1.034.226

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Jegyzet a diétás segédasszisztens szakképzéshez

Kézirat

Szerző

Kiadó: Egészségügyi Szakdolgozók Központi Továbbképző Intézete
Kiadás helye:
Kiadás éve:
Kötés típusa: Ragasztott papírkötés
Oldalszám: 268 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 24 cm x 15 cm
ISBN:
Megjegyzés: Fekete-fehér ábrákkal, kihajtható mellékletekkel. Kézirat.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Tartalom

Táplálkozástan9
A szájüreg10
A garat és a nyelőcső11
A gyomor és a gyomoremésztés12
Emésztés a vékonybélben15
A máj és az epe16
A hasnyálmirigy és működése17
Emésztés a vékonybélben18
Fehérjebontás18
Szénhidrátbontás18
Zsírbontás19
A felszívódás19
Aminosavak (fehérjék) felszívódása19
A szénhidrátok felszívódása20
A zsírok felszívódása20
A víz és az ásványi sók felszívódása21
A mikroelemek (nyomelemek) felszívódása22
A vitaminok felszívódása22
A tápanyagok hasznosulása
Anyagcsere a sejtekben23
Szénhidrát-anyagcsere25
Zsíranyagcsere26
Fehérje-anyagcsere26
Anyagcsere és energiatermelés a szervezetben27
Az energiaszükséglet29
Élelmi anyagismeret35
Fehérjék35
Zsírok és zsírszerű anyagok38
Szénhidrátok40
Védő tápanyagok42
Vitaminok42
Ásványi anyagok45
Élelmi anyagaink víztartalmáról és a konzerválásról47
Növényi eredetű élelmi anyagok50
Gabonafélék50
Zöldség-, főzelékfélék54
Gyümölcsök55
Állati eredetű élelmi anyagok56
Húsok és húskészítmények56
A zsiradékok58
Baromfiak59
Vadak, halak és egyéb hidegvérűek59
Tej és tejtermékek60
Tojás62
Fűszerek63
Élvezeti szerek64
Édesítőszerek66
Édesipari termékek66
Italok67
A tápanyagok szerepe a szervezetben, tápanyagszükséglet68
Szénhidrátok68
Zsírok69
Fehérjék71
Víz és ásványi sók73
Nátrium73
Kálium74
Klór74
Kálcium (mész)74
Foszfor75
Magnézium75
Vas75
Réz76
Mikroelemek76
Jód76
Fluor76
Cink76
Mangán76
Kobalt76
Szelénium77
Króm77
Molibdén77
Vitaminok77
Thiamin78
Riboflavin78
Piridoxin78
Niacin79
Folsav79
Pantoténsav79
Cianokobalamin79
Aszkorbinsav79
Axeroftol80
Kalciferol80
Tokoferol80
Fillokinon80
Az emésztőrendszer betegségei és diétás kezelésük83
A szájüreg betegségei és diétájuk83
A szájnyálkahártya gyulladásai83
A nyálmirigyek betegségei83
A nyelőcsőbetegségek és diétás kezelésük83
Nyelőcsőszűkület83
Nyelőcsőgyulladás84
Nyelőcsővérzés84
A gyomor betegségei és diétás kezelésük84
Gyomorhurut84
Fekélybetegség85
A fekélybetegség szövődményei és kezelésük87
Bélbetegségek88
A vékonybél gyulladásos betegségei88
Felszívódási zavarok88
Gliadin-enteropathia (coeliakia)89
A vastagbél gyulladásos betegségei90
Székrekedés91
Aranyérbetegség91
Vastagbél-diverticulosis92
A vastagbél daganatos megbetegedése92
A máj és az epeutak megbetegedései93
Májbetegségek93
Epeútbetegségek94
A hasnyálmirigy betegségei96
Az anyagcsere és a táplálkozás betegségei és diétás kezelésük97
Cukorbetegség97
Elhízás99
Soványság100
Köszvény100
A belső elválasztású mirigyrendszer megbetegedései és diétás kezelésük101
A mellékvesekéreg megbetegedései101
Addison-kór101
Cushing-kór101
Conn-szindróma101
Pajzsmirigy betegségek101
A pajzsmirigy működésének fokozódása101
Mellékpajzsmirigy-betegségek102
A mellékpajzsmirigy csökkent működése102
A mellékpajzsmirigy fokozott működése102
