| A gazdálkodás | 5 |
| A gazdálkodás alapfogalmai | 5 |
| A gazdálkodás fogalma | 5 |
| A szükségletek | 5 |
| A szükségletek csoportosítása | 6 |
| A szükségletek kielégítése | 7 |
| A gazdálkodás körforgásának elemei | 7 |
| A nemzetgazdaság fogalma, ágai, a vendéglátás helye a nemzetgazdaságban | 10 |
| A nemzetgazdaság fogalma | 10 |
| A nemzetgazdaság ágai | 10 |
| A vendéglátás feladatai | 11 |
| A vendéglátás jelentősége a nemzetgazdaságon belül | 12 |
| A vállalkozások piaci környezete | 13 |
| A piaci alapfogalmak | 13 |
| A piac fogalma | 13 |
| A piac fajtái | 13 |
| A piac tényezői | 14 |
| A kereslet | 14 |
| A kereslet megismerése, befolyásolásának eszközei | 15 |
| A keresletkutatás formái | 16 |
| A keresletkutatás eredményeinek hasznosítása | 16 |
| A kínálat | 17 |
| Az ár | 18 |
| A kereslet és a kínálat kapcsolata, a piaci egyensúly | 18 |
| A piaci verseny | 19 |
| A verseny kibontakozásának feltételei | 19 |
| A vállalkozások létrehozása, fajtái, megszüntetésük módjai | 20 |
| A vállalkozások alapítása | 20 |
| A vállalkozások fajtái, ezek jellemzői | 23 |
| Magántulajdonban lévő vállalkozások | 24 |
| Állami vállalat | 56 |
| Szövetkezet | 56 |
| Non - profit szervezetek | 58 |
| A vendéglátás jellemző vállalkozási formái | 59 |
| A vállalkozások megszüntetése, a különböző módok eltérő vonásai | 61 |
| A vállalkozás válsága | 61 |
| A vállalkozások megszűnése | 61 |
| Mit tehet egy vállalkozó, ha a partnere nem fizet? | 63 |
| A vállalkozás alapvető bizonylatai | 65 |
| A gazdasági esemény | 65 |
| A bizonylat fogalma, a bizonylati elv | 66 |
| Szigorú számadási kötelezettség alá vont nyomtatványok | 66 |
| A bizonylat kiállítása | 67 |
| A vállalkozás bizonylatainak csoportosítása | 67 |
| A vállalkozás legfontosabb bizonylatai | 67 |
| A könyvvezetés formái | 75 |
| Az egyszeres könyvvitel | 75 |
| A kettős könyvvitel | 78 |
| Alapvető gazdasági számítások | 79 |
| Alapfogalmak | 80 |
| Számítási módok | 84 |
| Viszonyszámok | 85 |
| Az átlagok | 94 |
| A számtani átlag | 94 |
| A kronologikus átlag | 95 |
| A statisztikai adatgyűjtés | 95 |
| A vállalkozás működése | 97 |
| A bevétel, ELÁBÉ, árrés fogalma, kapcsolatuk, a velük kapcsolatos gazdasági számítások | 98 |
| A vendéglátó vállalkozás tevékenysége | 98 |
| A bevétel | 98 |
| A bruttó és a nettó bevétel | 99 |
| A bevétel nagyságát meghatározó tényezők | 99 |
| A bevétel elemzése | 100 |
| Az ELÁBÉ és az árrés | 101 |
| Az árrés elemzése, az alkalmazott intenzitási viszonyszámok | 101 |
| A haszonkulcs | 101 |
| Az anyagfelhasználási szint | 102 |
| Az árrésszínvonal | 102 |
| A fenti mutatók összefüggése | 103 |
| Az árrésszínvonal elemzése | 104 |
| A vállalkozás főbb költségei | 106 |
| A költségek csoportosítása | 106 |
| A költségekkel kapcsolatos gazdasági számítások | 107 |
| A költségek nyilvántartása | 109 |
| A vállalkozás eredménye | 110 |
| A nyereségre ható tényezők | 111 |
| Az eredmény statisztikai elemzése | 111 |
| Az árképzés | 113 |
| Az árrendszer | 113 |
| Az árak szerepe a gazdasági döntésekben | 114 |
| Árképzés a vendéglátásban | 115 |
| A különböző termékek árképzésének sajátossága | 116 |
| Ártájékoztatás | 117 |
| A vállalkozások hatósági kapcsolatai | 119 |
| Költségvetési befizetési kötelezettségek, ezek csoportosítása a vállalkozás szempontjából | 119 |
| Az adóztatás funkciói, alapelvei, fogalmai | 119 |
| Az adók csoportosítása | 121 |
| A vállalkozást, ill. a magánszemélyeket terhelő adók és elvonások | 122 |
| Az adók bevallásának és befizetésével kapcsolatos általános szabályok és határidők | 140 |
| A vállalkozások külső ellenőrzése | 142 |
| A piacfelügyelet | 143 |
| A kereskedelmi és piacfelügyelet szervezetei | 143 |
| Pénzügyi ellenőrzés | 145 |
| Törvényességi felügyelet | 146 |
| Hatósági ellenőrzés | 146 |
| Tulajdonosi ellenőrzés | 146 |