A kosaram
0
80%-ig
még
5 db

Aranysas 2005. február

Katonai repülés, gépek és emberek, hadi históriák - V. évfolyam 2. szám

Szerző
Szerkesztő

Kiadó: Skybear Bt.
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Tűzött kötés
Oldalszám: 82 oldal
Sorozatcím: Aranysas
Kötetszám: 2
Nyelv: Magyar  
Méret: 29 cm x 22 cm
ISBN:
Megjegyzés: Fekete-fehér és színes fotókkal. További szerzők a műben.
Értesítőt kérek a kiadóról
Értesítőt kérek a sorozatról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó


Részlet az újságból:
Lokátor
Az US ARMY speciális módszert dolgozott ki arra, hogyan mentsenek ki bajba jutott katonákat ellenséges területről a sérülékeny szállító helikopterek alkalmazása... Tovább

Előszó


Részlet az újságból:
Lokátor
Az US ARMY speciális módszert dolgozott ki arra, hogyan mentsenek ki bajba jutott katonákat ellenséges területről a sérülékeny szállító helikopterek alkalmazása nélkül. Az eljárást már a gyakorlatban is kipróbálták Afganisztánban, amikor a talibán ellenállók lelőtték az egyik OH-58 Kiowa helikoptert. Kényszerleszállás közben a gép összetört, és egyik pilótája megsérült. A közelben volt egy AH-64 Apache, amely azonnal a helyszínre repült, és a roncs közelében leszállt. A Kiowa sérült pilótáját beültették az Apache első kabinjába, az operátor és a másik pilóta pedig az erre a célra szolgáló karabinerekkel rögzítette magát az Apache külső részén. A "huzatos és zajos" utazási mód nem kimondottan kényelmes, inkább félelmetes, de szükség esetén nagyon hasznos. A Cobra harci helikoptereknél ugyancsak rendelkezésre áll hasonló módszer, a lőszerkonténer lenyitható ajtaja elég erős ahhoz, hogy egy embert ülő helyzetben elbírjon. Először az izraeliek alkalmazták a mentés ilyen formáját, még a nyolcvanas években, amikor egy libanoni területen lezuhant Phantom pilótáját mentették ki. Akkor még csak "ad-hoc" módon működött a dolog, elég veszélyes formában: a pilóta a harci helikopter csúszótalpába kapaszkodva jutott ki az ellenséges területről. A mellékelt fotó a mentési módszer próbái közben készült.
Az iraki és afganisztáni szerepvállalás havonta ötmilliárd dollárjába kerül a Pentagonnak, és ez az összeg csak hosszú távon csökkenthető. Emiatt szigorú takarékossági intézkedések előkészítése folyik. Noha a katonai költségvetés évről évre növekszik, mégsem elég a pénz, így egyes területek jelentős elvonás előtt állnak. A tervezettnél előbb, már 2005-ben kivonják a szolgálatból a CVA-57 John F. Kennedy repülőgép-hordozót, még mielőtt elkészülne a jelenleg építés alatt álló CVN-77. Csökkentik a tengerészgyalogság partra szálló hajóinak mennyiségét, és jelentős korlátozások előtt állnak a repülőgép-beszerzési programok is. A terv része, hogy az F/A-22-esek tervezett mennyiségét 277 db-ról mindössze 150-ra csökkentik, ami természetesen a gépek darabárának további növekedését eredményezi majd, hiszen a gyártási kapacitást hosszabb időn át fenn kell tartani, ezenfelül a logisztikai háttér biztosítása a kevesebb mennyiséghez éppúgy szükséges. A drasztikus csökkentés nem áll kapcsolatban a típus decemberi balesetével. Ugyancsak csökkentik majd az F-35-ösök mennyiségét, aminek pénzügyi előnyei csak 2008 után lesznek érezhetők. A NAVY és a MARINES már régebben redukálta igényét 1089 db-ról 680-ra, most az USAF kerül sorra, a tervezett 1763 gép helyett várhatóan egyharmaddal kevesebb készülhet csak el belőle.
Vissza

Tartalom


TARTALOM
4 Lokátor
8 A Gripen story I.
A Griffmadár születése
12 AGM-129
Repülőgép fedélzeti fegyverek
14 Figyelő szemek Vietnam egén II.
21 A szuperszonikus parazita
Lockheed D-21 robotdrón
26 Made in USSR
"Idegen tollak" Oroszország egén
32 Golden Eagle 04
35 Opálosodó üvegszemek
Légi párbaj Vietnam egén
39 Manitoba Blues
Csúcsszintű helikopteres képzés Kanadában
42 Fox 3 magyar módra
AMRAAM-eket a légierő Gripenjei
45 Cruzeiro Do Sul
A Dél Keresztje
48 A Gisela hadművelet
A Luftwaffe éjszakai vadászai
54 Berlin felett az ég
Majerovics legyen a nevem...
58 Északi fény
Haditechnikai múzeumok Skandináviában II.
62 Röplapháború
A második világháború kevésbé ismert eseményei II.
66 Úszó erődök
70 Az utókor tisztelgése
Az öreg katona nem hal meg, csak elhalványodik...
74 Saját elhatározásomból, emelt fővel...
Fodor Lajos vezérezredes
79 A döntő
80 Saltiarni hadnagy nyílvesszője
Fiat G.50 bis
Megvásárolható példányok
Állapotfotók
Aranysas 2005. február Aranysas 2005. február Aranysas 2005. február Aranysas 2005. február

A borító enyhén kopott.

Állapot:
940 ,-Ft
5 pont kapható
Kosárba
konyv