1.035.095

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Technológia és anyagismeret

A Közgazdasági középiskolák IV. osztálya számára

Szerző

Kiadó: Tankönyvkiadó
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Tűzött kötés
Oldalszám: 123 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 20 cm x 14 cm
ISBN:
Megjegyzés: 84 fekete-fehér ábrával illusztrálva. Tankönyvi szám: 628.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

Élelmiszereink tápanyagai és tápértéke
Életünk fenntartására élelmiszerekre van szükségünk. Testünk valamennyi élő sejtjében ugyanis állandóan lassú égés folyik le, azaz a sejtek anyagának egy... Tovább

Előszó

Élelmiszereink tápanyagai és tápértéke
Életünk fenntartására élelmiszerekre van szükségünk. Testünk valamennyi élő sejtjében ugyanis állandóan lassú égés folyik le, azaz a sejtek anyagának egy része a tüdő által felvett oxigénnel egyesül, vagyis elég. Ez az égés biztosítja egyrészt testünk állandó hőmérsékletét, másrészt ez termeli izmaink, a szív és egyéb szerveink működéséhez szükséges energiát. Eközben természetesen az élő sejteket felépítő fehérjék egy része is elég. Szervezetünk ilymódon elhasználódó anyagának pótlására szolgálnak a felvett tápanyagok. Köztük legfontosabbak az energiát, kalóriát szolgáltató fehérjék, szénhidrátok és zsírok. A legértékesebb fűtőanyagok a zsírok, mert 1 g-nyi mennyiségük elégésekor a szervezetben 9,3 kg-kalória meleg keletkezik, míg 1 g fehérje vagy 1 g szénhidrát csak 4,1 kg-kalória meleget szolgáltat.
1. A fehérjék szervezetünkben az emésztőnedvek enzimjeinek (pepszin, tripszin) hatására.építőköveikre, aminosavakra bomlanak szét és ilyen alakban szívódnak fel a bél.falán keresztül. Aminosavakat csak a növények tudnak termelni, az állati és emberi szervezet közvetlenül vagy közvetve a növényi tápanyagokkal veszi fel őket. A fehérjék azonban nemcsak szervezetünk fűtőanyagai, hanem egyben legfontosabb és nélkülözhetetlen építőanyagai is. Ezért tápanyagaink egy részének okvetlenül fehérjének kell lennie. Az emberi szervezet felépítéséhez néhány aminosav feltétlenül szükséges. Ezeket a felvett táplálékok fehérjéiben kell megkapnunk, mert szervezetünk ezeket a többi aminosavból előállítani nem tudja. Élettanilag teljes értékű fehérjéknek éppen ezért azokat nevezzük, amelyek ezeket a nélkülözhetetlen aminosavalkat tartalmazzák. Ilyenek csaknem az összes állati eredetű fehérjék (tej, tojás, hús, máj fehérjéi)valamint néhány növényi fehérje (burgonya, dió, szójabab). A gabonafélék és a hüvelyesek fehérjéi nem teljes értékűek. Legfontosabbak a tej fehérjéi, mert 3-4 kanál tej máris pótolja a napi kenyéradag fehérjéiből hiányzó aminosavakat. Felnőtt ember napi fehérjeszükséglete 60-80 g. Ezt sem szénhidrátokkal, sem zsírókkal nem lehet helyettesíteni. Vissza

Tartalom

ÉLELMISZERIPAR
Élelmiszereink tápanyaga és tápértéke.............................3
Malomipar.....................................7
A gabonafélék termelése, értékelése és raktározása.............................7
A gabonafélék malomipari feldolgozása...............................14
A liszt és vizsgálata .. ........................................17
A hüvelyesek és a burgonya....................................20
Főzelékfélék, gyümölcsök és tartósításuk ..............................23
Hús, tojás és tartósításuk......................................28
Zsírok és olajok kitermelése és tisztítása .............................30
Tej és tejtermékek ...............................33
Cukorrépa és cukorgyártás ....................................37
Ismétlés ..........................................42
Szeszgyártás .........................................44
A sörgyártás ..........................................47
A bor .. .... .. .....................................50
Kávé, tea, kakaó ...............................54
Fűszereink ...........................................58
A dohány .........................................61
II. TEXTILIPAR ....................................64
Növényi eredetű, nyersanyagok.............................64
Állati eredetű, nyersanyagok .............................69
Mesterséges szálasanyagok.............................74
Fonás .......................................78
Fonalak, cérnák....................................83
A szövés ......................................85
Szövetfajták.....................................87
Kikészítést eljárások .............................90
Ismétlés ......................................91-92
III. SZAPPANIPAR.............................93
Szappangyártás és mosószerek ..................................93
IV. BŐRGYÁRTÁS .. .......... ............96
V. MŰANYAGOK ......................103
A kaucsuk és gumigyártás ................................105
A kaucsuk előállítása ........................................105
Műgumi i.................................................108
Mesterséges alapanyagú műanyagok ...................110
A fenoplasztok .. ............ .. ...... 110
Az aminoplasztok .....................112
Telítetlen szénhidrogénszármazékok....................114
VI. FA ÉS PAPIROS ...........................................116
A fa és faáruk .. .. ....................116
A papiros gyártása és vizsgálata ....................118
Megvásárolható példányok
Állapotfotók
Technológia és anyagismeret Technológia és anyagismeret

A borító széle a gerincnél sérült.

Állapot:
2.480 Ft
1.240 ,-Ft 50
10 pont kapható
Kosárba
konyv