A kosaram
0
80%-ig
még
5 db

Pécsvárad

Pályázat Pécsvárad városi rangjának helyreállítására

Szerző
,
Kiadó:
Kiadás helye: Pécsvárad
Kiadás éve:
Kötés típusa: Tűzött kötés
Oldalszám: 48 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 20 cm x 14 cm
ISBN:
Megjegyzés: Fekete-fehér fotókkal illusztrálva.

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

Részlet a műből:
"Ezer év
Pécsvárad városi múltjából
Pécsváradot a Szent István által 1000-ben alapított monostor tette annak idején országos jelentőségű állam- és egyházszervezési központtá. E... Tovább

Előszó

Részlet a műből:
"Ezer év
Pécsvárad városi múltjából
Pécsváradot a Szent István által 1000-ben alapított monostor tette annak idején országos jelentőségű állam- és egyházszervezési központtá. E szerepe révén lett város. Városi életről 1258-tól vannak adataink. Civitasként 1333-ban említik először. A török után mezőváros. Ezt a jogállását 1871-ben elveszíti, de 1966-ig járási székhely s ezzel egyben kisvárosi funkciókat i s betölt.
Mivel Pécsvárad ezer esztendeje szerves központja egy kisebb tájegységnek, a Keleti-Mecseknek, és városi funkcióitól csak negyedszázada, járási székhely szerepének eltörlésével fosztották meg, indokolt városi címének és jogosítványainak helyreállítása.
Történeti áttekintés
Középkor
Pécsváradon fejedelmi udvarház és két templom állott a mai vár területén már Géza fejedelem korában. Ezt a fejedelmi, később királyi birtokot adta át az 1000. évben István király bencés rendnek két piac jogával és mintegy 40 falu birtokával együtt. A monostor feladata a déli országrész állam- és egyházszervezése volt. Ezzel az alapítással kialakult hazánk első ismert középkori nagybirtoka, melynek központja Pécsvárad volt.
A nagyobb királyi egyházak, pl. Pannonhalma, Pécsvárad, Szekszárd városképző szereppel bírtak: az apáti palotát, a" Vissza
Megvásárolható példányok
Állapotfotók
Pécsvárad Pécsvárad Pécsvárad Pécsvárad Pécsvárad

A borító enyhén töredezett, elszíneződött, kopott.

Állapot:
980 ,-Ft
5 pont kapható
Kosárba
konyv