kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát
| Kiadó: | Mezőgazdasági Könyvkiadó Vállalat |
|---|---|
| Kiadás helye: | Budapest |
| Kiadás éve: | |
| Kötés típusa: | Vászon |
| Oldalszám: | 822 oldal |
| Sorozatcím: | |
| Kötetszám: | |
| Nyelv: | Magyar |
| Méret: | 25 cm x 17 cm |
| ISBN: | |
| Megjegyzés: | Fekete-fehér ábrákkal illusztrált. |
| I. KÖTET | |
| Előszó | 3 |
| Bevezetés | 9 |
| A táplálkozás | 9 |
| Az okszerű takarmányozás jelentősége az állattenyésztés és a népgazdaság szempontjából | 10 |
| A takarmányozás története és jövő feladatai | 14 |
| Az állati szervezet és a takarmányok összetétele | |
| Az állati szervezet összetétele | 25 |
| A takarmányok és táplálóanyagok | 30 |
| A takarmányok kémiai összetétele | 31 |
| A különböző táplálóanyagok és szerepük az állati test anyagforgalmában | 31 |
| A takarmányok víz- és szárazanyagtartalma | 32 |
| A takarmányok szerves alkotórészei | 32 |
| Ásványi anyagok | 61 |
| Az állati szervezet szempontjából közömbös hatású vagy mérgező ásványi anyagok | 113 |
| Vitaminok | 115 |
| Zsírban oldódó vitaminok | 119 |
| Vízben oldódó vitaminok | 142 |
| Egyéb vitaminok | 159 |
| Antimetabolitok | 160 |
| Az antibiotikumok | 162 |
| A hormonok és anyagcserére ható anyagok | 172 |
| Arzén- és rézvegyületek növekedést serkentő hatása | 176 |
| A takarmány táplálóanyagainak kihasználása az állati szervezetben | |
| Az emésztőszervek bonctani felépítése és élettani tulajdonságainak áttekintése | 183 |
| A sertés emésztésének jellegzetességei | 189 |
| A ló emésztésének sajaátosságai | 192 |
| A kérődző állatok emésztésének sajátosságai | 194 |
| A baromfi emésztésének jellegzetességei | 197 |
| A házinyúl emésztésének sajátosságai | 199 |
| A takarmány táplálóanyagainak kihasználása | 201 |
| A takarmányok táplálóanyagainak kihasználását befolyásoló tényezők | 207 |
| A közbülső anyagcsere | 215 |
| A közbülső anyagcsere vizsgálatának módszerei | 216 |
| A nitrogénforgalom | 217 |
| Szénforgalom | 222 |
| Energiaforgalom | 230 |
| Ásványianyag-forgalom | 235 |
| Vízforgalom | 251 |
| A takarmányok táplálóértéke | 255 |
| Gazdasági állataink táplálóanyag-szükséglete | 272 |
| Életfenntartó táplálóanyag-szükséglet megállapítása | 272 |
| A növekedés táplálóanyag-szükséglete | 285 |
| A takarmányozás hatása a vágótermék minőségére | 312 |
| A gyapjútermelés táplálóanyag-szükséglete | 314 |
| A szaporodás táplálóanyag-szsükséglete | 327 |
| A zsírhízlalás táplálóanyag-szükséglete | 348 |
| A takarmányértékesítés | 351 |
| A munka táplálóanyag-szükséglete | 363 |
| A takarmányozási kísérletek lefolytatása a gyakorlatban | 374 |
| A takarmányozás befolyásának meghatározása a tejtermelésre | 374 |
| Hízlalási, felnevelési és tojástermelési kísérletek lefolytatása | 378 |
| A takarmányozási kísérletek statisztikai értékelése | 382 |
| Irodalom | 391 |
| Függelék | |
| Baintner-féle táblázat a keményítőérték kiszámítására | 402 |
| Névmutató | 417 |
| Tárgymutató | 422 |
| II. KÖTET | |
| Bevezetés | 5 |
| A jó takarmányellátottság megteremtése | 5 |
| A takarmányok összetételét befolyásoló tényezők | 10 |
| A takarmányok eltartása és tárolása | |
| A takarmánytartósítás módszerei | 21 |
| A szénakészítés | 23 |
| A szénakészítés táplálóanyag vesztesége | 23 |
