| Bevezetés Dr. Horváth György | 10 |
| A fűszerpaprika-őrlemény gyártásának helyzete Dr. Horváth György | 11 |
| A fűszerpaprika-növény | 11 |
| A paprikanövény eredete | 11 |
| A fűszerpaprika termesztésének és feldolgozásának története | 12 |
| A fűszerpaprika előfordulása a világon | 14 |
| A fűszerpaprika-őrlemény felhasználása | 16 |
| A fűszerpaprika-őrlemény forgalmazása | 17 |
| A vállalkozás elhatározása Dr. Bíró Oszkár | 18 |
| A vállalkozóvá válás indítékai | 18 |
| A vállalkozás jogi formái | 20 |
| Az 1988. évi VI. törvény által szabályozott társasági formák | 21 |
| Az 1990. évi V. törvény az egyéni vállakozókról | 22 |
| Az 1992. évi korszerűsített I. szövetkezeti törvény | 25 |
| A működtetés időbelisége | 25 |
| Az élelmiszer-előállítás feltételrendszere az elképzeléstől a megvalósulásig Dr. Horváth György | 27 |
| Az elképzelés kialakítása | 27 |
| A gyártás megvalósításának feltételei | 28 |
| Az üzembe helyezés, a termelés és a forgalmazás indításának feltételei | 32 |
| A fűszerpaprika-őrlemény jövedéki ellenőrzése Nákovics László | 34 |
| Fűszerpaprika-őrlemény jövedéki termékké minősítése | 34 |
| Jövedéki törvény, ellenőrző szervek | 34 |
| Fűszerpaprika-őrlemény termelésének (termeltetésének) engedélyezése (Jövedéki engedély) | 36 |
| Fűszerpaprika-őrlemény termelésének feltételei | 38 |
| Általános érvényű feltételek | 38 |
| Különös (speciális) feltételek | 38 |
| Zárjegy alkalmazása | 39 |
| Fűszerpaprika-őrlemény termelőinek (termeltetőinek) jövedéki nyilvántartás-vezetési kötelezettsége | 41 |
| Fűszerpaprika-üzem termelői jövedéki nyilvántartása | 41 |
| Vevőnyilvántartás | 41 |
| Fogyasztási adólevonás, adóvisszaigénylés | 42 |
| Fűszerpaprika-őrlemény termelésének jövedéki ellenőrzése | 42 |
| Jogkövetkezmények | 44 |
| A fűszerpaprika-őrlemény gyártásának kémiai és mikrobiológiai alapjai Dr. Horváth György | 46 |
| A fűszerpaprika-bogyó szerkezete | 47 |
| A termésrészek jellemzése és hatása az őrlemény minőségére | 48 |
| Az őrlemény kémiai összetétele és szerepe a minőség kialakulásában és megőrzésében | 49 |
| A víz | 49 |
| A színezékek | 51 |
| A kapszaicin | 55 |
| A kapszicidin | 56 |
| A cukrok | 56 |
| Egyéb szénhidrátok | 57 |
| A fehérjetartalom | 57 |
| Az illatanyagok | 58 |
| Zsírsavak, zsíros olajok | 58 |
| A vitamintartalom | 58 |
| Az antioxidánsok | 58 |
| Az enzimek | 59 |
| Az ásványianyag-tartalom | 59 |
| Egyéb anyagok | 60 |
| A tárolás alatt fellépő hibák | 60 |
| A fűszerpaprika-őrlemény előállításának mikrobiolóbiai alapjai Dr. Nagy József | 61 |
| A fűszerpaprika-őrlemény mikrobiológiai előírásai | 61 |
| A fűszerpaprika-őrlemény mikroflórája | 62 |
| A nyers fűszerpaprika romlása | 64 |
| A fűszerpaprika-őrlemény mikrobiológiai szennyezettségének okai és eredete | 65 |
| A feldolgozási technológia hatása a fűszerpaprika-őrlemény mikrobiológiai minőségére | 68 |
| A fűszerpaprika-őrlemény gyártásának technológiája | 76 |
| A fűszerpaprika-nyersanyag Dr. Márkus Ferenc | 76 |
| A termesztésre ajánlott fajták | 76 |
| Termésérés | 84 |
| Szedés | 86 |
| Tárolás, utóérlelés | 86 |
| A féltermék előállítása Dr. Horváth György | 90 |
| A nyersanyag előkészítéséhez kapcsolódó néhány minőségi kérdés | 90 |
| Mosás | 91 |
| Szárítás | 92 |
| A féltermék kezelése | 96 |
| Az őrlemény előállítása | 100 |
| Előkészítő műveletek | 100 |
| Paprikaőrlő berendezések Göbölös László | 102 |
| Kézi őrlők | 102 |
| Köves malmok | 103 |
| Hengerszékek | 107 |
| Kalapácsos darálók | 108 |
| Az őrlés kiegészítő műveletei Dr. Horváth György | 111 |
| Néhány szempont az őrlemény csomagolásának előkészítéséhez | 112 |
| A fűszerpaprika-őrlemény csomagolása Gerely Péter | 113 |
| A minőséget befolyásoló környezeti hatások | 114 |
| A csomagolással szemben támasztott követelmények | 115 |
| A szárított fűszerpaprika-hüvelyk csomagolása | 116 |
| A fűszerpaprika-őrlemény csomagolása | 116 |
| Csomagolási módok | 117 |
| Csomagolási, jelölési előírások | 121 |
| A fogyasztói tömegek töltőtömegsorai | 121 |
| Jelölés | 121 |
| Betűméretek, a jelölés elhelyezése | 123 |
| A fűszerpaprika-őrlemény minősége Dr. Horváth György | 124 |
| A fűszerpaprika minőségét szabályozó előírások | 124 |
| A nyers fűszerpaprika minőségi irányelvei | 124 |
| Az utóérlelt fűszerpaprika minőségi irányyelvei | 126 |
| A fűszerpaprika-őrlemény minőségi követelményei | 127 |
| A fűszerpaprika-őrlemény tisztasági előírásai | 128 |
| Csomagolási előírások | 129 |
| A nyersanyag, a féltermék és az őrlemény minősítő vizsgálata | 129 |
| A nyers fűszerpaprika vizsgálata | 130 |
| Mintavétel | 130 |
| Érzékszervi vizsgálat | 130 |
| Fizikai vizsgálatok | 131 |
| Összes színezéktartalom meghatározása | 132 |
| A fűszerpaprika-féltermék vizsgálata | 132 |
| Érzékszervi vizsgálat | 132 |
| Laboratóriumi vizsgálatok | 132 |
| A fűszerpaprika-őrlemény vizsgálata | 133 |
| Érzékszervi vizsgálat | 133 |
| Az összes színezéktartalom meghatározása | 134 |
| A hamutartalom meghatározása | 135 |
| A víztartalom meghatározása | 135 |
| Az őrlési finomság meghatározása | 135 |
| A zsiradéktartalom meghatározása | 135 |
| A kapszaicintartalom meghatározása | 135 |
| Egyéb vizsgálatok | 136 |
| A gazdaságosság, a költség és a jövedelmezőség Dr. Deák István | 137 |
| A nyersanyag-előállítás költségelemzése | 137 |
| A féltermék-előállítás költségeoi | 141 |
| Az őrlemény-előállítás költségei | 143 |
| A fűszerpaprika-minőség biztosítása Sósné Dr. Gazdag Mária | 147 |
| A minőségbiztosítás célja, általános feladatai | 147 |
| A minőség fogalma | 147 |
| Az Élelmiszerkönyv | 147 |
| A terméktanúsítás | 148 |
| A minőségbiztosítási rendszerek jelentősége (a Minőségi Kézikönyv és a HACCP-rendszer) | 149 |
| A minőségbiztosítási rendszerelemek kapcsolata | 151 |
| A HACCP-rendszer alkalmazása és helye az élelmiszer-előállítás jogszabályozásában | 153 |
| Az ISO 9000 (MSZ EN 29000) szabványsorozat | 154 |
| Total Quality Management (Teljeskörű minőségirányítás - TQN) | 155 |
| A Rendszeresen Ellenőrzött Kiváló Magyar Termék Védjegy) | 156 |
| Ételízesítők | 160 |
| Ételízesítők gyártása Dr. Horváth György | 160 |
| Mustárok | 161 |
| Tormakészítmények | 162 |
| Majonéz | 163 |
| Paprikakészítmények | 167 |
| Fűszerezett paradicsomos ételízesítők | 169 |
| Vöröshagyma- és fokhagymakrém | 170 |
| Salátadresszingek (öntetek) | 171 |
| Fehérjehidrolizátumok | 172 |
| Instant jellegű termékek | 172 |
| Ételízesítők csomagolása Gerely Péter | 174 |
| Paprikamag és egyéb olajos magvak hidegen sajtolása Kurucz Józsefné dr. | 178 |
| Olajos magvak hidegen sajtolásának helye a hazai növényi olajok gyártásában | 178 |
| A hidegúti sajtolásos olajkinyerés előkészítő műveletei | 179 |
| Az olajos magvak tisztítása, tárolásra való előkészítése, szárítása | 179 |
| Az olajos magvak hajlása, rostálása, szélfajtázása | 181 |
| Az olajos magvak aprítása | 184 |
| Az olajos magvak sajtolása | 185 |
| A sajtolt olaj kezelése | 190 |
| A nyersanyag, az olajkinyerési tehcnológia és a berendezések megválasztása | 192 |
| Irodalomjegyzék | 195 |
| Függelékek | |
| Hatályos jogszabályok jegyzéke az 1995. dec. 31.-i állapot szerint Dr. Horváth György és Nákovics László | 197 |
| Élelmiszer-előállító kisüzem létesítését és működtetését engedélyező szervek címlistája Kiss Lászlóné | 198 |
| Vám- és Pénzügyőrség megyei Parancsnokságai (jövedéki engedélyt kiadó hatóságok) Nákovics László | 201 |
| A vámhivatalok listája megyénként és a fővárosban Nákovics László | 202 |
| Zárjegynyilvántartás (minta) Nákovics László | 205 |
| Zárjegyelszámolás (minta ) Nákovics László | 206 |
| Fűszerpaprika-üzem termelői jövedéki nyilvántartása (minta) Nákovics László | 207 |
| Adatszolgáltatás a fűszerpaprika-őrlemény termelésének és értékesítés-elszámolásról (minta) Nákovics László | 208 |
| Fűszerpaprika őrlemény import-export jövedéki nyilvántartásának tartalma Nákovics L. | 209 |
| Vevőnyilvántartás fűszerpaprika őrlemény belföldi értékesítéséről (minta) Nákovics L. | 209 |
| Fűszerpaprika gyártásellenőrző laboratórium felszerelése Dr. Horváth György | 210 |
| ASTA 20.1. analitikai módszer Dr. Horváth György | 212 |
| Akkreditált vizsgáló laboratóriumok Sósné dr. Gazdag Mária | 213 |
| Gyártmánylap (minta) Dr. Horváth György | 216 |
| A minőségbiztosítással kapcsolatos legfontosabb alapfogalmak és jellemzők Sósné dr. Gazdag Mária | 219 |