1.035.157

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Az Országos Magyar Sajtókamara évkönyve 1940

Szerző

Kiadó: Stádium Rt.
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Vászon
Oldalszám: 305 oldal
Sorozatcím: Az Országos Magyar Sajtókamara könyvtára
Kötetszám: 2
Nyelv: Magyar  
Méret: 24 cm x 18 cm
ISBN:
Megjegyzés: Fekete-fehér fotókkal és egy színes képpel illusztrált. Nyomtatta Stádium Sajtóvállalat Rt., Budapest.
Értesítőt kérek a kiadóról
Értesítőt kérek a sorozatról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

Mióta a magyar közéletben kivívta irányító szerepét, számtalanszor adott programmot az újságíró pennája induló lapok élén. Égboltot betöltő nagy nemzeti álmok és apró gyakorlati útmutatások,... Tovább

Előszó

Mióta a magyar közéletben kivívta irányító szerepét, számtalanszor adott programmot az újságíró pennája induló lapok élén. Égboltot betöltő nagy nemzeti álmok és apró gyakorlati útmutatások, történelmi méretű gondolatok és a pártpolitika elmúló törekvései, reformeszmék és javító ötletek egyaránt az újságíró agyának és idegeinek munkája által öltöttek testet a közönség előtt. Mélységekig hatolt és magasságokat járt meg az újságíró s míg szellemével az Ideák kristálytiszta régiói felé törekedett, segítő keze támogatóan nyúlt le az elesett felé. Harcot kezdett és harcot állott azért, amit igazságnak ismert. Új igéket hirdetett és oltalmazta azt, ami maradandó érték. Programmadása kiterjesztette figyelmét az élet minden vonatkozására, csak egyetlen téma volt az, amelyről következetesen megfeledkezett: a magyar újságíróról.
Ebben az önmagunkról történt megfeledkezésben kétségtelenül volt sok erkölcsi szépség. Izenkint égni el olyan hivatás szolgálatában, amelynek ma még élet eleven jelentkezései: a fekete betűsorok, minden nappal rohamosabban haloványulnak belé az időszerűtlenség mulandóságába, meggyőződéssel vállalni egy életen át az egzisztenciális gondok nyomasztó terheit, sebeket venni és sebeket osztani mindig másokért, küzdve a közönségért és eltűnve személytelenül a beteljesüléskor, a közérdekért hozott áldozat emberileg elérhető legmagasabb fokának öntudatával jutalmazták a sajtó munkásait.
De nem hiányzott ebben az önzetlenségben - valljuk be töredelmesen - a felelőtlenség motivuma sem. A sajtó makulátlan fegyverzetű, de lelkiismeretes gonddal soha számba nem vett hadsorai közé befurakodtak kalandorok, a bajvívás nemes szabályai szerint viaskodók mellett felbukkantak csapatostul a mérgezett tőr orv forgatói is. Az újságírás szabad harcosainak mezében és címerével álcázva megsokasodtak a szabad zsákmányolás haszonszedői, - a bohém hírlapíró mellett azok az individuumok, akiknek nem a nyakkendője, hanem a morális felfogása volt félrecsúszva javíthatatlanul.
El kellett következnie a hivatás tisztasága, tekintélye, erkölcsi presztízse érdekében a számbavétel és számonkérés idejének. É$ meg kellett teremteni azokat az alapokat és kereteket, amelyek megadják a legnehezebb hivatás hordozóinak, családjuknak, gyermekeiknek a szociális biztonság elemi feltételeit. Vissza

Tartalom

Vitéz Kolosváry-Borcsa Mihály: Magyar sajtó3
Gáspár Jenő: Az Országos Magyar Sajtókamara megalakulása és eddigi munkája5
Az Országos Magyar Sajtókamara tisztikara, választmánya és fegyelmi bírósága33
Az Országos Sajtótanács35
Az Országos Magyar Sajtókamara tagnévsora37
A Magyarországon megjelenő időszaki lapok betűsoros jegyzéke143
A Magyarországon megjelenő időszaki lapok jegyzéke jelleg szerint213
Statisztikai adatok az Országos Magyar Sajtókamara életéből225
A külföldi sajtó budapesti képviselői230
Az Országos Magyar Sajtókamarára vonatkozó törvények és kormányrendeletek231
A Magyar Hírlapírók Országos Nyugdíjintézetének tisztikara, igazgatósága és felügyelőbizottsága277
A Magyar Hírlapírók Országos Nyugdíjintézetének új alapszabályai278
Az Ujságírók Szanatórium-Egyesületének tisztikara, igazgatósága és felügyelőbizottsága292
Az Ujságírók Szanatórium-Egyesületének új alapszabályai293
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv