kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát
| Kiadó: | Mezőgazdasági Könyvkiadó Vállalat |
|---|---|
| Kiadás helye: | Budapest |
| Kiadás éve: | |
| Kötés típusa: | Vászon |
| Oldalszám: | 1.333 oldal |
| Sorozatcím: | |
| Kötetszám: | |
| Nyelv: | Magyar |
| Méret: | 25 cm x 17 cm |
| ISBN: | |
| Megjegyzés: | Fekete-fehér illusztrációkkal. |
| 1. KÖTET | |
| Előszó | 3 |
| Bevezetés | 9 |
| A táplálkozás | 9 |
| Az okszerű takarmányozás jelentősége az állattenyésztés és a népgazdaság szempontjából | 10 |
| A takarmányozás története és jövő feladatai | 14 |
| Az állati szervezet és a takarmányok összetétele | |
| Az állati szervezet összetétele | 25 |
| A takarmányok és táplálóanyagok | 30 |
| A takarmányok kémiai összetétele | 31 |
| A különböző táplálóanyagok és szerepük az állati test anyagforgalmában | 31 |
| A takarmányok víz- és szárazanyagtartalma | 32 |
| A takarmányok szerves alkotórészei | 32 |
| Ásványi anyagok | 61 |
| Az állati szervezet szempontjából közömbös hatású vagy mérgező ásványi anyagok | 113 |
| Vitaminok | 115 |
| Zsírban oldódó vitaminok | 119 |
| Vízben oldódó vitaminok | 142 |
| Egyéb vitaminok | 159 |
| Antimetabolitok | 160 |
| Az antibiotikumok | 162 |
| A hormonok és anyagcserére ható anyagok | 172 |
| Arzén- és rézvegyületek növekedést serkentő hatása | 176 |
| A takarmány táplálóanyagainak kihasználása az állati szervezetben | |
| Az emésztőszervek bonctani felépítése és élettani tulajdonságainak áttekintése | 183 |
| A sertés emésztésének jellegzetességei | 189 |
| A ló emésztésének sajaátosságai | 192 |
| A kérődző állatok emésztésének sajátosságai | 194 |
| A baromfi emésztésének jellegzetességei | 197 |
| A házinyúl emésztésének sajátosságai | 199 |
| A takarmány táplálóanyagainak kihasználása | 201 |
| A takarmányok táplálóanyagainak kihasználását befolyásoló tényezők | 207 |
| A közbülső anyagcsere | 215 |
| A közbülső anyagcsere vizsgálatának módszerei | 216 |
| A nitrogénforgalom | 217 |
| Szénforgalom | 222 |
| Energiaforgalom | 230 |
| Ásványianyag-forgalom | 235 |
| Vízforgalom | 251 |
| A takarmányok táplálóértéke | 255 |
| Gazdasági állataink táplálóanyag-szükséglete | 272 |
| Életfenntartó táplálóanyag-szükséglet megállapítása | 272 |
| A növekedés táplálóanyag-szükséglete | 285 |
| A takarmányozás hatása a vágótermék minőségére | 312 |
| A gyapjútermelés táplálóanyag-szükséglete | 314 |
| A szaporodás táplálóanyag-szsükséglete | 327 |
| A zsírhízlalás táplálóanyag-szükséglete | 348 |
| A takarmányértékesítés | 351 |
| A munka táplálóanyag-szükséglete | 363 |
| A takarmányozási kísérletek lefolytatása a gyakorlatban | 374 |
| A takarmányozás befolyásának meghatározása a tejtermelésre | 374 |
| Hízlalási, felnevelési és tojástermelési kísérletek lefolytatása | 378 |
| A takarmányozási kísérletek statisztikai értékelése | 382 |
| Irodalom | 391 |
| Függelék | |
| Baintner-féle táblázat a keményítőérték kiszámítására | 402 |
| Névmutató | 417 |
| Tárgymutató | 422 |
| 2. KÖTET | |
| Bevezetés | 5 |
| A jó takarmányellátottság megteremtése | 5 |
| A takarmányok összetételét befolyásoló tényezők | 10 |
| A takarmányok eltartása és tárolása | |
| A takarmánytartósítás módszerei | 21 |
| A szénakészítés | 23 |
| A szénakészítés táplálóanyag vesztesége | 23 |
| Szénaszárítás állványokon | 36 |
| A szellőztetéses vagy légáramoltatásos szénaszárítás | 44 |
| A mesterséges szénaszárítás (gyorsszárítás) | 72 |
| Barnaszéna készítés | 77 |
| A széna behordása | 78 |
| A széna tárolása | 81 |
| A takarmányok tartósítása savanyítással (silózás) | 87 |
| Az erjesztéssel kapcsolatos biológiai folyamatok | 90 |
| A hidegerjesztés gyakorlata | 102 |
| Erjesztőtartályok | 131 |
| A gyökér, gumós és kobakos takarmányok eltartása | 152 |
| Szalma, törek, polyva és kukoricaszár eltartása | 155 |
| Az abraktakarmányok eltartása | 158 |
| Takarmányismeret | |
| A takarmányok tulajdonságai és megítélésük | 165 |
| Zöldtakarmányok | 168 |
| Gyökér, gumós és egyéb lédús takarmányok | 206 |
| Erjesztett (silózott) takarmányok | 212 |
| Szalmák, pelyvásk és törekek | 243 |
| Magvak és termések | 250 |
| Ipari melléktermékek és hulladékok | 262 |
| Állati eredetű takarmányok | 282 |
| Ásványi eredetű takarmányok | 293 |
| Betegségek megelőzésére adagolt anyagok az abrakkeverékekben | 301 |
| Abrakkeverékek | 303 |
| A takarmányok pénzértéke | 307 |
| Takarmányvizsgálatok | |
| A takarmányvizsgálatok jelentősége, vizsgálati módszerek | 313 |
| A mintavétel szabályai | 313 |
| Makroszkópos és mikroszkópos elővizsgálat | 315 |
| A minta előkészítése a kémiai vizsgálathoz | 316 |
| A takarmányok kémiai vizsgálata | 318 |
| A szárazanyag tartalom meghatározása | 319 |
| A nyersfehérje meghatározása | 320 |
| A nyersfehérje meghatározása mikrokjeldahl eljárással | 323 |
| Igazi fehérje meghatározása | 324 |
| Silótakarmányok ammóniatartalmának meghatározása | 326 |
| A nyerszsír meghatározása | 327 |
| A nyersrost meghatározása | 329 |
| A N-mentes kivonható anyag kiszámítása | 330 |
| A keményítőtartalom meghatározása | 331 |
| A cukortartalom polarimetrikus meghatározása takarmányrépában és cikorrépában | 333 |
| A melasz cukortartalmának meghatározása polarimetrikus eljárással | 333 |
| A nyershamu meghatározása | 334 |
| A homoktartalom meghatározása | 334 |
| A hasznosítható lizingtartaalom meghatározása | 335 |
| Aldehid kimutatása avas zsírokban | 336 |
| Savszám meghatározása | 337 |
| A peroxidszám meghatározása Lea-szerint | 337 |
| Részleges elemzés | 337 |
| Illó zsírsavak és tejsav meghatározása az erjesztett takarmányokban | 338 |
| A lignin meghatározása | 341 |
| A foszfortartalom kolorimetriás meghatározása | 341 |
| A takarmány kalciumtartalmának meghatározása | 343 |
| A magnéziumtartalom kolorimetriás meghatározása | 344 |
| A kalcium és magnézium együttes meghatározása komplexometriás úton | 345 |
| Egyéb ásványi elemek meghatározása | 346 |
| A savanyított takarmányok pH-jának becslése | 347 |
| A takarmányok kémiai energia tartalmának meghatározása | 347 |
| A takarmányok vitamintartalmának meghatározása | 347 |
| Az A-vitamin, illetve a karotin meghatározása | 347 |
| Zöldnövények és szénák karotintartalmának meghatározása | 350 |
| A D-vitamin tartalom meghatározása | 351 |
| A B12-vitamin meghatározása | 353 |
| A többi vitamin meghatározása | 356 |
| A takarmányok mikroszkópos vizsgálata | 357 |
| A takarmányok botanikai vizsgálata | 358 |
| A takarmányok mikrobiológiai vizsgálata | 358 |
| Irodalom | 359 |
| Névmutató | 363 |
| Tárgymutató | 366 |
| 3. KÖTET | |
| Előszó az első kiadáshoz | 5 |
| A baromfi takarmányozása | |
| Bevezetés | 9 |
| A baromfi érzékszerveinek befolyása a táplálék felvételére | 12 |
| A baromfi tartásmódjai | 14 |
| A baromfi emésztése | 17 |
| A baromfi takarmányai | 20 |
| A baromfitakarmányok táplálóértékének kifejezése | 22 |
| A baromfi takarmányozásának módjai | 24 |
| Az itatás | 33 |
| A takarmányozás eredményességét befolyásoló tényezők | 37 |
| Az abrakkeverékek kiegészítése gyógyszerekkel | 38 |
| A gritetetés | 40 |
| Takarmányok előkészítése | 42 |
| Takarmánymérgezések | 43 |
| A tyúk takarmányozása | 48 |
| Tojótyúkok takarmányozása | 48 |
| Kotlóstyúkok takarmányozása | 87 |
| Tenyészkakasok takarmányozása | 87 |
| Csirkék takarmányozása | 88 |
| A továbbtenyésztésre szánt jércék felnevelése | 110 |
| Növendék és kifejlődött állatok hizlalása | 110 |
| Pulyák takarmányozása | 116 |
| A pulykák táplálóanyag-szükséglete | 116 |
| A tenyészpulykák takarmányozása | 120 |
| A pulykapipék takarmányozása | 122 |
| A gyöngytyúkok takarmányozása | 127 |
| A kacsa takarmányozása | 130 |
| Kifejlődött tenyészkacsák takarmányozása | 137 |
| A kacsa felnevelése és hizlalása | 140 |
| A lúd takarmányozása | 154 |
| A tenyészludak takarmányozása | 157 |
| A lúd felnevelése | 159 |
| A ludak hizlalása | 161 |
| Válogatott irodalom | 167 |
| A sertés takarmányozása | |
| Bevezetés | 175 |
| A sertés takarmányai | 178 |
| A sertéstakarmányok termelőértéke | 181 |
| A sertés táplálóanyag-szükséglete | 184 |
| A takarmányok előkészítése, a takarmányozás technikája és technológiája | 206 |
| A takarmányozás technológiája | 207 |
| Kocák takarmányozása | 218 |
| Tenyészkanok takarmányozása | 224 |
| Szopós- és növendéksertések takarmányozása | 232 |
| Sertéshizlalás | 254 |
| A takarmányok emészthetősége és táplálóértéke sertésben, valamint ugyanazon takarmány táplálóértéke szarvasmarhában | 271 |
| Válogatott irodalom | 287 |
| A szarvasmarha takarmányozása | |
| Bevezetés | 293 |
| A szarvasmarha takarmányai | 295 |
| A szarvasmarha táplálóanyag-szükséglete | 300 |
| A szarvasmarha takarmányának előkészítése, a takarmányozás technikája és technológiája | 311 |
| Legeltetés | 311 |
| A szarvasmarha takarmányozása az istállóban | 317 |
| A szarvasmarha takarmányainak előkészítése | 324 |
| Tehenek takarmányozása | 328 |
| Tenyészbikák takarmányozása | 349 |
| A borjak felnevelése | 351 |
| Elválasztott borjak takarmányozása | 367 |
| Növendéküszők és biák takarmányozása | 368 |
| Igásökrök, igástehenek és igásbikák takarmányozása | 370 |
| Szarvasmarhahizlalás | 372 |
| Válogatott irodalom | 389 |
| A juh takarmányozása | |
| Bevezetés | 395 |
| A juh takarmányai | 397 |
| A juhtakarmányok termelőértéke | 401 |
| A juh táplálóanyag-szükséglete | 401 |
| A takarmányok előkészítése, a takarmányozás technikája és technológiája | 408 |
| Anyajuhok takarmányozása | 412 |
| Tenyészkosok takarmányozása | 418 |
| Szopósbárányok takarmányozása | 420 |
| Választott bárányok és növendékek takarmányozása | 424 |
| Juhhizlalás | 425 |
| A kecske takarmányozása | 430 |
| Válogatott irodalom | 431 |
| A ló takarmányozása | |
| Bevezetés | 435 |
| A ló takarmányai | 436 |
| A lótakarmányok termelőértéke | 442 |
| A ló táplálóanyag-szükséglete | 444 |
| A ló takarmányának előkészítése, a takarmányozás technikája és technológiája | 455 |
| Igáslovak takarmányozása | 460 |
| Futó- és versenylovak takarmányozása | 463 |
| Tenyészkancák takarmányozása | 464 |
| Szoptató kancák takarmányozása | 466 |
| Szopóscsikók takarmányozása | 468 |
| Választott csikók takarmányozása | 471 |
| Éven felüli csikók takarmányozása | 472 |
| Tenyészmének takarmányozása | 473 |
| Vágóra szánt csikók takarmányozása | 475 |
| Válogatott irodalom | 476 |
| Függelék | 479 |
| A gyakrabbhan etetett takarmányok fehérjetartalmának aminosavösszetétele | 479 |
| Névmutató | 486 |
| Tárgymutató | 491 |
Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.