1.034.171

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Közigazgatástudomány 1943/7-8.

VI. évfolyam, 7-8. szám/Kettős szám

Szerző
Szerkesztő

Kiadó: Magyar Közigazgatástudományi Intézet
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Félvászon
Oldalszám: 62 oldal
Sorozatcím: Közigazgatástudomány
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 25 cm x 18 cm
ISBN:
Megjegyzés: Megjelenik évenkint tízszer. Néhány fekete-fehér fotóval illusztrált. Nyomatta Dunántúl Pécsi Egyetemi Könyvkiadó és Nyomda R.-T., Pécsett.
Értesítőt kérek a kiadóról
Értesítőt kérek a sorozatról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

Részlet:

A VIZSGÁZTATÁSRÓL.

A vizsgák a közigazgatás mai szervezetéhen nagy szerepet játszanak. Ez szükségszerű következménye egyrészt a hivatásos közszolgálat rendszerének, amely az... Tovább

Előszó

Részlet:

A VIZSGÁZTATÁSRÓL.

A vizsgák a közigazgatás mai szervezetéhen nagy szerepet játszanak. Ez szükségszerű következménye egyrészt a hivatásos közszolgálat rendszerének, amely az embereket 35-40 évre állandóan alkalmazza. Ha tehát az embereket a közigazgatás nem akarja változtatni, a tudásuk gondos megállapítására van szükség egyrészt a kiválasztásnál, másrészt közszolgálatuk fontos fordulópontjain. Másrészt következménye a közigazgatás feladatai szélesbbülésének és a különböző feladatok megoldásához szükséges ismeretek szaporodásának. A közigazgatás a szükségességet belátva, sokféle vizsgát rendszeresített és egyre rendszeresít is. A vizsgákat évenként a jelöltek ezrei teszik le, nagyszámú vizsgabizottság előtt, amelyek tagjainak száma bizonyára szintén eléri a több százat. Ezért feltűnő, hogy a vizsgáztatás kérdésével foglalkozó tanulmányt az irodalom nem ismer, ezen a kérdésen nem sokat gondolkozunk és az e téren szerzett tapasztalatokat sem nem gyűjtjük, sem ki nem értékeljük, pedig az egész vizsgarendszer értéke teljesen a cenzorokon fordul meg. Alig képzelhető, hogy a cenzoroknak a vizsgáztatásra vonatkozó felfogása és gyakorlata közt nagy eltérések ne legyenek, ha közös alapelveket ki nem dolgozunk és elfogadtatni nem igyekszünk. Enélkül pedig a közigazgatás egyrészt nem éri el a vizsgáztatással azt, amiért a vizsgákat rendszeresíti, másrészt pedig a jelöltek sem tudják, nem ismerik a követelményeket és nem tudják magukat mihez tartani.
A közigazgatás színvonalára legnagyobb jelentőségű a fogalmazási kar számára 1931-ben rendszeresített és 1934-ben mai alakjára módosított gyakorlati közigazgatási vizsga. Ez a vizsga feltételezi az egyetemi szigorlatok előzetes letételét és értelmét, valamint módozatait sem lehet azoktól teljesen függetleníteni. Az összes jelöltek egyetemi szigorlati tapasztalatokkal jönnek erre a vizsgára, azok anyaga tekintetében is sok érintkezés van. Ezért a vizsgáztatás szempontjai az egyetemen és a gyakorlati szakvizsgán sok tekintetben közösek. Ezeket a szempontokat igyekszem az alábbiakban rendszerbe foglalni, hogy a nézetek tisztulása megindulhasson és a közigazgatási vizsgák tekintetében egységes követelmények kialakítása mielőbb megvalósulhasson. Vissza

Tartalom

Magyary Zoltán: A vizsgáztatásról
Magyary Zoltán: Reformtörekvések a minősítés terén
Szendy Károly: Újabb lépések a székesfővárosi közigazgatási alkalmazottak minősítésének korszerűsítése irán
Gallyas István: A vezetőtisztviselők képzése és a minősítési rendszer a m. kir. postánál
vitéz Rosztóczy Ernő: A levente testi és lelki vizsgálatok rendszere
Koellreutter Ottó: Japán államfejlődés és a kelet-ázsiai nagytér
Tudomány és élet
Magyary Zoltán: A Beveridge-terv
Magyary Zoltán: Két magyar milliárdos terv
Lovász János - Hunyadi László: Az agyag (vályog), mint építőanyag
A Közigazgatástudomány kitüntetése a Szaksajtókiállítás alkalmából
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv