| Bevezetés | 5 |
| A jó takarmányellátottság megteremtése | 5 |
| A takarmányok összetételét befolyásoló tényezők | 10 |
| A takarmányok eltartása és tárolása | |
| A takarmánytartósítás módszerei | 21 |
| A szénakészítés | 23 |
| A szénakészítés táplálóanyag vesztesége | 23 |
| Szénaszárítás állványokon | 36 |
| A szellőztetéses vagy légáramoltatásos szénaszárítás | 44 |
| A mesterséges szénaszárítás (gyorsszárítás) | 72 |
| Barnaszéna készítés | 77 |
| A széna behordása | 78 |
| A széna tárolása | 81 |
| A takarmányok tartósítása savanyítással (silózás) | 87 |
| Az erjesztéssel kapcsolatos biológiai folyamatok | 90 |
| A hidegerjesztés gyakorlata | 102 |
| Erjesztőtartályok | 131 |
| A gyökér, gumós és kobakos takarmányok eltartása | 152 |
| Szalma, törek, polyva és kukoricaszár eltartása | 155 |
| Az abraktakarmányok eltartása | 158 |
| Takarmányismeret | |
| A takarmányok tulajdonságai és megítélésük | 165 |
| Zöldtakarmányok | 168 |
| Gyökér, gumós és egyéb lédús takarmányok | 206 |
| Erjesztett (silózott) takarmányok | 212 |
| Szalmák, pelyvásk és törekek | 243 |
| Magvak és termések | 250 |
| Ipari melléktermékek és hulladékok | 262 |
| Állati eredetű takarmányok | 282 |
| Ásványi eredetű takarmányok | 293 |
| Betegségek megelőzésére adagolt anyagok az abrakkeverékekben | 301 |
| Abrakkeverékek | 303 |
| A takarmányok pénzértéke | 307 |
| Takarmányvizsgálatok | |
| A takarmányvizsgálatok jelentősége, vizsgálati módszerek | 313 |
| A mintavétel szabályai | 313 |
| Makroszkópos és mikroszkópos elővizsgálat | 315 |
| A minta előkészítése a kémiai vizsgálathoz | 316 |
| A takarmányok kémiai vizsgálata | 318 |
| A szárazanyag tartalom meghatározása | 319 |
| A nyersfehérje meghatározása | 320 |
| A nyersfehérje meghatározása mikrokjeldahl eljárással | 323 |
| Igazi fehérje meghatározása | 324 |
| Silótakarmányok ammóniatartalmának meghatározása | 326 |
| A nyerszsír meghatározása | 327 |
| A nyersrost meghatározása | 329 |
| A N-mentes kivonható anyag kiszámítása | 330 |
| A keményítőtartalom meghatározása | 331 |
| A cukortartalom polarimetrikus meghatározása takarmányrépában és cikorrépában | 333 |
| A melasz cukortartalmának meghatározása polarimetrikus eljárással | 333 |
| A nyershamu meghatározása | 334 |
| A homoktartalom meghatározása | 334 |
| A hasznosítható lizingtartaalom meghatározása | 335 |
| Aldehid kimutatása avas zsírokban | 336 |
| Savszám meghatározása | 337 |
| A peroxidszám meghatározása Lea-szerint | 337 |
| Részleges elemzés | 337 |
| Illó zsírsavak és tejsav meghatározása az erjesztett takarmányokban | 338 |
| A lignin meghatározása | 341 |
| A foszfortartalom kolorimetriás meghatározása | 341 |
| A takarmány kalciumtartalmának meghatározása | 343 |
| A magnéziumtartalom kolorimetriás meghatározása | 344 |
| A kalcium és magnézium együttes meghatározása komplexometriás úton | 345 |
| Egyéb ásványi elemek meghatározása | 346 |
| A savanyított takarmányok pH-jának becslése | 347 |
| A takarmányok kémiai energia tartalmának meghatározása | 347 |
| A takarmányok vitamintartalmának meghatározása | 347 |
| Az A-vitamin, illetve a karotin meghatározása | 347 |
| Zöldnövények és szénák karotintartalmának meghatározása | 350 |
| A D-vitamin tartalom meghatározása | 351 |
| A B12-vitamin meghatározása | 353 |
| A többi vitamin meghatározása | 356 |
| A takarmányok mikroszkópos vizsgálata | 357 |
| A takarmányok botanikai vizsgálata | 358 |
| A takarmányok mikrobiológiai vizsgálata | 358 |
| Irodalom | 359 |
| Névmutató | 363 |
| Tárgymutató | 366 |