1.034.149

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

A színháztörténet-írás módszerei

Szerző

Kiadó: Veszprémi Egyetemi Kiadó
Kiadás helye: Veszprém
Kiadás éve:
Kötés típusa: Ragasztott papírkötés
Oldalszám: 217 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 24 cm x 17 cm
ISBN: 963-733-269-3
Megjegyzés: Fekete-fehér fotókkal.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

Tanulmányomban szinte lehetetlenre vállalkoztam: módszertani leírását adni egy olyan tudományágnak, amely, noha évszázados hagyományokból építkezik, még ma is gyerekcipőben jár Magyarországon. Az... Tovább

Előszó

Tanulmányomban szinte lehetetlenre vállalkoztam: módszertani leírását adni egy olyan tudományágnak, amely, noha évszázados hagyományokból építkezik, még ma is gyerekcipőben jár Magyarországon. Az okok keresése messzire vezetne bennünket, elégedjünk meg annyival, amennyi az egyes fejezetekben óhatatlanul elénk tárul. Ezért nem törekszem arra, s nem is lehet célom, hogy átnyújtsam az egyedüli receptet. Munkám inkább kísérlet. Megpróbálkoztam azzal, hogy összefoglaljam a legjelesebb színháztörténeti kutatók és a saját tapasztalataimat. Igyekeztem számbavenni azokat a „műfajokat", amelyek a színháztörténet-írás sajátjai, vagy amelyeket a színháztörténész sajátosan alkalmaz munkája során. Dolgozatom, remélem, gondolatébresztővé és ötletadóvá válik, s közelebb visz bennünket a színháztörténet-írás módszereinek kialakításához.
Munkám természetesen nem nélkülöz minden előzményt. Staud Géza 1962-1963-ban megjelentetted magyar színháztörténet forrásai című tanulmányát. Ebben igyekezett arra is kitérni, milyen módon lehet felhasználni az egyes forráscsoportokat, milyen forráskritikát kell elvégezni stb.
Most kissé „fordítottját" adom ennek a műnek — nem a források előszámlálásával kezdem, hanem a forrásokból összeállítható, megírható művet állítom a középpontba. A kisebb lélegzetvételűtől a monográfiáig.
Köszönetet mondok mindenekelőtt Bécsy Tamás professzor úrnak a biztatásért; a könyv függelékében szereplő írások szerzőinek: Belitska-Scholtz Hedvignek, Futaky Hajnának, Kerényi Ferencnek, Molnár Klárának, Székely Györgynek.
Külön köszönet Rajnai Editnek, aki értékes tanácsaival segítette munkámat. Az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet és az Országos Széchényi Könyvtár Színháztörténeti Tára dolgozóinak.
A színháztörténet-írás majdnem olyan sokrétű, sokszínű, mint tárgya: a színházi előadás, az előadott mű, a színjáték. Mégis legnehezebben éppen erről lehet írni. Sokkal egyszerűbb feltárni az előadás körülményeit, azt a színházi szervezetet, amelyben létrejön a műalkotás; megismerni azoknak a színészeknek a pályáját, akik az egyes szerepeket alakítják; leírni az előadás díszleteit és jelmezeit, elemezni a rendezőpéldányt, értékelni
a kritikai visszhangot, megvizsgálni a látogatottságot, az előadások számából következtetni a sikerre. Magát az előadást maradéktalanul megismerni, ráadásul ismertetni, szinte lehetetlen. Még a videofelvételek korában sem vagyunk képesek erre.
Vissza

Tartalom

Bevezetés 5
I. Adattárak, katalógusok, repertóriumok 9
1. A művészeti tevékenységet összegező katalógus 9
2. A műsorösszeállítás 12
3. A színlapkatalógus 17
4. A hagyatéki leltár 19
5. A díszlet- és jelmeztervek katalógusa 21
6. Az ikonográfiái összeállítás 25
7. A szövegkönyv-katalógus 34
8. A levéltári források rendszerezése és kiadása 37
9. A kéziratkatalógus 42
10. Levelek, emlékiratok kiadása 48
11. A folyóiratrepertórium 53
12. A színházi bibliográfiák 58
II. Interjúkészítés 67
III. Színházi lexikográfia 73
IV. A színházi előadás rekonstrukciója 87
V. Az összegzés felé 105
VI. Függelék 115
Képmelléklet 199

Gajdó Tamás

Gajdó Tamás műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Gajdó Tamás könyvek, művek
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv