| Bevezetés | 5 |
| Gazdálkodás | 7 |
| A gazdálkodás alapfogalmai | 7 |
| A gazdálkodás fogalma | 7 |
| A szükségletek | 8 |
| A szükségletek csoportosítása | 8 |
| A szükségletek kielégítése | 9 |
| A gazdálkodás körforgásának elemei | 10 |
| A nemzetgazdaság fogalma, ágai, a kereskedelem, a vendéglátás és az idegenforgalom helye a nemzetgazdaságban | 13 |
| A vállalkozások piaci környezete | 17 |
| A piaci alapfogalmak | 17 |
| A piac fogalma | 17 |
| A piac fajtái | 17 |
| A piac tényezői | 18 |
| A kereslet | 18 |
| A kereslet megismerése, befolyásolásának eszközei | 21 |
| A keresletkutatás formái | 21 |
| A keresletkutatás eredményeinek hasznosítása | 22 |
| Kínálat | 22 |
| Ár | 23 |
| A kereslet és a kínálat kapcsolata, a piaci egyensúly | 23 |
| A piaci verseny | 25 |
| A vállalkozások létrehozása, fajtái, megszüntetésük módjai | 27 |
| A vállalkozás alapítása | 27 |
| A vállalkozások fajtái, ezek jellemzői | 32 |
| Magántulajdonban lévő vállalkozások | 32 |
| Állami vállalat | 66 |
| Szövetkezet | 66 |
| Nonprofit szervezetek | 69 |
| A vendéglátás jellemző vállalkozási formái | 70 |
| A vállalkozások megszüntetése, a különböző módok eltérő vonásai | 71 |
| A vállalkozás alapvető bizonylatai | 75 |
| A gazdasági esemény | 75 |
| A bizonylat fogalma, a bizonylati elv | 76 |
| A könyvvezetés formái | 85 |
| Az egyszeres könyvvitel | 85 |
| Kettős könyvvitel | 89 |
| Alapvető gazdasági számítások | 91 |
| Alapfogalmak | 92 |
| Számítási módok | 97 |
| Viszonyszámok | 98 |
| Átlagok | 107 |
| A statisztikai adatgyűjtés | 109 |
| A vállalkozás működése | 111 |
| A bevétel, elábé, árrés fogalma, kapcsolatuk, a velük kapcsolatos gazdasági számítások | 113 |
| A vendéglátó vállalkozás tevékenysége | 113 |
| A bevétel | 114 |
| A bruttó és a nettó bevétel | 115 |
| A bevétel nagyságát meghatározó tényezők | 115 |
| A bevétel elemzése | 115 |
| Az ELÁBÉ és az árrés | 117 |
| Az árrés elemzése, az alkalmazott intenzitási viszonyszámok | 117 |
| A haszonkulcs | 117 |
| Anyagfelhasználási szint | 118 |
| Árrésszínvonal | 118 |
| A fenti mutatók összefüggése | 119 |
| Az árrésszínvonal elemzése | 120 |
| A vállalkozás főbb költségei | 123 |
| A költségek csoportosítása | 123 |
| A költségekkel kapcsolatos gazdasági számítások | 125 |
| A költségek nyilvántartása | 127 |
| A vállalkozás eredménye | 129 |
| A nyereségre ható tényezők | 130 |
| Az eredmény statisztikai elemzése | 131 |
| Az árképzés | 133 |
| Az árrendszer | 133 |
| Az árak szerepe a gazdasági döntésekben | 134 |
| Árképzés a vendéglátásban | 135 |
| Különböző termékek árképzésének sajátosságai | 137 |
| Ártájékoztatás | 138 |
| A vállalkozások hatósági kapcsolatai | 139 |
| Költségvetési befizetési kötelezettségek, ezek csoportosítása a vállalkozás szempontjából | 139 |
| Az általános forgalmi adó | 143 |
| A fogyasztási adó | 150 |
| A fogyasztói árkiegészítés | 150 |
| A jövedéki adó | 150 |
| A társadalombiztosítási járulék | 154 |
| Egészségügyi hozzájárulás | 154 |
| Munkaadói és munkavállalói járulék | 155 |
| Társasági adó | 156 |
| Az osztalékadó | 160 |
| Magánszemélyek jövedelemadója | 160 |
| Szakképzési hozzájárulás | 160 |
| Rehabilitációs hozzájárulás | 161 |
| Turisztikai hozzájárulás | 161 |
| Egyéb elvonások | 161 |
| Az önkormányzati adóhatósághoz teljesítendő adók | 162 |
| Adókötelezettség | 164 |
| A vállalkozások külső ellenőrzése | 165 |
| Piacfelügyelet | 166 |
| Pénzügyi ellenőrzés (pénzügyi revízió) | 169 |
| Törvényességi felügyelet | 169 |
| Hatósági ellenőrzés | 170 |
| Tulajdonosi ellenőrzés | 170 |