1.035.018

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Az arany kantár

Mongol mesék

Szerkesztő
Fordító
Grafikus

Kiadó: Mladé Letá-Móra Ferenc Ifjúsági Könyvkiadó
Kiadás helye: Bratislava-Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Könyvkötői vászonkötés
Oldalszám: 186 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 28 cm x 21 cm
ISBN:
Megjegyzés: Egész oldalas színes és szövegközti fekete-fehér rajzokkal illusztrálva.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Fülszöveg

Csodálatos az a világ, ahová ezek a mesék röpítenek. A végtelen mongol puszták zöld legelőire, fekete, fehér jurtáiba, a kegyetlen kánok, fejedelmek palotáiba, a fellegek azúrkék birodalmába, az alvilág szörnyei, szellemei közé, sötét barlangokban, havas hegyóriásokra, végtelen tengerekre. Mindenüvé, ahová a mongol nép hosszú történelme, hódításai, vándorlásai során eljutott.
Ha igaz, hogy a mese a nép emlékezete a múltjára - mint ahogy igaz - , akkor a mongol mesében ott találjuk ennek a különös, ősi népnek egész múltját, harcait, szenvedéseit, küzdelmeit kegyetlen elnyomói és a természet mostohasága ellen. A mongol mesék hősei egyszerű pásztorok, vadászok, favágók fiai, akik bátrak, találékonyak, magukra vállalnak minden áldozatot, minden szenvedést és kockázatot. Segítik a gyöngéket, a bajbajutottakat, és így szereznek maguknak csodatevő segítőket emberben - állatban egyaránt. Nem félnek a hetvenkedő szörnyetegektől, sárkányoktól, gonosz kánoktól, álnok lámáktól. Erővel,... Tovább

Fülszöveg

Csodálatos az a világ, ahová ezek a mesék röpítenek. A végtelen mongol puszták zöld legelőire, fekete, fehér jurtáiba, a kegyetlen kánok, fejedelmek palotáiba, a fellegek azúrkék birodalmába, az alvilág szörnyei, szellemei közé, sötét barlangokban, havas hegyóriásokra, végtelen tengerekre. Mindenüvé, ahová a mongol nép hosszú történelme, hódításai, vándorlásai során eljutott.
Ha igaz, hogy a mese a nép emlékezete a múltjára - mint ahogy igaz - , akkor a mongol mesében ott találjuk ennek a különös, ősi népnek egész múltját, harcait, szenvedéseit, küzdelmeit kegyetlen elnyomói és a természet mostohasága ellen. A mongol mesék hősei egyszerű pásztorok, vadászok, favágók fiai, akik bátrak, találékonyak, magukra vállalnak minden áldozatot, minden szenvedést és kockázatot. Segítik a gyöngéket, a bajbajutottakat, és így szereznek maguknak csodatevő segítőket emberben - állatban egyaránt. Nem félnek a hetvenkedő szörnyetegektől, sárkányoktól, gonosz kánoktól, álnok lámáktól. Erővel, bátorsággal, sokszor találékony, ravasz okossággal, de mindig legyőzik ellenfeleiket, megszabadítják szépséges szerelmesüket, testvérüket, megmentik édesanyjukat, segítik az elhagyott öregeket. Ellenfeleik hatalmasak, rútak, sunyik, erőszakosak: legyenek azok akár emberek, akár állatok vagy mesebeli szörnyetegek.
A szépséges, hollófekete hajú mongol nők egyenrangú társai a mesék férfihőseinek. Ravaszak, eszesek, elszántak és hűségesek. Lovaikon együtt vágtatnak a férfiakkal, s nem riadnak vissza a harctól sem.
A mongol mesehős, akárcsak a mongol ember, igazi társa a ló. Maguk is valódi mesehősök, mint amilyen Avargar Ker. A lovasversenyek, lovasünnepségek izgalmát több mesénk is felidézi, de ember és ló hűsége egyik központi motívuma a mongol mesének. És ezen nem csodálkozhatunk. A mongol harcosok lovon kalandozták be a fél világot, Ázsia és Európa nagy részét. A szüntelen vándorlásban a pusztai élet magányában egyetlen igazi támaszuk a ló volt. A mongol ember ló nélkül nem ember. Így volt ez évszázadokig, s az idő a hűséges állatot, a társat belopta a mongol mesékbe is.
Olvassátok hát szeretettel, kedves fiatal olvasóink, a különös, de számunkra, magyarok számára talán nem is oly különös meséket. Vissza

Tartalom

Az öreg varázsló5
Az életmentő csikó7
Az okos fiú11
Banga13
A bölcs Nandzsi17
Az öregapó és a tigris19
A zöld Nagoon22
A szürke begyű madárka24
Bandi, a vadász26
Naszan, az ostoba nemes és felesége, az eszes Ojun28
A kapzsi feleség31
A bunkócska35
A legfőbb hivatalnok37
Carca Namzsil39
A falánk vándor42
Bar Kara és Er Kara44
Az eszes csúf emberke50
Nomin Bajaszgálan és Erdenijn Bajaszgálan52
A gazdag lány és a szegény legény57
Hogyan lett a szegény legényből kán62
A vadász fiai64
Bajan Bornoj67
A vitéz Bujdar71
Az okos menyasszony77
A találékony öreg87
A füllentős89
A büszke kán ostoba hivatalnokai92
A fiú és a boszorkány94
A szerencsés lustálkodó97
Amíg a kán távol van101
A két kéregető104
A két fiatalasszony107
A jóságos hivatalnok és álnok társai109
Ik Alim és Baga Alim113
A bölcs ifjú118
A bika és a hét farkas121
A két ló123
Miként mentette meg a nyúl a bárányt125
Aki másnak vermet ás...126
A szürke kanca128
Kureldej131
Aravgar Ker, a szélsebes paripa133
A tanult fiatalember137
Az úr és a szolgája140
Hogyan tette lóvá a fülemüle és az egér a rókát142
Dalantaj apó144
Az árván maradt fehér tevécske146
Az okos egér149
Az ügyes fiú151
Az aranycsésze153
Hogyan lett a macskából láma158
Hogyan riasztotta meg a farkasokat egy bikácska és egy kecskegida160
A legnagyobb gazdagság162
Jutalom a jóságért163
A kandúr és a kutya165
A törvény ára171
Altan Gu és Mungun Gu174
A két testvér181
Utószó185
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv