1.034.780

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Szársomlyó - Természetvédelmi terület

Szerző
Szerkesztő
Fotózta

Kiadó: TKM Egyesület
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Tűzött kötés
Oldalszám: 16 oldal
Sorozatcím: Tájak-Korok-Múzeumok Kiskönyvtára
Kötetszám: 178
Nyelv: Magyar  
Méret: 16 cm x 12 cm
ISBN: 963-555-256-4
Megjegyzés: Fekete-fehér fotókkal illusztrálva.
Értesítőt kérek a kiadóról
Értesítőt kérek a sorozatról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

Dél-Baranya híres szőlőtermő tája a Villányi-hegység, ahol szelíd, lankás hegyoldalak, fennsíkok adnak helyet a vörös borszőlőnek. A hegység különleges érdekes, jellegzetesen megnyúlt formájú,... Tovább

Előszó

Dél-Baranya híres szőlőtermő tája a Villányi-hegység, ahol szelíd, lankás hegyoldalak, fennsíkok adnak helyet a vörös borszőlőnek. A hegység különleges érdekes, jellegzetesen megnyúlt formájú, legmagasabb tagja a Szársomlyó (tszf. 442 m).
Lejtői meredekek, a hegyoldal kibukkanó sziklafejekkel tarkított, jellegzetesen megnyúlt formájú - kelet-nyugati irányban 3,5 km hosszan húzódik Nagyharsány és Villány között, míg szélessége csak 1,7 km. A feltűnően különböző erdős északi és kopár déli oldalt éles hegygerinc választja el. A Dráva-síkból hirtelen emelkedő hegy alapkőzete nagy tisztaságú jura és kréta kori mészkő, amelyre a bányászat alapul.
Különleges földtani és földrajzi értékei mellett élővilága is egyedülálló. Leghíresebb növénye a magyar kikerics, amely Magyarországon csak itt él. 1933-ban botanikusok javaslatára védetté nyilvánították, majd 1944-ben a termőhely is védettséget kapott. A hegy déli lejtője országos jelentőségű természetvédelmi terület, amelynek nagysága: 125 ha.
Vegyük szemügyre közelebbről ezt a déli hegyoldalt! Ha végigtekintünk rajta, feltűnő a sziklák sorokba rendezettsége, ezeket a sziklabarázdákat a nép "ördögszántásnak" nevezte el. Vissza

Futó Rita

Futó Rita műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Futó Rita könyvek, művek
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv