kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát
| Kiadó: | M. Kir. Földmivelésügyi Minisztérium |
|---|---|
| Kiadás helye: | Budapest |
| Kiadás éve: | |
| Kötés típusa: | Félvászon |
| Oldalszám: | 511 oldal |
| Sorozatcím: | A m. kir. földmívelésügyi miniszter kiadványai |
| Kötetszám: | 1 |
| Nyelv: | Magyar |
| Méret: | 18 cm x 13 cm |
| ISBN: | |
| Megjegyzés: | Számos fekete-fehér ábrával, fotóval illusztrálva. Nyomatta: "Pátria" Irodalmi Vállalat és Nyomdai R. T, Budapest. VI. (javított) kiadás. |
| Előszó | 3 |
| Növénytermesztés | |
| a) Általános növénytermesztés | |
| A növény szervezete és élete | |
| A növények szervezete, életműködése | 5 |
| A növény belső és külső tagoltsága | 6 |
| A növények táplálkozása, a szén felvétele és áthasonlítása, az áthasonlított tápanyagok felhasználása | 11 |
| Lélekzés | 15 |
| A növények életfeltételei, az éghajlat (időjárás) | 15 |
| Csírázás, növekedés, szaporodás | 17 |
| Talajismeret | |
| A talaj eredete és a mállás tényezői | 20 |
| A talaj főalkotórészei: a kőtörmelék, az agyag a humusz, a talajsók, a talaj élőlényei | 22 |
| A talaj legfontosabb tulajdonásgai: rétegezettség, kötöttség, porhanyósság, hajszálcsövesség, hőmérséklet, tevékenység, termékenység, táplálóanyaglekötő képesség, beéredettség, savanyúság | 24 |
| A talajok osztályozása alkotórészeik, művelési ágak és kalászos növények szerint | 30 |
| Telkesítés, talajjavítás | 34 |
| Talajművelés | |
| A talajművelés célja és hatása a talajra | 43 |
| Talajművelés kézi-, fogatos- és gép erővel | 44 |
| A szántás | 45 |
| Tarlószántás | 49 |
| Keverőszántás, vetőszántás | 51 |
| Őszi mélyszántás | 52 |
| A szántás gyakorlati kivitele | 54 |
| A boronálás | 55 |
| Mélyen porhanyító eszközök | 59 |
| A hengerezés | 60 |
| Kapálás, töltögetés | 62 |
| Trágyázás | |
| Trágyázás, a talajerő fenntartása: A trágyaanyagok | 67 |
| Istállótrágya és annak kezelése | 69 |
| A trágyatelep fontossága, létesítése, jövedelmezősége | 70 |
| Emberi ürülék | 74 |
| Koverék-(komposzt-) trágya, szalmatrágya | 74 |
| Szalmatrágya | 74 |
| Istállótrágya kihordása, alászántása, a trágyalé felhasználása | 75 |
| Kosarazás | 76 |
| Zöldtrágyázás | 77 |
| Műtrágyák: foszfor-műtrágyák | 78 |
| Káli-műtrágyák | 79 |
| Nitrogén-műtrágyák | 80 |
| A műtrágyák alkalmazása | 82 |
| Közvetve ható mesterséges trágyák (meszezés) | 84 |
| Kísérletezés műtrágyákkal | 85 |
| Vetés, növényápolás | |
| A vetés, a jó vetőmag tulajdonságai, magváltoztatás | 87 |
| Nemesített vetőmagvak, a magtermesztés fontossága | 88 |
| A vetőmag előkészítése | 89 |
| Magmennyiség és azt befolyásoló tényezők | 92 |
| A vetés ideje, mélysége és módjai: kézzel, géppel | 93 |
| A fészkes vetés és a mag eltakarása | 99 |
| Keverékvetés, köztes vetés | 100 |
| A vetések ápolása | 100 |
| Ritkítás, egyezés | 103 |
| Ápolási munkák és védekezési módok fagykárok, szárazság, túlnedvesség, jégkárok, szélviharok és megdűlés ellen | 103 |
| A gyomok irtása | |
| A védekezés módjai | 105 |
| A leggyakoribb gyomnövények | 106 |
| Előzetes védekezés az állati kártevők, élősdi növények és gomabetegségek ellen | 108 |
| Aratás, cséplés, a termények eltartása | |
| A gabonanövények aratása, érési időszakok | 109 |
| Aratás kézzel és géppel | 110 |
| A cséplés | 110 |
| A szemestermények eltartása és magtári kezlése | 111 |
| Zöldtakarmányok lekaszálása | 112 |
| Szálastakarmánynövények lekaszálása, gyűjtése, behordása | 112 |
| Gyök- és gumós növények kiszedése, eltartása | 113 |
| A takarmányok felhasználása erjesztés útján | 114 |
| A növények ellenségei | |
| A növények ellenségei és betegségei: állati kártevők, élősködő növények, gombabetegségek | 115 |
| Részletes növénytermesztés | |
| A legfontosabb gazdasági növények termesztése | |
| A szántóföldi növények csoportosítása | 121 |
| Gabonafélék: búza, rozs, árpa, zab, köles, pohánka | 122 |
| Hüvelyes növények: borsó, lencse, bab, lóbab | 127 |
| Kapás növények: kukorica, seprőcirok, burgonya, csicsóka, takarmány- és cukorrépa, répamagtermesztés, takarmánykáposzta | 128 |
| Olajos növények: takarmánytök, repce, mák, napraforgó | 136 |
| Ipari és kereskedelmi növények: dohány, kender, len | 138 |
| Szálastakarmányneműek: lucerna, lóhere, bíborhere, baltacím, muhar, őszi rozs, csalamádé, borsós csalamádé, keszthelyi keverék, nyúlszapuka, mustár, szudáni fű, zabosbükköny, őszi takarmánykeverék | 141 |
| Gyógynövények | 146 |
| Gyógynövények beváltása, gyűjtése, hazai gyógynövényeink | 147 |
| Rét- és legelőművelés | |
| A rétek és legelők növényzete | 153 |
| A rétek és legelők felújítása | 156 |
| Rétek ápolása és trágyázása | 157 |
| A rétek kaszálása, a széna készítése, behordása és bírálata | 158 |
| A legelők trágyázása, fektetés, műtrágyázási eredmények | 161 |
| Szakaszos legeltetés, hordozható karámok | 162 |
| Legelők gondozása, kihasználása, fásítása | 163 |
| Közlegelők, legeltetési társulatok | 165 |
| Gazdasági növényeink termesztési viszonyai | 154 |
| Állattenyésztés | |
| a) Általános állattenyésztés | |
| Az állati szervezet és annak életműködései | |
| Az állattenyésztés jelentősége | 166 |
| Az állati test általános beosztása | 166 |
| Takarmányfelvétel, fogazat, gyomor, belek, emésztés | 168 |
| Vérkeringés, tüdő, légzés | 172 |
| Nemzőszervek, nemiösztön, párzás, fogamzás, ébrény, magzatvíz | 174 |
| Tőgy | 176 |
| Herélés, miskárolás | 177 |
| Általános állattenyésztési alapfogalmak | |
| Állattenyésztés, állattartás | 177 |
| Faj, fajta, tájfajta | 177 |
| Szervezet, vérmérséklet, fejlődő-, takarmányértékesítő- és ellenállóképesség, honosodás | 178 |
| Átörökítés, visszaütés | 181 |
| Összefüggés a külső és belső tulajdonságok között, a tulajdonságok öröklése | 181 |
| A származás fontossága, a törzskönyv | 183 |
| Tenyészeljárások: tisztavérű, bel- és rokontenyésztés, vérfirssítés, keresztezés, telivér, félvér | 184 |
| Ivar- és tenyészérettség, másodlagos nemijelleg, a tenyésztésbevétel ideje | 185 |
| A párosítás módjai, a nemek közötti arány | 186 |
| A vemhesség jelei, időtartalma, elvetélés | 187 |
| Rendes és rendellenes ellés, az ellésnél elkövetett hibák, tévhitek | 189 |
| Bánásmód az újszülöttel, elválasztás, növendékállatnevelés | 191 |
| Tenyészkerületek, az apaállatok vizsgálata, tenyészigazolványok | 193 |
| Versenyek, kiállítások, állattenyésztési egyesület | 194 |
| Egészséges és beteg állatok gondozása | |
| Az egészséges állatok gondozásának elvei és eszközei | 195 |
| A háziállatok legfontosabb élősködői | 197 |
| A betegségek megelőzése | 199 |
| Az egészséges istálló | 200 |
| A betegség jelei | 202 |
| A fertőző betegségek | 202 |
| minden állatfajra veszedelmes betegségek | 203 |
| szarvasmarhák és juhok fertőző betegségei | 206 |
| lovak fertőző betegségei | 207 |
| sertések fertőző betegségei | 207 |
| Teendők a betegség kitörésekor, fertőtlenítés | 203 |
| Védő- és gyógyítóoltások | 210 |