Rosszaindulatú (rákos) megbetegedések és diétás kezelésük102
A vérkeringés szerveinek betegségei és diétás kezelésük103
Szívbetegségek103
Pangásos szívelégtelenség103
Az érrendszer betegségei104
Magasvérnyomás-betegség104
Érelmeszesedés104
Vénás trombózis és visszérbetegség106
A vese betegségei és diétás kezelésük106
Heveny vesemedence-gyulladás106
Idült vesemedence-gyulladás107
Heveny vesegyulladás107
Idült vesegyulladás107
Nephrosis-szindróma108
Terhességi vesebaj108
Veseelégtelenség108
Vesekövesség109
A vér és a vérképző szervek betegségei és diétás kezelésük110
Vérszegénység110
Vashiányos vérszegénység110
Vészes vérszegénység110
Fehérvérűség110
Mozgásszervi betegségek és diétás kezelésük111
A csontrendszer betegségei111
Csontlágyulás111
Csontritkulás111
Az ízületek betegségei111
Fertőző betegségek és diétás kezelésük112
Hastífusz112
Salmonellosis112
Vérhas112
Tuberkulózis112
A betegségek kezelsére szolgáló diéták rövid jellemzése113
Összetételében megváltoztatott diéták113
Ételkészítési mód változtatása szerinti diéták114
Mesterséges táplálás115
Különleges diéták116
Emelkedett vérzsiradékszinttel járó állapot diétái118
Diagnosztikus diéták118
Gyógyszeres kezelés diétás kiegészítései119
Gyermekosztályon alkalmazott étrendek120
Diétás rendszer
Alap- (normál) diéta123
Kalória-, fehérjedús diéta123
Kalóriaszegény diéta126
Fehérjeszegény étrend130
Giordano-Giovannetti-diéta134
Zsírszegény étrend137
Cukorbetegek étrendje141
Nátriumszegény diéta145
Folyékony diéta148
Pépes diéta148
Rostszegény diéta154
Könnyű-vegyes diéta157
Rost- és salakképző anyagokban gazdag diéta159
Szondatáplálékok összeállítása161
Gliadinmentes diéta163
Fenilalanin-szegény diéta167
Purinszegény diéta170
Kisgyermekek étrendtervezete (3-7 éves korig)174
Idős emberek étrendje176
Konyhatechnika
Konyhatechnikai alapismeretek180
A kórházélelmezési üzemek gépei, berendezései182
Előkészítő eljárások184
Az előkészített anyagok konyhatechnológiai feldolgozása186
Sűrítő, hígító eljárások187
Izesítő, színesítő eljárások188
Tartósító eljárások189
Készítés hőbehatással190
Készítés hőelvonással191
Befejező eljárások191
Élelmiszerek változása a feldolgozás alatt193
Az ételek csoportosítása rendeltetésük és elkészítésük alapján195
Húsokból készíthető ételek199
Halból készült ételek199
Színes főzelékekből készíthető ételek199
A húsételek, tojásételek kiegészítői: a köretek202
Saláták202
Tojásból készült ételek203
Tejtermékekből készíthető ételek203
Tészták, édességek204
Az étlaptervezés alapelvei208
Reggeli és uzsonnaitalok, üdítő és élénkítő italok210
Élelmezés-egészségügyi ismeretek212
Az élelmezés-egészségügy jelentősége212
Élelmiszer-mikrobiológiai alapismeretek213
Élelmiszerek közvetítésével megbetegedést okozó baktériumok216
Az élelmiszerek fogyasztásával kapcsolatos emberi megbetegedést okozó férgek224
Ételmérgezések224
A közétkeztetés higiénéje228
Cukrászüzemi tevékenység higiénéje237
Fagylaltkészítés higiénés követelményei238
Növénytermesztés toxikológiai problémái, növényi termékek tartósítása239
A dolgozók személyi higiénéjének és egészségi állapotának élelmezésegészségügyi jelentősége240
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv