pénzügyőrség megyei Parancsnokságai (jövedéki engedélyt kiadó hatóságok) Nákovics László201
A vámhivatalok listája megyénként és a fővárosban Nákovics László202
Zárjegynyilvántartás (minta) Nákovics László205
Zárjegyelszámolás (minta ) Nákovics László206
Fűszerpaprika-üzem termelői jövedéki nyilvántartása (minta) Nákovics László207
Adatszolgáltatás a fűszerpaprika-őrlemény termelésének és értékesítés-elszámolásról (minta) Nákovics László208
Fűszerpaprika őrlemény import-export jövedéki nyilvántartásának tartalma Nákovics L.209
Vevőnyilvántartás fűszerpaprika őrlemény belföldi értékesítéséről (minta) Nákovics L.209
Fűszerpaprika gyártásellenőrző laboratórium felszerelése Dr. Horváth György210
ASTA 20.1. analitikai módszer Dr. Horváth György212
Akkreditált vizsgáló laboratóriumok Sósné dr. Gazdag Mária213
Gyártmánylap (minta) Dr. Horváth György216
A minőségbiztosítással kapcsolatos legfontosabb alapfogalmak és jellemzők Sósné dr. Gazdag Mária219
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem