1.034.973

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Ének II/A.

Egységes jegyzet/Kézirat

Szerző
Lektor

Kiadó: Tankönyvkiadó Vállalat
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Ragasztott papírkötés
Oldalszám: 254 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 28 cm x 20 cm
ISBN:
Megjegyzés: Kézirat. 344 példányban jelent meg.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

Az "Ének II/A" jegyzet a főiskolák második évfolyamának számára készült, figyelembe véve a kétszakos képzés igényeit. Az első évfolyam anyaga a magyar népzene alapos megismertetésével lerakta a... Tovább

Előszó

Az "Ének II/A" jegyzet a főiskolák második évfolyamának számára készült, figyelembe véve a kétszakos képzés igényeit. Az első évfolyam anyaga a magyar népzene alapos megismertetésével lerakta a szilárd alapokat mind a zeneelmélet, mind az ének-szolfézs programjában.
Jelenlegi elgondolásunk szerint az ének jegyzet példatárait zenetörténeti sorrendben sorakoztatjuk fel. Ez az első ilyen kötet; e szerint ez a jegyzet a középkor, reneszánsz és barokk muzsikáját tartalmazza, kivéve Bach és Händel műveit. Kiegészítésül szolgál a magyar, rokon és idegen népek népzenéje és a mai magyar zeneszerzők kompozíciói. Elsősorban vokális zenét, összesen XIII. leckét, azaz 13 hétre elosztható bőséges anyagot nyújt.
Felelhető benne kánon, egy, két és három szólam. Mégpedig a következő tagozódásban: három lecke folyamán gyakoroltat egy-egy kulcsot egy és két szólamú darabokon. a 4.-ik lecke un. összefoglaló feladatokat tartalmaz, nincs benne új zenei elem, de hangnemek szempontjából kitágul a 7#, b-ig, ezenfelül pedig ezekben a IV., VIII., XII. leckékben találkozunk három szólammal is.
A tanulmány középpontjában 3 kulcs begyakorlása áll: I-IV. az alt kulcs; V.-VIII. a tenor kulcs; IX.-XII. a szoprán kulcs; a XIII. függelék leckékben váratlan kulcscserék egy dallamon belül.
Három nagyobb egység és az ezekkel kapcsolatos apróbb részlettudnivalók bontakoznak ki fokozatosan:
A) A modális hangnemek, régi ütemfajok.
B) A díszítések és az egyszerű ékesítéstől a trilláig.
C) Az aszimmetrikus összetett ütemek.
Részletekbe menő módszeres kidolgozást nem adtam, ezt énekszolfézs tanáraink és ama már rendelkezésünkre álló ilyen vonatkozású irodalom elvégzi.
Mégis az egyszólamú anyaghoz kapcsoltam a feladatokat, a kétszólamúnál megjelöltem a legszükségesebb tudatosítást kívánó szempontokat.
Megkönnyítik a tájékozódást az itt következő általános tartalom, akárcsak a leckék elején levő rövidebb tartalmak, továbbá a jegyzet végén levő útmutatók. De a gyors tájékozódást segítik az ötösével jelölt ütem sorszámok és ambitus jelzések is.
természetesen kiegészítik a jegyzetet az Ének-Zene tanszék többi tárgyainak kötelező tankönyvei.
Ami pedig a továbbiakat illeti, Zacconi reneszánsz mester szavaival azt tanácsolom minden egyes főiskolai hallgatónak:"gyakorolja magát szüntelenül a művészetben, mert csak gyakorlat révén jut nagyobb biztonsághoz és eredetibb gondolatokhoz" s ezáltal fog egykor művészibb fokon tanítani. Vissza

Gábor Éva

Gábor Éva műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Gábor Éva könyvek, művek
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv