| Bevezetőül házikertünk növényeinek tápanyagtartalmáról (Válas Györgyné) | 16 |
| A tápanyagtartalom alapján tervezzük meg a zöldésgfélék és gyümölcsök választékát | 16 |
| Őrizzük meg saját termésű zöldségféléink, gyümölcseink vitamin- és ásványianyag-tartalmát | 18 |
| Táblázatok kerti növényeink tápanyagtartalmáról | 20 |
| Befőzés (Válas Györgyné) | 28 |
| Lekvár és dzsem készítése | 30 |
| Befőttek készítése | 30 |
| Vitaminkímélő "befőzés" | 31 |
| Befőzés cukor nélkül | 33 |
| Főzelékfélék befőzése | 34 |
| Gyorsfagyasztás | 35 |
| Tárolás a házban és a ház körül (Dobray Endréné) | 38 |
| Veremben | 39 |
| Prizmában | 39 |
| Pincében | 39 |
| Teraszon | 40 |
| Így tároljuk a zöldségféléket | 41 |
| A gyökérzöldségek tárolása | 42 |
| A káposztafélék tárolása | 42 |
| A burgonya tárolása | 43 |
| A hagymafélék tárolása | 43 |
| Így tároljuk a gyümölcsöt és a csemegeszőlőt | 44 |
| A téli alma tárolása | 44 |
| A téli körte tárolása | 45 |
| A szőlő tárolása | 45 |
| Az aszalás régi módszerei | 47 |
| Így aszaljuk a gyümölcsöt | 47 |
| Aszalás a napon | 47 |
| Aszalás tűzhelyen | 47 |
| Az aszalás menete | 49 |
| A szilva aszalása | 49 |
| Az alma aszalása | 49 |
| A körte aszalása | 50 |
| A kajszi aszalása | 50 |
| Az őszibarack aszalása | 50 |
| Italok házi készítése | 51 |
| Így készül a gyümölcslé | 51 |
| Tükrös gyümölcslevek készítése | 52 |
| Rostos gyümölcslevek készítése | 54 |
| Így készül a gyümölcsszörp | 55 |
| Így készül a mustszörp (Eperjesi Imre) | 56 |
| Így készül a virágszörp (Botta Dénes) | 56 |
| Házi savanyítás (Dobray Endréné) | 57 |
| Az uborka savanyítása | 57 |
| Kovászos uborka | 57 |
| Téli sós-vizes uborka | 57 |
| Ecetes uborka | 58 |
| A paprika savanyítása | 58 |
| A káposzta savanyítása | 59 |
| Ismerjük meg kertünk környezetét (Seléndy Szabolcs) | 62 |
| Legyen szép és egyben hasznos is | 66 |
| Hová a haszonnövényeket? | 68 |
| Milyen dísznövényeket és hová? | 70 |
| Hová a zöld gyepszőnyeget? | 72 |
| Csak röviden a dísznövények igényeiről | 74 |
| Táblázatok dísznövényeinkről (Tóthné Rachler Emőke) | 77 |
| Virágágyba ültethető egynyáriak | 78 |
| Balkonládába ültethető egynyáriak és a muskátli | 79 |
| Virágágyba ültethető évelők | 80 |
| Balkonládába ültethető évelők | 82 |
| Burkolathézag-kitöltő növények | 83 |
| Kertiút-szegélyező növények | 84 |
| Gyeppótló növények | 85 |
| Virágos gyepbe ültethető növények | 86 |
| Sövénypótló évelők és egynyáriak | 87 |
| Sövénynevelésre alkalmas lombhullató cserjék | 88 |
| Sövénynevelésre alkalmas örökzöld cserjék | 90 |
| Kerítésre futtatható évelők, egynyáriak | 91 |
| Falra, kerítésre kapaszkodó cserjék | 92 |
| Rézsűk beültetésére alkalmas növények | 93 |
| Vízi (víz közeli) növények | 94 |
| Víz közeli növények | 95 |
| Sziklakerti növények | 96 |
| Örökzöld díszfák | 100 |
| Örökzöld díszfák, díszcserjék | 101 |
| Milyen építményeket és hová? | 102 |
| A veteményes helye a házikertben (Zatykó Lajos-Zatykóné Draskóczy Erzsébet) | 110 |
| A veteményes talajmunkái | 113 |
| A talaj forgatásáról | 113 |
| A magágy talajának előkészítése | 114 |
| Talaj-előkészítés ültetéshez | 115 |
| A kapálásról | 115 |
| A tápanyagok utánpótlásának módjai | 119 |
| A tápanyag-utánpótlás folyamatos és egyenletes legyen | 121 |
| Példa a tápanyagszükséglet kiszámítására | 123 |
| Adagolási terv | 124 |
| Az alaptrágya műtrágyarésze | 124 |
| Fejtrágyamennyiségek | 126 |
| Fejtrágyázási időpontok | 126 |
| Komposzttrágyázás | 127 |
| Levéltrágyázás | 128 |
| Zöldtrágyázás | 129 |
| Zöldségfélék egymás után és egymás mellett | 130 |
| Vetésforgó, vetésváltás | 130 |
| Egy évben többszöri betakarítás | 130 |
| Köztes termesztés | 131 |
| Több növény többet terem | 132 |
| A zöldségmagvak vetése | 133 |
| A magfogásról | 133 |
| A mag előkészítése | 134 |
| A vetés helye | 135 |
| A vetés módja | 136 |
| A vetés ideje | 139 |
| A vetés ápolása | 139 |
| Palánta házi módszerrel | 141 |
| Palántanevelés | 141 |
| Palántázás | 143 |
| Szabadföldi termesztés öntözés nélkül | 146 |
| Az öntözés nélkül termeszthető zöldségfajok megválasztása | 146 |
| Öntözés nélkül termeszthető fajták | 146 |
| Öntözetlen zöldségfélék vetése, ültetése | 146 |
| Víztakarékos művelés | 148 |
| Öntözéses termesztés szabad földön | 151 |
| Az öntözés rendeltetése többféle | 151 |
| Az öntözés módjai | 152 |
| Az adagolandó víz mennyiségének meghatározása | 153 |
| A hajtatás egyszerű módszerei | 155 |
| Fűtetlen fólia sátrak, fólia házak | 155 |
| A fűtés nélküli fólia hőgazdálkodásának javítása | 157 |
| Vészfűtés a hideghajtatásban | 158 |
| Növényház hálóból és fóliából | 159 |
| A váz nélküli fólia használata | 161 |
| Hajtathatunk mindenütt, ahol van meleg és fény | 161 |
| A hajtatótér többszörös hasznosítása | 161 |
| A természetes csapadék hasznosítása a hajtatásban | 162 |
| A növények életfeltételei a hajtatásban | 164 |
| Hajtatható zöldségfajták | 166 |
| Áttelelő és évelő zöldségek | 167 |
| Gyümölcsként fogyasztott zöldségek | 168 |
| Zöldségújdonságok, különleges zöldségek | 170 |
| Articsóka | 170 |
| Bámia (okra) | 170 |
| Bimbóskel | 170 |
| Brokkoli | 171 |
| Cikória | 171 |
| Cukkini | 171 |
| Edívia | 171 |
| Feketegyökér | 171 |
| Halványító zeller | 171 |
| Kárdi | 172 |
| Kerti laboda | 172 |
| Kínai kel | 172 |
| Kötözősaláta | 172 |
| Laskatök (Istengyalulta tök) | 172 |
| Leveles kel | 173 |
| Levélpetrezselyem | 173 |
| Lóbab | 173 |
| Mángold | 173 |
| Metélőhagyma | 174 |
| Metélősaláta | 174 |
| Mezei saláta (madársaláta, galambbegy) | 174 |
| Pasztinák | 174 |
| Patisszon (csillagtök) | 174 |
| Pitypang | 174 |
| Póréhagyma | 174 |
| Porcsin | 175 |
| Rebarbara | 175 |
| Salátahagyma (sódarhagyma) | 175 |
| Téli sarjadékhagyma | 175 |
| Tépősaláta | 175 |
| Tojásgyümölcs (padlizsán) | 175 |
| Új-zélandi spenót | 176 |
| Zöldspárga | 176 |
| Zsázsa | 176 |
| És még más zöldségkülönlegességek | 176 |
| Díszítő zöldségfélék | 177 |
| Táblázatok a veteményes növényeiről | 178 |
| Útmutató a különböző zöldségfélék termesztéséhez | 178 |
| Szabadföldi zöldségfélék tenyészideje és föld feletti részének átlagos átmérője | 180 |
| Helyük a kertben, a ház körül (Galambosi Bertalan) | 182 |
| Csoportosításuk termesztési igényük szerint | 186 |
| Kerti fűszernövények | 188 |
| Angelika | 190 |
| Ánizs | 191 |
| Bazsalikom | 191 |
| Borágó vagy uborkafű | 191 |
| Borsfű | 192 |
| Citromfű | 192 |
| Édeskömény | 192 |
| Fehér üröm | 193 |
| Izsóp | 193 |
| Kapor | 193 |
| Koriander | 194 |
| Lestyán | 194 |
| Majoranna | 194 |
| Rebarbara | 195 |
| Rozmaring | 195 |
| Sáfrányos szeklice | 195 |
| Szagos müge | 196 |
| Szurokfű | 196 |
| Tárkony | 196 |
| Turbolya | 196 |
| Vízitorma | 197 |
| Zsázsa | 197 |
| A házipatika gyógynövényei | 198 |
| Bodza | 198 |
| Borsosmenta | 198 |
| Csipkebogyó | 200 |
| Hársfa | 200 |
| Kamilla | 201 |
| Kakukkfű | 202 |
| Levendula | 202 |
| Orvosi zsálya | 203 |
| A gyümölcsfajok kiválasztásának szempontjai (Timon Béla) | 206 |
| Különbségek fényigény szerint | 211 |
| Hőmérsékletigény a téli fagytűrés és a tavaszi fagyérzékenység tükrében | 211 |
| A lehulló csapadék és a gyümölcsfajok vízigénye is vizsgálandó | 213 |
| A kert mikroklímáját meghatározó domborzati viszonyok szerepe | 214 |
| A talajadottságok és a gyümölcsfaj kiválasztásának összefüggései | 217 |
| A gyümölcsfajok különböző technológiai igényei | 224 |
| Az egymás közötti társíthatóság | 225 |
| A különféle gyümölcsfajok környezeti (ökológiai) igényei | 230 |
| A gyümölcsös kialakítása a házikertben | 235 |
| A gyümölcstermő növény mint díszítőelem | 235 |
| A gyümölcsfák helye | 236 |
| A gyümölcsfák társíthatósága a házikert többi növényeivel | 239 |
| Koronaformák | 240 |
| A középmagas törzsű, természetes gömbkorona jellemzői | 240 |
| Az ágcsoportos, kombinált korona jellemzői | 240 |
| A vázakorona vagy a katlankorona jellemzői | 241 |
| A ferdekarú sövény vagy palmetta jellemzői | 241 |
| Az Y (ipszilon) korona jellemzői | 242 |
| A karcsú orsó jellemzői | 242 |
| A választék legyen bőséges | 243 |
| Szamócafajták | 243 |
| Télialma-fajták | 243 |
| Nyári- és őszialma-fajták | 244 |
| Körtefajták | 245 |
| Birsfajták | 247 |
| Cseresznyefajták | 247 |
| Meggyfajták | 248 |
| Szilvafajták | 249 |
| Fehér húsú őszibarackfajták | 250 |
| Befőzésre való őszibarackfajták | 250 |
| Sárga húsú őszibarackfajták | 251 |
| Nektarin (csupasz) őszibarackfajták | 251 |
| Kajszifajták | 252 |
| Málna- szedermálna- és szederfajták | 252 |
| Ribiszkefajták | 253 |
| Köszmétefajták | 253 |
| Héjas gyümölcsűek fajtái | 254 |
| Elfelejtett gyümölcsféléink, ritkaságok, újdonságok | 255 |
| Áfonya | 255 |
| Berkenye | 255 |
| Eperfa | 255 |
| Füge | 256 |
| Josta (riszméte) | 257 |
| Kivi | 257 |
| Naspolya | 258 |
| Som | 258 |
| A telepítésről | 259 |
| A kert előkészítése telepítésre | 259 |
| Oltványbeszerzés, alanyhasználat, szaporítóanyag-tárolás | 259 |
| A talaj tápanyaggal való feltöltése | 260 |
| A talaj előkészítése | 261 |
| A gyümölcsfák helyének kitűzése | 262 |
| A gyümölcsfa ültetése | 262 |
| A bogyós gyümölcsű cserjék ültetése | 264 |
| A szamóca telepítése | 265 |
| Támrendszerek | 265 |
| A sövény támrendszere | 266 |
| A karcsú orsó támrendszere | 266 |
| A málna támrendszere | 266 |
| A köszméte támrendszere | 267 |
| A szeder támrendszere | 267 |
| A fiatal gyümölcsfák koronaalakítása | 268 |
| A természetes gömbkorona nevelése | 268 |
| Az ágcsoportos, kombinált korona nevelése | 268 |
| A vázakorona nevelése | 272 |
| A palmetta sövény nevelése | 275 |
| Az Y(ipszilon) sövény nevelése | 277 |
| A karcsú orsó nevelése | 277 |
| Az őszibarack karcsú orsó koronájának nevelése | 281 |
| Tennivalók a gyümölcsösben | 282 |
| A metszés | 282 |
| A különböző gyümölcsfajok speciális metszési igénye | 284 |
| Az őszibarack metszése | 284 |
| A meggy metszése | 285 |
| A birs metszése | 285 |
| A mogyoró metszése | 285 |
| A bogyósok metszése | 286 |
| Az ifjítás | 287 |
| Az átoltás | 288 |
| A szamóca gondozása | 289 |
| A talajművelés | 289 |
| A trágyázás | 290 |
| Néhány szó az öntözésről | 291 |
| És az egyszerűsített növényvédelemről | 291 |
| Védekezés lombhulláskor | 292 |
| Védekezés a tél végén | 293 |
| Védekezés rügyfakadáskor | 293 |
| Védekezés virágzás előtt | 294 |
| Nyári védekezések | 294 |
| Táblázatok a károsítók elleni védekezésről (Seprős Imre) | 294 |
| Az alma védelme | 295 |
| A körte és a birs védelme | 296 |
| A cseresznye és a meggy védelme | 296 |
| A szilva védelme | 297 |
| A kajszi védelme | 297 |
| Az őszibarack védelme | 298 |
| A málna védelme | 299 |
| A ribiszke és a köszméte védelme | 299 |
| A szamóca védelme | 300 |
| A szőlő helye a házikertben (Zilai János) | 302 |
| A szőlőnövény és környezeti igénye | 304 |
| A szőlőtőke részei | 305 |
| A klimatikus tényezők (fény, hőmérséklet, csapadék) elsődlegessége | 307 |
| A talaj hatása | 308 |
| A szőlő élő környezetének szerepe | 309 |
| A szőlőfajták választéka is bőséges | 310 |
| A szőlőfajták értékei | 310 |
| A beérés | 310 |
| A termőképesség | 310 |
| A termés minősége | 312 |
| Az intenzív tőkeformákra való alkalmasság | 313 |
| A viszonylagos fagyellenállóság | 313 |
| Fajták a házikertben | 314 |
| Borszőlőfajták | 314 |
| Csemegeszőlő-fajták | 316 |
| A telepítés tudnivalói | 319 |
| A talaj előkészítése | 319 |
| A tenyészterület meghatározása | 320 |
| Az ültetés módja | 320 |
| A támberendezés készítése | 323 |
| A fiatal szőlő gondozása | 324 |
| A házikerti szőlő tőkeművelés-módjai | 326 |
| A tőkeforma megválasztása | 326 |
| Alakító metszés | 326 |
| Lugasok kialakítása | 329 |
| Új fajták helyben oltása, a tőkehiány pótlása, ifjítás | 337 |
| A zöldoltás | 337 |
| A fásoltás | 340 |
| A bujtás | 341 |
| A döntés | 342 |
| Tőkepótlás gyökeres szaporítóanyaggal | 343 |
| Idős kordonkarok megifjítása | 343 |
| A termő szőlő munkái tavasztól őszig | 344 |
| Metszéssel rendszeres és kiegyenlített a termés | 344 |
| Biológiai alapelvek | 344 |
| A termőre metszés módjai | 345 |
| A metszés kivitelezése | 350 |
| A zöldmunkák kiegészítik a metszést | 351 |
| Talajművelés - talajvédelem | 353 |
| Hagyományos szőlők talajmunkái | 354 |
| Intenzív szőlők talajmunkái | 354 |
| Talajvédelem | 355 |
| A tápanyag-visszapótlás változatai | 355 |
| A tápanyagszükséglet megállapítása | 355 |
| Trágyázás | 356 |
| Növényvédelemről nagyon röviden | 358 |
| A vírusok elleni védelem | 358 |
| A baktériumos betegség elleni védelem | 359 |
| A gombás betegségek elleni védelem | 359 |
| Az állati kártevők elleni védelem | 360 |
| A gyomok elleni vegyszeres védelem | 360 |
| A szőlő nem tartozik a feltétlenül öntözést igénylő növények közé | 361 |
| Az öntözés célja | 362 |
| A szőlő vízgazdálkodása | 362 |
| Öntözési idő | 362 |
| Az öntözés gyakorisága | 362 |
| Öntözési norma | 363 |
| Öntözési módok | 363 |
| Az öntözés hatása | 364 |
| Más a borszőlő és más az étkezési szőlő szürete | 365 |
| A borszőlő szürete | 365 |
| Az étkezési szőlő szürete | 366 |
| A szőlőgyümölcs téli eltartása | 366 |
| Szőlőtermés és borminőség (Eperjesi Imre) | 370 |
| Szüreteljünk | 371 |
| A szüreti idő megválasztásának szempontjai | 371 |
| Borászati felkészülkés a szüretre | 373 |
| A szüret | 374 |
| A fehér bor készítése | 375 |
| A zúzás és a bogyózás | 375 |
| A cefre kezelése | 375 |
| A színmust elválasztása | 377 |
| A sajtolás | 377 |
| A must ülepítése | 378 |
| Mustfokolás | 379 |
| A must javítása | 381 |
| A must fajélesztős beoltása | 382 |
| Az erjedés irányítása | 384 |
| Az erjedési hőmérséklet szabályozása | 384 |
| A szén-dioxid és elvezetése | 385 |
| Utóerjesztés kotyogóval | 386 |
| Továbberjesztés | 387 |
| Újraerjesztés | 388 |
| Illatos fehér borok (bukéborok) készítése | 388 |
| Borkészítés túlérett szőlőből | 389 |
| Borkészítés penészes szőlőből | 390 |
| A vörös, a siller- és a rozébor készítése | 391 |
| Így készül a vörös bor | 391 |
| A sillerbor készítése | 393 |
| A rozébor készítése | 393 |
| A törkölybor vagy csiger készítése | 394 |
| Az újbor kezelése és javítása | 395 |
| Töltögetéssel kedvezőbb lesz a bér érése | 395 |
| Amint a bor megtisztul, következik a fejtés | 397 |
| Az 1. fejtés | 397 |
| A 2. és a 3. fejtés | 401 |
| A kénezés kedvező a bor fejlődésére | 401 |
| A nehezen tisztuló borokat derítsük | 402 |
| Derítés után némelykor ajánlatos a szűrés | 405 |
| A bor javítása házasítással | 406 |
| A savtartalom szabályozása | 408 |
| Savcsökkentés | 408 |
| Savnövelés | 409 |
| A szín és az íz javítása | 409 |
| Édes borok készítése utólagos édesítéssel | 411 |
| A must tartosítása | 412 |
| A bor tárolása és érése | 413 |
| A fahordók állandó karbantartást igényelnek | 414 |
| Új hordók előkészítése | 414 |
| Üres hordók gondozása | 415 |
| Hibás hordók rendbehozatala | 416 |
| Kis mennyiségű bor tárolására valók az üvegballonok, üvegedények | 416 |
| Indokolt az óvatosság a műanyag edények használatakor | 417 |
| A bort rendszeres kóstolással ellenőrizzük | 418 |
| A borbetegségeket mikroorganizmusok okozzák | 418 |
| Virágosodás | 418 |
| Ecetesedés | 419 |
| Tejsavas erjedés | 419 |
| Barnatörés | 419 |
| Nyúlósodás | 419 |
| Kén-hidrogénszag | 419 |
| Egéríz | 419 |
| Keseredés | 419 |
| Borhibák: íz- és szaghibák, fémes törések | 420 |
| Borok gyümölcsből | 421 |
| Meggybor készítése | 422 |
| Ribiszkebor készítése | 423 |
| Almabor készítése | 423 |
| A pálinkafőzés alapanyagairól | 425 |
| A gyümölcs cefrézése | 425 |
| Erjesztett szőlőtörköly készítése | 426 |
| A borseprő is felhasználható | 426 |
| A bor és a gasztronómia | 427 |
| Kertbarátnaptár (Botta Dénes) | 430 |
| Más hasznos tudnivalók | 441 |
| Komposztkészítés | 441 |
| A szélerősség megkülönböztetése | 442 |
| A talajok hasznos vízkészletének becslése | 443 |
| A természet hőmérői | 443 |
| A természet órája | 444 |
| Élőlények haladási sebessége | 445 |
| Élőlények élettartama | 445 |
| Befejezésül valamit a biológiai kertművelésről (Seléndy Szabolcs és Zatykó Lajos) | 446 |
| Növénynevek mutatója | 453 |