1.027.280

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Brojlertartás és feldolgozás a kisüzemben

Szerző

Kiadó: Gazda Kistermelői Lap- és Könyvkiadó Vállalat
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Ragasztott papírkötés
Oldalszám: 141 oldal
Sorozatcím: Hasznos füzetek
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 19 cm x 14 cm
ISBN: 963-7445-16-1
Értesítőt kérek a kiadóról
Értesítőt kérek a sorozatról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Tartalom

Előszó5
A BROJLERCSIRKE TARTÁSA11
A naposcsibe minősége11
Az istálló előkészítése11
A naposcsibe fogadása14
A csőrkurtítás17
Száraz alom17
Elegendő és jó minőségű levegő18
A fény19
A hőmérséklet 20
A páratartalom22
Itatás23
Etetés24
Takarmánykiosztás25
Takarmányfelvétel és hasznosítás26
A húscsibe energiaszükséglete27
A húscsibe fehérje-szükséglete27
A húscsibe fehérje-igénye28
Ásványianyag-igény29
Vitaminigény31
A kavics32
A húscsibe takarmányokkal szemben támasztott igénye33
A csibék összefogása és szállítása33
Állategészségügyi ellátás33
Immunizálás (vakcinázás)34
Elhullott állatok34
AZ ÁLLATTARTÁS SZABÁLYOZÁSA35
Az állattartás állategésszségügyi szabályai35
Az állatok elhelyezése35
Állattartó telep, épület benépesítésének állategészségügyi szabályai38
Keltető állomás létesítésének és üzemeltetésének állategészségügyi feltételei39
Az állattartó kötelezettségei39
Állati hulladékok kezelése40
Állatforgalmazás szabályai41
Állatbetegségek megelőzésének szabályai43
Húsvizsgálat45
Húsvizsgálat a levágás helyén45
Másodlagos húsvizsgálat45
Az állatok levágása46
A megvizsgált hússal kapcsolatos egyes további feladatok és korlátozások46
A baromfi vágás előtti vizsgálata47
A levágást követő húsvizsgálat48
Baromfihús forgalmazása48
Nyers hús, húskészítmény származásának eredetének tanúsítása49
A hús belföldi szállításával kapcsolatos egyéb rendelkezések50
Hűtőházi hús- és élelmiszer higiéniai rendelkezések50
Útmutató a fertőtlenítésről51
Általános szabályok51
Fertőtlenítőszerek, tárolásának és használatuk53
Az ember és környezetének fertőtlenítése53
Az állattartási épületek és környezetük fertőtlenítése54
A takarmány és a göngyöleg fertőtlenítése55
A kutak fertőtlenítése56
Járművek, átrakó helyek fertőtlenítése56
Állatok és egyes állati termékek fertőtlenítése57
A baromfikeltetők és a tojás fertőtlenítése58
Szennyvíz és a trágya fertőtlenítése58
Az alomtrágya és a hígtrágya szilárd fázisának fertőtlenítése59
A fertőtlenítés hatékonyságának ellenőrzése60
Az állatok leölése60
A BROJLERCSIRKE FELDOLGOZÁSA61
Feldolgozóműhely telepítése, technológiai elrendezése, nagysága61
A szárnyasok szállítása62
Kábítás63
Véreztetés64
Forrázás65
Kopasztás66
Testmosás68
Zsigerelés69
Csöpögtetés70
A vágott baromfi osztályozása70
Hűtés70
Darabolás71
Csomagolás73
Gyűjtőcsomagolás73
A vágási hulladékok gyűjtése és kezelése74
Technológiai javaslat napi 150 csirke feldolgozására75
Technológiai javaslat napi 300 csirke feldolgozására76
Technológiai javaslat napi 500 csirke feldolgozására77
Technológiai javaslat napi 800 csirke feldolgozására78
A vágott csirkék minőségével szemben támasztott elvárásaink79
A minőség ellenőrzése79
A vágás, feldolgozás mikrobiológiai vonatkozásai79
A vágóműhely higiéniája, a tisztítás, fertőtlenítés80
A FELDOLGOZÁS HATÓSÁGI SZABÁLYOZÁSA83
Az Élelmiszertörvény83
Az élelmiszer-előállító hely létesítésének és működésének engedélyezése83
A telepengedély83
Az építési engedély84
A létesítési engedély84
A működési engedély85
A kisüzemmé minősítés87
Az élelmiszer-előállítás személyi feltételei88
Egészségi állapot88
Minimum vizsga89
A baromfi-feldolgozás higiéniai feltételei89
Ivóvízellátás, szennyvízkezelés89
A termelő helyiség kialakítása90
Gépek, berendezések90
A gyártó vonalak kialakítása90
A feldolgozás hőmérsékleti követelményei91
A személyi higiénia92
Melléktermékek, hulladékok kezelése92
Takarítás, tisztítás, fertőtlenítés93
A csomagolás higiéniája93
A baromfihús minősége94
A Magyar Élelmiszerkönyv 1-3-1906/90 számú előírása: "Baromfihús"95
Még hatályban lévő Magyar Szabványok96
A baromfihús egészségügyi biztonsága97
Vegyi eredetű szennyező anyagok97
Az állatorvosi vizsgálat97
A darabolt, csomagolt baromfi előállításával és forgalomba hozatalával kapcsolatos engedélyek98
Az "új élelmiszer" és "új termék" meghatározása98
A minőségmegőrzési időtartam99
A jelölés100
A feldolgozott baromfi a kereskedelemben101
A szállítás101
A tárolás101
A darabolt baromfi102
Az értékesítés102
RECEPTEK CSIRKEHÚSBÓL103
MELLÉKLETEK111
1. melléklet. Egyes bejelentési kötelezettség alá tartozó állatbetegségek megelőzésénél és leküzdésénél használható fertőtlenítőszerek111
2. mellékelt. Állati hulladékot szállító járművek állategészségügyi követelményei114
3. melléklet. Bejelentési kötelezettség alá tartozó állatbetegségek116
4. melléklet. A járványügyi intézkedések elrendelése esetén járó kártalanítás mértéke117
5. melléklet. Fogalommeghatározások az 1995. évi XCI. törvény és a 41/1977. (V.28.) FM rendelet értelmében118
6. melléklet. A baromfitartást, feldolgozást és forgalmazást érintő legfontosabb hatályos jogszabályok jegyzéke122
7. melléklet. Az élelmiszertörvény egyes fogalmainak magyarázata124
8. melléklet. A hatósági szervek címjegyzéke125
9. melléklet. Gyártmánylap-minta127
10. melléklet. A mezőgazdasági és élelmezésügyi miniszter és a szociális és egészségügyi miniszter 3/1989. (III. 12.) MÉM-SZEM együttes rendelete az élelmiszerek előállításának és forgalombahozatalának élelmiszerhigiéniai feltételeiről130
11. melléklet. Élelmiszer higiéniai alapismeretek (vizsgakérdések)132
12. melléklet. Előírás baromfi-feldolgozó helyiség fertőtlenítésére140
Irodalomjegyzék141

Gál Ferenc

Gál Ferenc műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Gál Ferenc könyvek, művek
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv