A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Gazdasági alapismeretek

Szerző
Lektor

Kiadó: Műszaki Könyvkiadó Kft.
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Ragasztott papírkötés
Oldalszám: 187 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 23 cm x 16 cm
ISBN: 963-16-6016-8
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Fülszöveg

A vendéglátás-idegenforgalmi szakmacsoport tanulói részére készült ez a könyv a Gazdasági környezetünk tantárgyhoz. A tankönyv célja, hogy a tanulók az alapvető gazdasági ismeretek elsajátítása után ismerjék és értsék a gazdasági élettel kapcsolatos legfontosabb alapfogalmakat, összefüggéseket.
A könyv elsajátításával a tanulók képesek lesznek jellemezni a háztartásokat, a vállalkozások és a gazdasági szereplők kapcsolatát. Megértik a legfontosabb gazdasági és pénzügyi fogalmakat, valamint az állam szerepét. Ezeket az ismereteket a diákok a későbbi tanulmányaik során, valamint saját ügyeik intézésében is fel tudják használni.

Tartalom

I. A piac 11
1. A szükséglet, az igény és a kereslet 11
1.1. A szükséglet 11
1.2. Az igény 12
1.3. A kereslet 12
2. A termék 12
3. Gazdálkodás 13
3.1. A termelés 14
3.1.1. Alapfogalmak 14
3.1.2. A termelési folyamat tényezői 15
3.1.3. Munkamegosztás 19
3.2. Az elosztás 19
3.3. A forgalom 19
3.3.1. Hasznosság, érték, elégedettség 20
3.3.2. A termék megszerzése 20
3.3.3. Az ügylet (tranzakció) 21
3.3.4. A pénz 22
3.3.5. A piac 26
3.4. A fogyasztás 32
3.4.1. A fogyasztás tárgyai 33
3.4.2. A fogyasztás formái 33
3.5. A gazdálkodás formái 33
3.5.1. Egyszerű újratermelés 34
3.5.2. Bővített újratermelés 34
4. Összefoglalás 34
II. A piac formái 35
1. A piac résztvevői 35
2. Piaci kapcsolatok 35
2.1. Egyszerű piaci kapcsolat 35
2.2. Bővített piaci kapcsolat 36
3. A piac csoportosítása 37
4. A piac szerkezete 38
4.1. Versenypiac 38
4.2. Oligolpiac 38
4.3. Monopolpiac 39
5. A piac formái 40
5.1. Az árupiac 40
5.2. Szolgáltatások piaca 40
5.3. Munkaerőpiac 41
5.3.1. A munkaerőpiac működése 42
5.3.2. A munkabér 43
5.3.3. A munkaerőpiac zavarai 44
5.4. Pénz- és tőkepiac 45
5.4.1. Bankok 45
5.4.2. Pénzpiac 47
5.4.3. Tőkepiac 50
5.4.4. Tőzsde 54
6. Összefoglalás 56
III. A vállalkozás 57
1. A család és a vállalkozás 58
2. Üzleti vállalkozás 58
2.1. A vállalkozások feltételei 59
2.1.1. A természet 59
2.1.2. A munka 59
2.1.3. A tőke 59
2.1.4. Vállalkozó 60
2.1.5. Információ 60
3. A vállalkozások formái 60
3.1. Egyéni vállalkozás 61
3.2. Társas vállalkozások 61
3.2.1. Közkereseti társaság - kkt. 63
3.2.2. Betéti társaság - bt. 63
3.2.3. Közös vállalat - kv. 64
3.2.4. Korlátolt felelősségű társaság - kft. 64
3.2.5. Részvénytársaság - nyrt. vagy zrt. 64
4. A vállalkozások alapítása 65
4.1. A vállalkozási terv részei 66
4.1.1. Nyereségterv összeállítása 66
4.1.2. A tevékenység meghatározása 66
4.1.3. A vállalkozás módjának kiválasztása 66
4.1.4. A megfelelő vállalkozási forma kiválasztása 67
4.1.5. Az eszközigény összeállítása 68
4.1.6. A környezet kiválasztása 68
4.1.7. A kereskedelmi és piaci lehetőségek áttekintése 69
4.1.8. A pénzügyi terv 69
4.2. Egyéni vállalkozás alapítása 71
4.3. Társas vállalkozások alapítása 71
5. A vállalkozások működési zavarai 72
5.1. Kockázati tényezők 73
5.2. A védekezés lehetőségei 74
6. A vállalkozások megszűnése 75
6.1. Egyéni vállalkozás megszűnése 75
6.2. Társas vállalkozás megszűnése 75
7. Összefoglalás 76
IV. A szükséges idegen források meghatározása 77
1. A gazdasági folyamatok értékelése 77
1.1. A statisztika 78
1.2. A statisztikai munka folyamata 78
1.2.1. A statisztikai adatok gyűjtése 79
1.2.2. Az adatok csoportosítása 79
1.2.3. Az adatok elemzése 80
2. A bevétel és elemzése 82
2.1. A bevételt befolyásoló tényezők 82
2.2. A bevétel elemzése 83
2.2.1. Nagyságának elemzése 83
2.2.2. Összetételének elemzése 84
2.2.3. Tényezőinek elemzése 84
3. A költség és elemzése 87
3.1. A költségek csoportosítása 87
3.1.1. Költségnemek 87
3.1.2. Elszámolhatóság szempontjából 89
3.1.3. Az áru vagy szolgáltatás mennyiségéhez való viszonya alapján 90
3.2. A költségek elemzése 94
4. A jövedelmezőség és elemzése 94
4.1. A jövedelmezőséggel kapcsolatos fogalmak 94
4.2. A jövedelmezőség elemzése 95
5. Összefoglalás 95
V. Számviteli ismeretek 96
1. Az ügyvitel 96
1.1. Az ügyvitel feladatai 96
2. A számvitel és részei 97
3. A számvitel alapfogalmai 98
3.1. Eszközök (aktívák) 98
3.2. A források (passzívák) 101
3.3. Az értékcsökkenés (amortizáció) 104
3.3.1. Az elszámolás alapja 105
3.3.2. Az elszámolás módszerei 105
3.4. A mérleg 108
3.5. Az eredmény kimutatás 109
3.6. A gazdasági esemény 112
3.7. A bizonylat 112
3.8. A nyilvántartás 111
3.9. A leltár 114
3.10. Könyvviteli számla 114
4. Könyvelési rendszerek 115
4.1. Egyszeres könyvvitel 115
4.2. Kettős könyvvitel 116
5. Az éves beszámoló 116
5.1. Az éves beszámoló formái 116
6. Összefoglalás 117
VI. Vezetési ismeretek 119
1. A szervezés 119
2. A szervezés csoportosítása 120
3. A szervezés területei 121
3.1. A szervezet létrehozása 121
3.1.1. Munkafolyamat 121
3.1.2. Szervezet
3.2. A szervezet működési rendjének szabályozása 123
3.3. A munka összehangolása 123
4. A vezetés 123
4.1. A vezetés folyamata 124
4.2. Vezetői stílusok 125
5. Összefoglalás 126
VII. Marketing 127
1. A marketing fontossága 127
2. A marketing-mix 128
2.1. A termék (PRODUCT) 128
2.2. Az ár (PRICE) 129
2.3. Az értékesítés (PLACE) 129
2.4. Az ösztönzés (PROMOTION) 130
3. A marketing folyamata 130
3.1. A piaci lehetőségek elemzése 130
3.1.1. A vállalkozás környezete 131
3.1.2. A fogyasztói piac elemzése 131
3.1.3. A szervezeti piacok elemzése 132
3.1.4. A konkurencia elemzése 134
3.2. A célpiacok felkutatása és kiválasztása 135
3.2.1. Piacbontás 135
3.2.2. A célpiac kiválasztása 135
3.2.3. Termékpozicionálás 136
3.3. A marketingstratégiák kialakítása 136
3.3.1. Stratégiák a vállalkozás szempontjából 136
3.3.2. Stratégiák a termékciklus szempontjából 136
3.3.3. Stratégiák a piacfejlődés szempontjából 137
3.4. A marketingprogramok tervezése 137
3.4.1. Termékprogram 137
3.4.2. Árprogram 138
3.4.3. Értékesítési program 140
3.4.4. Ösztönzési program 141
3.5. A marketingműveletek szervezése, végrehajtása és ellenőrzése 143
3.5.1. A marketingszervezet kialakítása 143
3.5.2. A marketingteljesítmény értékelése és ellenőrzése 144
4. Összefoglalás 144
VIII. Az államháztartás 146
1. Az állam 146
1.1. Az állam szervezetei 146
1.1.1. Államhatalmi és népképviseleti szervek 147
1.1.2. Államigazgatási, közigazgatási szervek 148
1.1.3. Bírói szervezet 150
1.1.4. Ügyészség 151
1.1.5. Költségvetési szervek 151
1.1.6. Érdekképviseleti szervek 152
1.1.7. Gazdasági kamarák 152
1.1.8. Egyéb szervek
1.2. Az állam feladatai 153
2. Az államháztartás szerepe 153
2.1. A társadalmi termeléssel kapcsolatos fogalmak 153
2.1.1. Bruttó kibocsátás 154
2.1.2. Bruttó hazai termék (GDP) 154
2.1.3. Bruttó nemzeti jövedelem 155
2.1.4. A létrehozott új érték elosztása 155
3. Az államháztartás jellemzői 156
3.1. A fizetési kötelezettségek formái 156
3.1.1. Adó 156
3.1.2. Illeték 160
3.1.3. Vám 160
3.1.4. Járulék 160
3.1.5. Hozzájárulás 161
3.1.6. Bírság 161
3.1.7. Díj 161
4. Az államháztartás részei 161
4.1. Központi költségvetés 162
4.2. Elkülönített állami pénzalapok 163
4.3. A helyi önkormányzatok költségvetése 163
4.4. A társadalombiztosítás költségvetése 163
5. Összefoglalás 164
IX. A nemzetgazdaság 165
1. A gazdaság tagozódása 165
1.1. A gazdasági egységek csoportosítása 165
2. A gazdaságirányítás 167
2.1. Gazdasági rendszerek 167
2.1.1. Szabad piacgazdaság 167
2.1.2. Közvetlen gazdaságirányítás (tervgazdaság) 168
2.1.3. Vegyes gazdaságok 170
2.2. A gazdaságirányítás eszközei 171
3. A gazdaság jelenségei 172
3.1. Infláció 172
3.2. Defláció 172
3.3. Konjunktúraciklus 173
3.3.1. Pangás (depresszió) 173
3.3.2. Gazdasági növekedés (expanzió) 173
3.3.3. Boom 173
3.3.4. Gazdasági csökkenés (recesszió, krízis) 174
4. Összefoglalás 174
X. Nemzetközi gazdasági kapcsolatok 175
1. Nemzetközi munkamegosztás 175
2. Világpiac 175
3. A külkereskedelem 176
4. Nemzetközi fizetési mérleg 177
5. Vállalkozások a világpiacon 178
5.1. A vállalkozáshoz szükséges információk 179
5.1.1. Nemzetközi kereskedelmi rendszer 179
5.1.2. Gazdasági környezet 181
5.1.3. Politikai-gazdasági környezet 182
5.1.4. Kulturális környezet 182
5.1.5. Vállalkozási környezet 183
5.2. A világpiacon való részvétel 183
6. Összefoglalás 183
Irodalomjegyzék 184
Kislexikon 185

Voleszák Zoltán

Voleszák Zoltán műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Voleszák Zoltán könyvek, művek
Megvásárolható példányok
Állapotfotók
Gazdasági alapismeretek Gazdasági alapismeretek Gazdasági alapismeretek Gazdasági alapismeretek

A borító foltos. Néhány lapon ceruzás bejegyzés, a címlapon tulajdonosi pecsétnyom látható.

Állapot:
2.640 Ft
1.980,-Ft 25
13 pont kapható
Kosárba
25% garantált kedvezmény!
konyv