1.035.055

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

A juhtej termelése és feldolgozása

Szerző
Lektor

Kiadó: Mezőgazdasági Kiadó
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Fűzött papírkötés
Oldalszám: 222 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 20 cm x 14 cm
ISBN:
Megjegyzés: Ábrákkal illusztrálva.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Tartalom

A juh5
A juh származása, háziasítása és elterjedése5
A magyar fejőjuhászat története14
A tejtermelés jelentősége a merinójuhászatban26
A fontosabb tejelő juhfajták28
A friz28
A racka29
A cigája31
A karakul33
A tejmerinó34
Egyéb fajták36
Fejőjuhászat a mezőgazdasági nagyüzemben36
A juhtej38
A tőgy38
A tejképződés élettana42
A juhtej tulajdonságai43
A juhtej színe43
A juhtej íze és szaga44
A juhtej sűrűsége45
A juhtej fajsúlya46
A juhtej kémhatása46
A juhtej egyéb tulajdonságai47
A juhtej összetétele47
A föcstej52
Tejhibák53
Az anyajuhok tejtermelését befolyásoló tényezők56
A fajta 56
Egyed 56
Szelekció60
Feljegyzés és törzskönyvezés65
Próbafejés70
A juhász74
Legeltetés75
Takarmányozás94
Általános irányelvek94
Életfenntartó táplálóanyagszükséglet95
Vemhes anyák takarmányozása96
Szoptató és fejős anyák takarmányozása99
A takarmányozás módszerei104
Itatás105
Elhelyezés107
Ápolás114
Üzekedés, berregtetés, bárányozás115
Szoptatás, leválogatás, ikresítés119
Az anyajuhok kora125
Testalkat és testnagyság129
Tejelési időtartam és a szárazonállás132
Időjárás és a fény135
Közérzet138
Betegségek140
Tőgybetegségek140
Gyomor- és bélférgesség141
Tüdőférgesség142
Kergeség142
Mételykór144
Rühösség145
Büdössántaság146
Juhcsimbe148
Listeriozis149
Juhhimlő150
Lépfene150
A tejtermelés és fejés hatása a gyapútermelésre, a gyapjú értékmérő tulajdonságaira és a báránynevelésre151
A fejőjuhászat megszervezése156
A fejés158
A fejés módja158
Hátulról fejés158
Schandl féle abrakos oldalfejés158
Gépi fejés166
A fejés gyakorisága, a fejők száma, prémium166
A kifejt tej kezelése167
A tejkezelőhelyiség és berendezése167
A tejkezelés eszközei és tisztántartásuk169
A juhtej hűtése, szellőztetése, tárolása és szállítása171
Tejtermelési higiene172
A juhászatban és a tejüzemben dolgozók személyis higiénéje172
Az istálló és környezete174
A fejés higiénéje175
A víz176
Egyéb tényezők176
A juhtej feldolgozása177
A juhtej vizsgálata177
Mintavétel177
Szennytartalom vizsgálat177
Fajsúly178
Savfok179
Zsírtartalom180
Erjesztő, reduktáze és katalaze próbák181
A juhtej hamisítása182
A tej friss voltát megállapító eljárások183
A juhtej fölözése183
Természetes fölözés183
Mesterséges fölözés184
Vajgyártás184
Gomolyakészítés186
A tej előkészítése187
A színtenyészet alkalmazása188
A tej beoltása189
A tej savfokának ellenőrzése a sajtolás alatt189
Az alvadék feldolgozása190
Felvágás és aprítás191
Utómelegítés194
Az utósajtolás194
Az alvadék kimerése194
A gomolya érlelésse és kezelése195
Gomolya készítés pasztőrözött tejből197
Korong-alakú gomolya készítése198
Juhtúró-készítés200
Joghurt201
Sajtgyártás juhtejből201
Monostori juhsajt201
Rábaközi juhsajt201
Csermajori juhsajt202
Roquefort204
Merinófort207
Füstölt szalagsajt (Parenyica)208
Ostyepkasajt210
Kaskaval212
Zsendice213
Orda213
Savó214
Ömlesztett juhsajtok215
A juhtej közvetlen fogyasztása217

Gaál László

Gaál László műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Gaál László könyvek, művek
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv