| Előszó | 3 |
| Növénytermesztés | |
| a) Általános növénytermesztés | |
| A növény szervezte és élete | |
| A növények szervezete, életműködése | 8 |
| A növény belső és külső tagoltsága | 6 |
| A növények táplálkozása, a szén felvétele és áthasonlítása, az áthasonlított tápanyagok felhasználása | 10 |
| Lélekzés | 14 |
| A növények életfeltételei, az éghajlat (időjárás) | 15 |
| Csírázás, növekedés, szaporodás | 16 |
| Talajismeret | |
| A talaj eredete és a mállás tényezői | 19 |
| A talaj főalkotórészei: a kőtörmelék, az agyag a humusz, a talajsók, a talaj élőlényei | 20 |
| A talaj legfontosabb tulajdonásgai: rétegezettség, kötöttség, porhanyósság, hajszálcsövesség, hőmérséklet, tevékenység, termékenység, táplálóanyaglekötő képesség, beéredettség, savanyúság | 23 |
| A talajok osztályozása alkotórészeik, művelési ágak és kalászos növények szerint | 29 |
| Telkesítés, talajjavítás | 33 |
| Talajművelés | |
| A talajművelés célja és hatása a talajra | 40 |
| Talajművelés kézi-, fogatos- és gép erővel | 41 |
| A szántás és annak kivitele, tarlószántás, vető-, keverő- és őszi mélyszántás | 42 |
| A boronálás és kivitele | 51 |
| Mélyen porhanyító eszközök | 55 |
| A hengerezés és kivitele | 55 |
| Kapálás, töltögetés | 58 |
| Trágyázás | |
| Trágyázás, a talajerő fenntartása: A trágyaanyagok | 59 |
| Istállótrágya és annak kezelése | 61 |
| A trágyatelep fontossága, létesítése, jövedelmezősége | 63 |
| Emberi ürülék | 65 |
| Koverék-(komposzt-) trágya, szalmatrágya | 66 |
| Istállótrágya kihordása, alászántása, a trágyalé felhasználása | 67 |
| Kosarazás | 68 |
| Zöldtrágyázás | 68 |
| Műtrágyák: foszfor-műtrágyák | 69 |
| káli-műtrágyák | 70 |
| nitrogén-műtrágyák | 71 |
| A műtrágyák alkalmazása | 72 |
| Közvetve ható mesterséges trágyák (meszezés) | 75 |
| Kísérletezés műtrágyákkal | 76 |
| Vetés, növényápolás | |
| A vetés, a jó vetőmag tulajdonságai, magváltoztatás | 77 |
| Nemesített vetőmagvak, a magtermesztés fontossága | 79 |
| A vetőmag előkészítése | 80 |
| Magmennyiség és azt befolyásoló tényezők | 82 |
| A vetés ideje, mélysége és módjai: kézzel, géppel | 83 |
| A fészkes és közetes vetés, a mag alátakarása | 88 |
| Keverékvetés, köztes vetés | 89 |
| A vetések ápolása | 89 |
| Ápolási munkák és védekezési módok fagykárok, szárazság, túlnedvesség, jégkárok, szélviharok és megdűlés ellen | 90 |
| A gyomok írtása | |
| A leggyakoribb gyomnövények | 96 |
| Előzetes védekezés az állati kártevők, élősdi növények és gombabetegségek ellen | 98 |
| Aratás, cséplés, a termények eltartása | |
| A gabonanövények aratása, érési időszakok | 98 |
| Aratás kézzel és géppel | 99 |
| A cséplés | 99 |
| A szemestermények eltartása és magtári kezlése | 100 |
| Zöldtakarmányok lekaszálása | 101 |
| Szálastakarmánynövények lekaszálása, gyűjtése, behordása | 101 |
| Gyök- és gumós növények kiszedése, eltartása | 103 |
| A takarmányok felhasználása erjesztés útján | 104 |
| A növények ellenségei | |
| A növények ellenségei és betegségei: állati kártevők, élősködő növények, gombabetegségek | 104 |
| Részletes növénytermesztés | |
| A legfontosabb gazdasági növények termesztése | |
| A szántóföldi növények csoportosaítása | 110 |
| Gyógynövények | 140 |
| Gyógynövények beváltása, gyűjtése, hazai gyógynövényeink | 141 |
| Rét- és legelőművelés | 147 |
| A rétek és legelők növényzete | 147 |
| A rétek és legelők felújítása | 150 |
| Rétek ápolása és trágyázása | 151 |
| A rétek kaszálása, a széna készítése, behordása és bírálata | 152 |
| A legelők trágyázása, fektetés, műtrágyázási eredmények | 155 |
| Szakaszos legeltetés, hordozható karámok | 156 |
| Legelők gondozása, kihasználása, fásítása | 156 |
| Közlegelők, legeltetési társulatok | 158 |
| Gazdasági növényeink termesztési viszonyai | 148 |
| Állattenyésztés | |
| a) Általános állattenyésztés | |
| Az állati szervezet és annak életműködései | |
| Az állattenyésztés jelentősége | 159 |
| Az állati test általános beosztása | 159 |
| Takarmányfelvétel, fogazat, gyomor, belek, emésztés | 161 |
| Vérkeringés, tüdő, légzés | 165 |
| Nemzőszevek, nemiösztön, párzás, fogamzás, ébrény, magzatvíz | 167 |
| Tőgy | 169 |
| Herélés, miskárolás | 169 |
| Általános állattenyésztési alapfogalmak | |
| Állattenyésztés, állattartás | 170 |
| Faj, fajta, tájfajta | 170 |
| Szervezet, vérmérséklet, fejlődő-, takarmányértékesítő- és ellenállóképesség, honosodás | 171 |
| Átörökítés, visszaütés | 173 |
| Összefüggés a külső és belső tulajdonságok között, a tulajdonságok öröklése | 174 |
| A származás fontossága, a törzskönyv | 176 |
| Tenyészeljárások: tisztavérű, bel- és rokontenyésztés, vérfirssítés, keresztezés, telivér, félvér | 177 |
| Ivar- és tenyészérettség, másodlagos nemijelleg, a tenyésztésbevétel ideje | 178 |
| A párosítás módjai, a nemek közötti arány | 179 |
| A vemhesség jelei, időtartalma, elvetélés | 180 |
| Rendes és rendellenes ellés, az ellésnél elkövetett hibák, tévhitek | 181 |
| Bánásmód az újszülöttel, elválasztás, növendékállatnevelés | 184 |
| Tenyészkerületek, az apaállatok vizsgálata, tenyészigazolványok | 186 |
| Versenyek, kiállítások, állattenyésztési egyesület | 187 |
| Egészséges és beteg állatok gondozása | |
| Az egészséges állatok gondozásának elvei és eszközei | 188 |
| A betegségek megelőzése | 189 |
| Az egészséges istálló | 190 |
| A betegség jelei | 190 |
| A ragadós betegségek terjedésének megakadályozása | 192 |
| Ragadós betegségek | 192 |
| Teendők a betegség kitörésekor, fertőtlenítés | 196 |
| Védő- és gyógyító-ojtások | 197 |
| A takarmányok által okozott megbetegedések | 197 |
| Idegen anyagok, romlott takarmány, mérgezések | 198 |
| Takarmányozástan | |
| Takarmányozási ismeretek jelentősége | 199 |
| A takarmányok összetétele: víz, szárazanyag, szerves és szervetlen anyagok | 200 |
| A fehérjék és feladataik, a zsírok, keményítők, nyersrostok és feladataik | 201 |
| Emészthetőség | 202 |
| A takarmányok csoportosítása | 203 |
| A takarmányok előkészítése: felaprózás, beáztatás, füllesztés | 207 |
| Takarmányozási rend, téli és nyári takarmányozás, átmenet | 208 |
| Fejőstehenek takarmányozása | 210 |
| Igásállatok takarmányozása | 211 |
| Hízóállatok takarmányozása | 211 |
| Növendékállatok takarmányozása | 211 |
| Tenyészállatok takarmányozása | 212 |
| A legelő, kifutó, szabad mozgás fontossága | 213 |
| Ásványi anyagok fontossága | 213 |
| Só, foszforsavas mész, takarmánycsontliszt használata | 213 |
| Ivóvíz, itatás | 214 |
| Egyedi takarmányozás | 215 |
| Gyakorlati szabványok az állatok helyes takarmányozásához | 215 |
| b) Részletes állattenyésztés | |
| Lótenyésztés | |
| A lótenyésztés jövedelmezősége | 219 |
| A ló külemi bírálata | 220 |
| Életkor meghatározása | 227 |
| Könnyű és nehéz lovak | 227 |
| A magyar parlagi ló | 227 |
| Az angol telivér, félvérek | 230 |
| Nonius, mezőhegyesi tájfajta | 232 |
| A muraközi és a belga ló | 233 |
| Tenyészállatok kiválasztása, fedeztetés, vemhesség, ellés | 234 |
| Csikónevelés, a csikó befogása, betanítása | 236 |
| Ménesbirtok, méntelepek, fedeztetési állomások, magánmének | 237 |
| Szarvasmarhatenyésztés | |
| A szarvasmarhatenyésztés jelentősége | 239 |
| A szarvasmarha küleme | 239 |
| Életkor meghatározása | 240 |
| A szarvasmarha hasznosítási irányai: tej-, erő- és hústermelés, tenyészállatok nevelése | 241 |
| Magyar-erdélyi szarvasmarha, hazai pirostarka szarvasmarha | 245 |
| Szimmentáli szarvasmarha | 246 |
| A népies tenyésztés előretörése | 248 |
| Juhtenyésztés | |
| Juhtenyésztés jelentősége, a juh hasznosítása | 248 |
| A magyar fésűs és húsmerinó, a cigája és a racka | 249 |
| A fríz juh | 251 |
| Pároztatás, vemhesség, bárányozás, báránynevelés | 252 |
| A nyírás, a gyapjú | 253 |
| Tejgazdaságtan | |
| A tejképződés | 254 |
| A fejés | 255 |
| A tej összetétele, tulajdonságai, hibáinak felismerése | 256 |
| A tiszta tej termelésének feltételei | 259 |
| A kifejt tej helyes kezelése, szállítása | 259 |
| A tej feldolozása | 261 |
| Fölözés, köpülés, vajkészítés savanyú és édes tejszínből, a vajkészítés intézkedések | 261 |
| Túrókészítés | 263 |
| A tej és tejtermékek kellékeire és elnevezésére vonatkozó törvényes intézkedések | 263 |
| Juhtej és annak felhasználása | 265 |
| Tejellenőrző egyesületek, tejszövetkezetek | 265 |
| Sertéstenyésztés | |
| Sertéstenyésztés jelentősége | 266 |
| Hús- és zsírsertések | 267 |
| Sertésfajták | 268 |
| A tenyészállatok kiválasztása, búgatás, vemhesség, fiaztatás | 272 |
| Malacok nevelése | 274 |
| A sertés hízlalása | 274 |
| Kecsketenyésztés | |
| A kecsketenyésztés jelentősége és a tenyésztés vázlatos ismertetése | 276 |
| Baromfitenyésztés | |
| A baromfitenyésztés fontossága | 279 |
| Hasznosítási irányok, tojás-, hús- és tolltermelés, tenyészállatok nevelése | 280 |
| A magyar parlagi, a leghorn, a rhode-island tyúk | 282 |
| A magyar parlagi, a fehér mexikói és bronzpulyka | 284 |
| A magyar parlagi víziszárnyasok, a pekingi kacsa és az emdeni lúd | 284 |
| Tenyészanyagbeszerzés, kiválasztás, ivarok közti arány, tenyésztörzsek | 286 |
| Az okszerű tenyésztés alapföltételei és eszközei, csapófészkek | 287 |
| Teremészetes és mesterséges nevelés | 282 |
| A baromfiól | 299 |
| Házinyúltenyésztés | |
| Házinyúlfajták, a tenyésztés kivitele | 294 |
| A házinyulak betegségei | 298 |
| Méhészet | |
| A méhtenyésztés jelentősége és feltételei | 299 |
| A méh testének felépítése, a méhcsalád | 299 |
| Az anya vagy királynő, a here, a dolgozó | 300 |
| A rajzás | 302 |
| A méhek táplálkozása és építményei, a viasz | 303 |
| A méhek lakása, kasok, kaptárak | 305 |
| A méhek beszerzése | 306 |
| A méhész évi munkái, a tavaszi átvizsgálás, a fészek bővítése, a mézűr megnyitása, a műrajkészítés, a méz elszedése, a mézelő idő kihasználása, a betelelés, téli gondozás | 307 |
| Bánásmód a méhekkel | 311 |
| A méz eltartása, kezelése, értékesítése | 311 |
| A méhek ellenségei és betegségei | 312 |
| A méhészet legszükségesebb eszközei | 312 |
| Selyemhernyótenyésztés | |
| A selyemhernyó életmódja, a tenyésztéshez szükséges berendezés | 315 |
| A tenyésztés munkái | 315 |
| A selyemhernyó betegségei | 318 |
| A selyemhernyótenyésztés támogatása | 318 |
| Kisgazdaságok berendezése és vezetése, számadásvezetés | |
| Berendezés- és kezeléstan | |
| A gazdálkodás fogalma, a termelés tényezői | 320 |
| Földbirtok, földjáradék | 321 |
| A gazdaság épületei, a gazdasági épületek elhelyezése | 323 |
| Az ingatlan értékére befolyással bíró körülmények | 323 |
| A földbirtok felszerelése, a holtleletár, igás- és haszonállatok | 324 |
| A forgótőke | 326 |
| A gazdaság kézi munkaereje | 326 |
| Belterjes és külterjes gazdálkodás, üzemmódok | 326 |
| Váltógazdálkodás, szabadgazdálkodás, kettőstermelés | 327 |
| A talajerő fenntartása | 328 |
| A szántóföldi termelés megszervezése | 329 |
| A gazda munkaköre | 329 |
| Bérlői gazdálkodás | 330 |
| Számvitel | |
| A kisgazda számvitele és jövedelmének kiszámítása | 334 |
| Kertészet és szőlőművelés | |
| Gyümölcstermesztés | |
| A gyümölcstermesztés jelentősége | 343 |
| A gyümölcsfák beszerzése, a fajták megválasztása | 344 |
| A gyümölcsfák térszükséglete | 344 |
| Az ültetésre alkalmas gyümölcsfák alakja, a fa helyének előkészítése, az ültetés helyes kivitele | 345 |
| Az elültetett fiatal fk gondozása | 348 |
| A termő gyümölcsfák nyesése | 348 |
| Idősebb gyümölcsfák ápolása | 349 |
| A gyümölcsfák trágyázása | 349 |
| Az ifjítás, az átoltás | 349 |
| A gyömölcsfák szaporítása, ismertebb faoltási módok. A gyümölcsfák alanyai, dugványozás, tőosztás, bujtás | 350 |
| A gyümölcs szedése, megválogatása, eltartása, csomagolsáa | 353 |
| A gyümölcsfák fontosabb rovarellenségei, gombabetegségei és az ellenük való védekezés | 355 |
| Téli faáplás, védekezési munkák, téli permetezőszerek készítése és alkalmazása a téli permetezések végrehajtása | 355 |
| A tavaszi és nyári védekezés, a tavaszi és nyári védekezőszerek elkészítési módja, az arzénes és nikotinos szerek használata, a tavaszi és nyári permetezés módja | 360 |
| Fontosabb nyári gombabetegségek | 363 |
| A gyümölcsfák fontosabb rovarkártevői | 365 |
| Madárvédelem | 367 |
| A fűztermesztés | 368 |
| Konyhakertészet | |
| A házi konyhakert jelentősége, a konyhakert helye, terméshozama | 369 |
| A terlület megválasztása, a konyhakert berendezése, s talaj gondozása | 370 |
| A konyhakerti vetésforgó, a terület kihasználása | 370 |
| Palántaágyak, melegágyak, a konyhakerti növények szaporítása | 371 |
| Magvetés, palntanevelés, palántálás, öntözés | 372 |
| Matermesztés, a termények felszedése, eltartása | 372 |
| Káposztafélék, salátafélék, labodafélék termesztése | 374 |
| Kobakosok termesztése | 374 |
| Gyökérfélék, hagymafélék termesztése | 375 |
| Hüvelyesek, paradicsomfélék termesztése | 376 |
| Tojásgyümölcs, mák, csemegetengeri, csiperkegomba termesztése | 376 |
| Évelő- és fűszernövények | 377 |
| Konyhakerti kártevők | 377 |
| Szőlőművelés | |
| A szőlő termőhelye, telepítése, filloxera-mentes talajok, oltványszőlők, szénkéneggel fenntartott szőlők | 378 |
| Szőlőfajták megválasztása, a szőlő ültetése, szaporítása, oltása | 379 |
| A szőlő állandó évi munkái, nyesési módok | 382 |
| A szőlő rovarellenségei és gombabetegségei | 386 |
| A szőlőszüret ideje, előkészület a szüretre, a szüretelés munkája | 388 |
| A szőlő eltartása | 389 |
| Fehér- és vörösbor készítése | 389 |
| A borok kezelése | 390 |
| Általános tudnivalók | |
| A mezőrendőri törvény fontosabb intézkedései | 392 |
| Az állattenyésztés érdekében hozott törvényes intézkedések | 394 |
| Az erdőtörvény és a befásítási kötelezettség | 394 |
| Vadászati és halászati jog | 395 |
| Kutak építése | 395 |
| A tagosítás haszna és kivihetősége | 395 |
| A gazdálkodás közterhei: adók, illetékek, vámok | 395 |
| A mezőgazdasági kamarák, szabadtárulású gazdasági érdekképviseleti szervek (gazdakörök, gazdasági egyesületek) | 396 |
| Gazdasági felügyelőségek | 397 |
| Szövetkezetek: előnyeik, tájaik, szervezetük, alakításuk | 39 |
| A mezőgazdasági hitel, személyi hitel, a váltó, a jelzároghitel | 400 |
| A telekkönyv és használata | 402 |
| A magyar öröklési jog lényege | 402 |
| A biztosítás jelentősége és nemei | 402 |
| Az adásvételi ügyletek lebonyolítása, különös nemei, biztosítása | 403 |
| Termények és anyagok adás-vétele, a tőzsde és a gazdák | 405 |
| Vetőmagvak és gabonafélék adásvétele, közraktárak | 406 |
| Fontosabb kereskedelmi növények értékesítése | 407 |
| Abraktakarmányok vétele, műtrágyák vásárlása, mintavételek | 408 |
| Állatok adásvétele, a járlat, állatszavatossági tövény | 409 |
| Állati termékek eladása | 411 |
| A minősíégi termelés előnyei az értékesítésnél | 411 |
| Gazdasági ügyiratok helyes szerkesztése | 412 |
| A posta a vasút igénybevétele | 412 |
| Terület- és köbtartalomszámítás | |
| Területek kiszámítása | 414 |
| Köbtartalmak kiszámítása | 416 |
| Széna-, szalma- és takarmánykazlak köbtartalmának kiszámítása | 417 |
| Függelék (a gazda érdekeit szolgáló intézmények) | 421 |