A kosaram
0
80%-ig
még
5 db

Adalékok az osztálytudatos vasútmozgalom történetéhez az ellenforradalmi korszakban. I. Az 1922-es év (dedikált példány)

Különlenyomat a Vasúti Tudományos Kutató Intézet 1987. évi évkönyvéből

Szerző

Kiadó: Közdok
Kiadás helye:
Kiadás éve:
Kötés típusa: Tűzött kötés
Oldalszám: 17 oldal
Sorozatcím: A Vasúti Tudományos Kutató Intézet évkönyve
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 24 cm x 17 cm
ISBN:
Megjegyzés: Gadanecz Béla szerző által dedikált példány. Különlenyomat.
Értesítőt kérek a kiadóról
Értesítőt kérek a sorozatról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

A bethleni-konszolidáció kezdete, az 1922-es év a vasutasmozgalom történetének eseményekben gazdag esztendeje.
1. A vasutasmozgalom fellendülése
Bethlen István gróf miniszterelnök 1921 őszén... Tovább

Előszó

A bethleni-konszolidáció kezdete, az 1922-es év a vasutasmozgalom történetének eseményekben gazdag esztendeje.
1. A vasutasmozgalom fellendülése
Bethlen István gróf miniszterelnök 1921 őszén világosan látta, hogy már-már az ellenforradalmi rendszer fennmaradását veszélyezteti a politikai konszolidáció és a gazdasági stabilitás hiánya, a szélsőjobboldali csoportok társadalmi feszültséget állandósító terrorja, felelőtlen irredentizmusa belpolitikailag elviselhetetlen, külpolitikailag pedig tarthatatlan. Reálpolitikus lévén, tudomásul vette: számolnia kell a szervezett munkássággal, amely a fehérterror ellenére hű maradt osztályszervezeteihez, s a kivételes megtorló rendszabályok felszámolásával meg kell teremteni annak lehetőségét, hogy a Magyarországi Szociáldemokrata Párt (MSZDP) feladja a passzivitás politikáját, és mint a kormány baloldali ellenzéke bekapcsolódhasson az országos politikai életbe. Az MSZDP vezetősége a legális munkásmozgalom fejlődése érdekében ugyancsak szükségesnek tartotta a megegyezést a Bethlen-kormánnyal. A miniszterelnök és a szociáldemokrata vezetők 1921. december 8 - 21. között folytatott tanácskozásának eredményeként megszületett az a politikai kompromisszum, amely a Bethlen-Peyer-paktum néven vált közismertté.
A paktum a magyar munkásmozgalom 1919-1945. közötti történetének egyik legvitatottabb kérdése volt. Létrejöttének körülményeit és szerepét történetírásunk már részletesen feldolgozta. Ezúttal csupán a vasutasmozgalom szempontjából kívánom érinteni néhány vonatkozását.
A vasutasmozgalom vezetői tisztában voltak azzal, mi várható a szociáldemokrata vezetőknek a kormányfővel folytatott alkudozásától, és erre előrelátóan fel is készítették lapjuk olvasóit. Vissza

Gadanecz Béla

Gadanecz Béla műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Gadanecz Béla könyvek, művek
Megvásárolható példányok
Állapotfotók
Adalékok az osztálytudatos vasútmozgalom történetéhez az ellenforradalmi korszakban. I. Az 1922-es év (dedikált példány) Adalékok az osztálytudatos vasútmozgalom történetéhez az ellenforradalmi korszakban. I. Az 1922-es év (dedikált példány) Adalékok az osztálytudatos vasútmozgalom történetéhez az ellenforradalmi korszakban. I. Az 1922-es év (dedikált példány) Adalékok az osztálytudatos vasútmozgalom történetéhez az ellenforradalmi korszakban. I. Az 1922-es év (dedikált példány) Adalékok az osztálytudatos vasútmozgalom történetéhez az ellenforradalmi korszakban. I. Az 1922-es év (dedikált példány)

A borító enyhén foltos, széle gyűrött, a kötés megtört.

Az első oldalon a szerző, Gadanecz Béla névre szóló dedikációja látható.

Állapot:
2.480 ,-Ft
12 pont kapható
Kosárba
konyv