A kosaram
0
80%-ig
még
5 db

Nemzeti évfordulóink 2004

I. évfolyam 1. szám

Szerkesztő

Kiadó: Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Ragasztott papírkötés
Oldalszám: 68 oldal
Sorozatcím: Nemzeti évfordulóink
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 24 cm x 17 cm
ISBN:
Megjegyzés: Színes és fekete-fehér fotókkal illusztrálva.
Értesítőt kérek a kiadóról
Értesítőt kérek a sorozatról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

A politika Közép-Európában és itt a mi hazánkban is gyakran nem tisztelni és értékelni, hanem használni kívánta a történelmet. Szereptévesztésbe esett és historizált. Úgy gondolta, hogy a... Tovább

Előszó

A politika Közép-Európában és itt a mi hazánkban is gyakran nem tisztelni és értékelni, hanem használni kívánta a történelmet. Szereptévesztésbe esett és historizált. Úgy gondolta, hogy a történelem olyan, mint egy jó szakácskönyv - csak fel kell ütni és a megfelelő receptet megtalálva máris orvosolni lehet a mindenkori jelen kérdéseit és gondjait. Bántóan fájó tévedés ez. A história nem erre való, a múlt, a közös múltunk, hagyományaink és kultúránk tisztelete nem ez. Valós és méltó megemlékezésre viszont szükség van, és szükség van a példaképekre.
2003-ban a haza bölcse, Deák Ferenc születésének 200. évfordulója alkalmából emlékévet tartott az ország. A Köztársaság kormányát a nemzeti múlt iránti tisztelet vezette, amikor meghirdette az emlékévet, amelyet állami, társadalmi és civil megemlékezések egész sora tett egésszé. Az emlékezés pedig életre hívta a Nemzeti Emlékezet Programot, amely évről évre felelevenítve egy szermélyt, egy eseményt, módot és lehetőséget ad a jelennek, hogy erősítse büszkeségét a múlttal kapcsolatban és hogy a jövőnek valóban érdemi dolgot mondjon még a jelenben.
Ebben az évben a 16. században élt költő, Balassi Bálint életének és tevékenységének felidézésével büszkén, határozottan és hitelesen adunk példát a felnövekvő nemzedéknek. Hiszen hazánk uniós csatlakozásának évében keresve sem találhatnánk jobb példát a reneszánsz költőnél, aki költészetében a vitézségről és szerelemről vallott nézeteine magyar szavakat adott. Költészetében és felfogásában egyesült a magyar hagyomány és az európaiság. Ez hozza őt a jelenben is emberközelivé, megmutatva az Európai Unióhoz hivatalosan csatlakozó magyarságnak azt, hogy nem csak alkalmazkodni kell, nem csak idomulni kell, hanem közép-európai gondolkodással eredeti fordulatokkal gazdagítani és alakítani annak sokszínűségét.
Balassi életműve jól példázza, hogy egy rendkívüli történelmi korszakban hogyan lehet megtalálni azokat az értékeket, amelyek a megmaradást, a túlélést biztosítják. Ezek az értékek nem csupán a helytállás "emberségéről példát, vitézségről formát" adó férfias értékei, hanem az anyanyelv ápolásának és a tudásnak az értékei is. Balassi értékrendszere az iszlám világától a keresztény kultúráig, az itáliai reneszánsz irodalom és humanizmus értékeitől a lengyel, szlovák, román, török énekekig terjedt. Humanista műveltséggel, magyar költészettel és dallamokkal terjesztette jó hírünket és nevünket a korabeli világban. Vissza

Tartalom

Előszó3
Kiemelt évfordulók5
Balassi Bálint7
Bajza József10
Berze Nagy János11
Capa, Robert12
Damjanich János13
Dávid Ferenc14
Déri Miksa15
Faludi Ferenc16
Fedák Sári17
Gyöngyösi István18
Herczeg Ferenc19
Jendrassik György20
Jókai Mór21
Károlyi Gáspár22
Kempelen Farkas23
Lossonczy Tamás24
Lotz Károly25
Löw Immánuel26
Móra Ferenc27
Móricz Zsigmond28
Orbán Balázs29
Paál László30
Petschauer Attila31
Schoepf-Merei Ágoston32
Segner János András33
Sylvester János34
Szabó Dezső35
Széchényi Ferenc36
Teleki Pál37
Teleki Zsigmond38
Temesvári Pelbárt39
Verancsics Antal40
Virág Benedek41
Zách János Ferenc42
További évfordulók43
Nemzeti Évfordulók Titkársága62
Kitekintés63
Hasznos lexikonok, adattárak67
Az írások szerzői68
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv