1.034.152

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

A peleskei nótárius

Bohózat 3 szakaszban 4 felvonással

Szerző
Szerkesztő

Kiadó: "Magyar Jövő" Ifjúsági Irodalmi R.-T.
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Varrott papírkötés
Oldalszám: 62 oldal
Sorozatcím: A "Magyar Jövő" Toldy-könyvtára
Kötetszám: 13
Nyelv: Magyar  
Méret: 14 cm x 10 cm
ISBN:
Megjegyzés: II. kiadás. Bevezetéssel és jegyzetekkel ellátta Lakatos Vince főgimn. tanár. A Magyar Tudományos Társulatok Sajtóvállalata Részvénytársaság nyomása, Budapest.
Értesítőt kérek a kiadóról
Értesítőt kérek a sorozatról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

Gaal József (1811-1866) mint regény- és novellaíró kezdette meg irodalmi pályáját, legnagyobb sikerét azonban a dráma terén aratta. Színművei és különösen A peleskei nótárius, nagyban hozzájárultak... Tovább

Előszó

Gaal József (1811-1866) mint regény- és novellaíró kezdette meg irodalmi pályáját, legnagyobb sikerét azonban a dráma terén aratta. Színművei és különösen A peleskei nótárius, nagyban hozzájárultak ahhoz, hogy az idegennyelvű főváros a magyarosodás útjára lépett. A peleskei nótárius, mely 1838 őszén került először színre a Nemzeti Színházban, máig is vonzó darabja a magyarérzésű és gondolkodású közönségnek.
Bohózatának forrása gróf Gvadányi József verses elbeszélése. Egy falusi nótáriusnak budai utazása (1790)1 volt. A két mű főhőse és mellékszemélyei nagyjában ugyanazok, de Gaal forrását csak addig követte, míg céljának megfelelt, egyébként szabadon változtatott rajta, így alapgondolata is más. Míg Gvadányi nótáriusa a régi szokásokat védelmezte körömszakadtáig, addig Gaal bohózatának főhőse a világtól való elmaradottsága következtében less nevetséges. A nótárius Sándor fia a bohózatban sokkal elevenebb, jobban kidomborított alak, mint Gvadányi művében. Tóti Dorka boszorkány alakja és a nótárius ellen való áskálódása, felsülése és pusztulása majdnem teljesen Gaal leleményéből származott.
Gaalnak nagy érdeme, hogy komikus főhősét az akkori magyar társadalom számos jellemző típusával vette körül. Megjelennek művében a falu, puszta, főváros lakói, az idegen katonák, a fordított darabokat játszó színészek. Nemcsak a Magyar Alföld jellegzetes típusát ábrázolja kitünően, hanem éles szeme van a főváros alakjainak jellemzésére is. Vissza
Megvásárolható példányok
Állapotfotók
A peleskei nótárius A peleskei nótárius A peleskei nótárius A peleskei nótárius A peleskei nótárius A peleskei nótárius

A borító sérült, hiányos. A borítón és a címlapon tulajdonosi bejegyzés található.

Állapot: Közepes
1.840 Ft
730 ,-Ft 60
4 pont kapható
Kosárba
konyv