| Szénaszárítás állványokon | 36 |
| A szellőztetéses vagy légáramoltatásos szénaszárítás | 44 |
| A mesterséges szénaszárítás (gyorsszárítás) | 72 |
| Barnaszéna készítés | 77 |
| A széna behordása | 78 |
| A széna tárolása | 81 |
| A takarmányok tartósítása savanyítással (silózás) | 87 |
| Az erjesztéssel kapcsolatos biológiai folyamatok | 90 |
| A hidegerjesztés gyakorlata | 102 |
| Erjesztőtartályok | 131 |
| A gyökér, gumós és kobakos takarmányok eltartása | 152 |
| Szalma, törek, polyva és kukoricaszár eltartása | 155 |
| Az abraktakarmányok eltartása | 158 |
| Takarmányismeret | |
| A takarmányok tulajdonságai és megítélésük | 165 |
| Zöldtakarmányok | 168 |
| Gyökér, gumós és egyéb lédús takarmányok | 206 |
| Erjesztett (silózott) takarmányok | 212 |
| Szalmák, pelyvásk és törekek | 243 |
| Magvak és termések | 250 |
| Ipari melléktermékek és hulladékok | 262 |
| Állati eredetű takarmányok | 282 |
| Ásványi eredetű takarmányok | 293 |
| Betegségek megelőzésére adagolt anyagok az abrakkeverékekben | 301 |
| Abrakkeverékek | 303 |
| A takarmányok pénzértéke | 307 |
| Takarmányvizsgálatok | |
| A takarmányvizsgálatok jelentősége, vizsgálati módszerek | 313 |
| A mintavétel szabályai | 313 |
| Makroszkópos és mikroszkópos elővizsgálat | 315 |
| A minta előkészítése a kémiai vizsgálathoz | 316 |
| A takarmányok kémiai vizsgálata | 318 |
| A szárazanyag tartalom meghatározása | 319 |
| A nyersfehérje meghatározása | 320 |
| A nyersfehérje meghatározása mikrokjeldahl eljárással | 323 |
| Igazi fehérje meghatározása | 324 |
| Silótakarmányok ammóniatartalmának meghatározása | 326 |
| A nyerszsír meghatározása | 327 |
| A nyersrost meghatározása | 329 |
| A N-mentes kivonható anyag kiszámítása | 330 |
| A keményítőtartalom meghatározása | 331 |
| A cukortartalom polarimetrikus meghatározása takarmányrépában és cikorrépában | 333 |
| A melasz cukortartalmának meghatározása polarimetrikus eljárással | 333 |
| A nyershamu meghatározása | 334 |
| A homoktartalom meghatározása | 334 |
| A hasznosítható lizingtartaalom meghatározása | 335 |
| Aldehid kimutatása avas zsírokban | 336 |
| Savszám meghatározása | 337 |
| A peroxidszám meghatározása Lea-szerint | 337 |
| Részleges elemzés | 337 |
| Illó zsírsavak és tejsav meghatározása az erjesztett takarmányokban | 338 |
| A lignin meghatározása | 341 |
| A foszfortartalom kolorimetriás meghatározása | 341 |
| A takarmány kalciumtartalmának meghatározása | 343 |
| A magnéziumtartalom kolorimetriás meghatározása | 344 |
| A kalcium és magnézium együttes meghatározása komplexometriás úton | 345 |
| Egyéb ásványi elemek meghatározása | 346 |
| A savanyított takarmányok pH-jának becslése | 347 |
| A takarmányok kémiai energia tartalmának meghatározása | 347 |
| A takarmányok vitamintartalmának meghatározása | 347 |
| Az A-vitamin, illetve a karotin meghatározása | 347 |
| Zöldnövények és szénák karotintartalmának meghatározása | 350 |
| A D-vitamin tartalom meghatározása | 351 |
| A B12-vitamin meghatározása | 353 |
| A többi vitamin meghatározása | 356 |
| A takarmányok mikroszkópos vizsgálata | 357 |
| A takarmányok botanikai vizsgálata | 358 |
| A takarmányok mikrobiológiai vizsgálata | 358 |
| Irodalom | 359 |
| Névmutató | 363 |
| Tárgymutató | 366 |
Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.