| Első segélynyújtás | |
| Romlott takarmány, mérgezések | 211 |
| A tőgy és a lélekzőszervek betegségei | 213 |
| Takarmányozástan | |
| Takarmányozási ismeretek jelentősége | 214 |
| A takarmányok összetétele: víz, szárazanyag, szerves és szervetlen anyagok | 214 |
| A fehérjék és feladataik, a zsírok, keményítők, nyersrostok és feladataik | 216 |
| A takarmáynok emészthetősége | 217 |
| A takarmányok tápanyagtartalmának összehasonlítása. Keményítőérték | 217 |
| Fehérjetartalom | 218 |
| Szárazanyagtaratlom | 219 |
| Táplálóanyagszükséglet. Szabványok | 220 |
| A takarmányszükséglet kiszámítása | 221 |
| A takarmányok csoportosítása | 224 |
| Zöldtakarmányok | 224 |
| Szénafélék, szalmafélék | 225 |
| Gyök- és gumóstakarmányok | 226 |
| A szemestakarmányok, ipari takarmányok | 226 |
| Állati eredetű takarmányok | 228 |
| A takarmányok előkészítése | 228 |
| Takarmányozási rend, téli és nyári takarmányozás | 233 |
| Fejőstehenek takarmányozása | 235 |
| Igás- és hízóállatok takarmányozása | 236 |
| Növendékállatok takarmányozása | 237 |
| Tenyészállatok takarmányozása | 237 |
| A legelő, kifutó, szabad mozgás fontossága | 238 |
| Ásványi anyagok fontossága | 239 |
| Ivóvíz, itatás | 240 |
| A vitaminok | 240 |
| Egyedi takarmányozás | 241 |
| Gyakorlati szabványok az állatok helyes takarmányozásához | 241 |
| Takarmányozási táblázatok | 229 |
| b) Részletes állattenyésztés | |
| Lótenyésztés | |
| A lótenyésztés jövedelmezősége | 244 |
| A ló külemi bírálata | 246 |
| Életkor meghatározása | 252 |
| Könnyű és nehéz lovak | 255 |
| A magyar parlagi ló | 255 |
| Az angol telivér, félvérek | 256 |
| Nonius, mezőhegyesi tájfajta | 256 |
| A muraközi és a belga ló | 258 |
| Tenyészállatok kiválasztása, fedeztetés, vemhesség, ellés | 260 |
| Csikónevelés, a csikó befogása, betanítása | 261 |
| Az állami ménesek, méntelepek, magánmének | 263 |
| Szarvasmarhatenyésztés | |
| A szarvasmarhatenyésztés jelentősége | 264 |
| A szarvasmarha külleme, az életkor meghatározása | 265 |
| A szarvasmarha hasznosítási irányai: tej-, erő- és hústermelés, tenyészállatok nevelése | 267 |
| Magyar-erdélyi szarvasmarha, a magyar pirostarka szarvasmarha, a szimmentáli szarvasmarha | 270 |
| A népies tenyésztés előretörése | 272 |
| Juhtenyésztés | |
| Juhtenyésztés jelentősége, a juh hasznosítása | 274 |
| A magyar fésűs és húsmerinó, a cigája, a racka, a fríz | 275 |
| Pároztatás, vemhesség, bárányozás, báránynevelés | 277 |
| A nyírás, a gyapjú | 278 |
| Tejgazdaságtan | |
| A tejképződés | 280 |
| A fejés | 280 |
| A tej összetétele, tulajdonságai, hibáinak felismerése | 281 |
| A tiszta tej termelésének feltételei | 284 |
| A kifejt tej helyes kezelése, szállítása | 285 |
| A tej feldolozása | 286 |
| Fölözés, köpülés, vajkészítés savanyú és édes tejszínből, a vajkészítés intézkedések | 286 |
| Túrókészítés | 288 |
| A tej és tejtermékek kellékeire és elnevezésére vonatkozó törvényes intézkedések | 289 |
| A gümőkórtermentesnek nyilvántartott tehenészetek | 290 |
| Juhtej és annak felhasználása | 291 |
| Tejellenőrző egyesületek, tejszövetkezetek | 291 |
| Sertéstenyésztés | |
| Sertéstenyésztés jelentősége, hús- és zsírsertések | 292 |
| Sertésfajták | 293 |
| A tenyészállatok kiválasztása, búgatás, vemhesség, fiaztatás | 298 |
| Malacok nevelése | 299 |
| A sertés hízlalása | 300 |
| Kecsketenyésztés | |
| A kecsketenyésztés jelentősége és a tenyésztés vázlatos ismertetése | 302 |
| Baromfitenyésztés | |
| A baromfitenyésztés fontossága | 305 |
| Hasznosítási irányok, tojás-, hús- és tolltermelés, tenyészállatok nevelése | 305 |
| A magyar parlagi, a leghorn, a rhode-island tyúk | 307 |
| A pulykatenyésztés | 310 |
| A magyar parlagi víziszárnyasok, a pekingi kacsa és az emdeni lúd | 311 |
| Tenyészanyagbeszerzés, kiválasztás, ivarok közti arány, tenyésztörzsek | 313 |
| Az okszerű tenyésztés alapföltételei és eszközei, csapófészkek | 314 |
| Teremészetes és mesterséges nevelés | 317 |
| A baromfibetegségek | 318 |
| A baromfiól | 320 |
| Házinyúltenyésztés | |
| Jelentősége | 294 |
| Házinyúlfajták, a tenyésztés kivitele | 298 |
| Méhészet | |
| A méhtenyésztés jelentősége és feltételei | 325 |
| A méh testének felépítése, a méhcsalád | 326 |
| Az anya vagy királynő, a here, a dolgozó | 327 |
| A rajzás | 328 |
| A méhek táplálkozása és építményei, a viasz | 330 |
| A méhek lakása, kasok, kaptárak | 331 |
| A méhek beszerzése | 333 |
| A méhész évi munkái, a tavaszi átvizsgálás, a fészek bővítése, a mézűr megnyitása, a műrajkészítés, a méz elszedése, a mézelő idő kihasználása, a betelelés, téli gondozás | 333 |
| Bánásmód a méhekkel | 337 |
| A méz eltartása, kezelése, értékesítése | 338 |
| A méhek ellenségei és betegségei | 338 |
| A méhészet legszükségesebb eszközei | 340 |
| Selyemhernyótenyésztés | |
| A selyemhernyó életmódja, a tenyésztéshez szükséges berendezés | 340 |
| A tenyésztés munkái | 341 |
| A selyemhernyó betegségei | 344 |
| A selyemhernyótenyésztés támogatása | 344 |
| Kisgazdaságok megszervezése és vezetése | |
| A gazdálkodást befolyásoló viszonyok | 345 |
| A sajáton gazdálkodási és haszonbérlés | 350 |
| Hogyan fogunk gazdálkodni? | 351 |
| A termelés helyes megszervezése | 352 |
| A szántóföldi növénytermesztés | 352 |
| Kertészkedés | 356 |
| Zöldmezőgazdálkodás | 356 |
| A földbirtokok termőerejének fenntartása | 356 |
| Állattartás | 358 |
| Mi szükséges a gazdálkodáshoz? | 363 |
| A munkaerő | 363 |
| Állatállomány | 363 |
| Gép- és eszközfelszerelés | 364 |
| Gazdasági épületek | 364 |
| Forgótőke | 366 |
| Szaktudás | 367 |
| A gazdálkodás eredménye | 367 |
| Vizsgáljuk meg, mi gyarapítja jövedelmünket, vagy mire fizetünk rá | 368 |
| A gazda mindennapi gondja | 371 |
| A rendelkezés | 372 |
| Az üzletvezetés | 373 |
| A vagyonkezelés | 374 |
| Vezessen számadást minden gazda! | 375 |
| A leltár | 375 |
| A pénztári napló | 380 |
| A termény- és anyagforgalmi napló | 381 |
| Tisztajövedelmi mérleg | 385 |
| Közgazdaszámtartási mozgalom | 385 |
| Kertészet és szőlőművelés | |
| Gyümölcstermesztés | |
| A gyümölcstermesztés jelentősége | 390 |
| A gyümölcsfák beszerzése, a fajták megválasztása | 391 |
| A gyümölcsfák térszükséglete | 392 |
| Az ültetésre alkalmas gyümölcsfák alakja, a fa helyének előkészítése, az ültetés helyes kivitele | 393 |
| Az elültetett fiatal fák gondozása | 396 |
| A termő gyümölcsfák nyesése | 397 |
| Idősebb gyümölcsfák ápolása | 398 |
| A gyümölcsfák trágyázása | 398 |
| Az ifjítás, az átoltás | 398 |
| A gyömölcsfák szaporítása, ismertebb faoltási módok | 399 |
| A gyümölcsfák alanyai | 401 |
| Dugványozás, tőosztás, bujtás | 401 |
| A gyümölcs szedése, megválogatása, eltartása, csomagolsáa | 402 |
| A gyümölcsfák fontosabb rovarellenségei, gombabetegségei és az ellenük való védekezés | 405 |
| Téli faápolás, védekezési munkák, téli permetezőszerek készítése és alkalmazása a téli permetezések végrehajtása | 405 |
| A téli permetezések végrehajtása | 409 |
| A tavaszi és nyári védekezés, a tavaszi és nyári védekezőszerek elkészítési módja | 410 |
| Az arzénes és nikotinos szerek használata | 412 |
| A tavaszi és nyári permetezés módja | 412 |
| Fontosabb nyári gombabetegségek | 413 |
| A gyümölcsfák fontosabb rovarkártevői | 415 |
| Madárvédelem | 418 |
| A fűztermesztés | 419 |
| Konyhakertészet | |
| A házi konyhakert jelentősége, a konyhakert helye, terméshozama | 419 |
| A terlület megválasztása, a konyhakert berendezése, s talaj gondozása | 420 |
| A konyhakerti vetésforgó, a terület kihasználása | 420 |
| Palántaágyak, melegágyak, a konyhakerti növények szaporítása | 421 |
| Magvetés, palntanevelés, palántálás, öntözés | 422 |
| Magtermesztés, a termények felszedése, eltartása | 424 |
| Káposztafélék, salátafélék, labodafélék termesztése | 424 |
| Kobakosok, gyökérfélék, hagymafélék termesztése | 425 |
| Hüvelyesek, paradicsom, paprika, tojásgyümölcs, mák, csemegetengeri termesztése | 427 |
| Évelő- és fűszernövények | 427 |
| Konyhakerti kártevők | 428 |
| Szőlőművelés | |
| A szőlő termőhelye, telepítése, filloxera-mentes talajok, oltványszőlők, szénkéneggel fenntartott szőlők | 429 |
| Szőlőfajták megválasztása, a szőlő ültetése, szaporítása, oltása | 429 |
| A szőlő állandó évi munkái, nyesési módok | 433 |
| A szőlő rovarellenségei és gombabetegségei | 439 |
| A szőlőszüret ideje, előkészület a szüretre, a szüretelés munkája | 440 |
| A szőlő eltartása | 441 |
| Fehér- és vörösbor készítése | 441 |
| A borok kezelése | 442 |
| Általános tudnivalók | |
| A mezőrendőri törvény fontosabb intézkedései | 444 |
| A növénytermesztés állami támogatása | 446 |
| A szőlőművelés és a gyümölcstermesztés érdekeit szolgáló törvényes intézkedések | 447 |
| Az állattenyésztés érdekében hozott törvényes intézkedések | 449 |
| Az erdőtörvény és a befásítási kötelezettség | 450 |
| Vadászati és halászati jog | 451 |
| Kutak építése | 451 |
| A tagosítás haszna és kivihetősége | 451 |
| A gazdálkodás közterhei: adók, illetékek, vámok | 452 |
| A mezőgazdasági kamarák, szabadtárulású gazdasági érdekképviseleti szervek (gazdakörök, gazdasági egyesületek) | 454 |
| Gazdasági felügyelőségek, kertészeti felügyelőségek | 456 |
| Szövetkezetek: előnyeik, tájaik, szervezetük, alakításuk | 456 |
| A mezőgazdasági hitel, személyi hitel, a váltó, a jelzároghitel | 458 |
| A telekkönyv és használata | 461 |
| A magyar öröklési jog lényege | 461 |
| A biztosítás jelentősége és nemei | 461 |
| A mezőgazdasági munkások baleseti és öregségi biztosítása | 462 |
| Az adásvételi ügyletek lebonyolítása, különös nemei, biztosítása | 464 |
| Termények és anyagok adás-vétele, a tőzsde és a gazdák | 466 |
| Vetőmagvak és gabonafélék adásvétele, közraktárak | 467 |
| Fontosabb kereskedelmi növények értékesítése | 468 |
| Abraktakarmányok vétele, műtrágyák vásárlása, mintavételek | 469 |
| Állatok adásvétele, a járlat, állatszavatossági tövény | 470 |
| Állati termékek eladása | 472 |
| A minősíégi termelés előnyei az értékesítésnél | 475 |
| Gazdasági ügyiratok helyes szerkesztése | 476 |
| A posta a vasút igénybevétele | 476 |
| Terület- és köbtartalomszámítás | |
| Területek kiszámítása | 478 |
| Köbtartalmak kiszámítása | 480 |
| Széna-, szalma- és takarmánykazlak köbtartalmának kiszámítása | 481 |
| Függelék (a gazda érdekeit szolgáló intézmények) | 485 |
Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.