kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát
| Kiadó: | Csáthy Ferenc Egyetemi Könyvkereskedés és Irodalmi Vállalat R.-T. |
|---|---|
| Kiadás helye: | Debrecen-Budapest |
| Kiadás éve: | |
| Kötés típusa: | Fűzött keménykötés |
| Oldalszám: | 464 oldal |
| Sorozatcím: | |
| Kötetszám: | |
| Nyelv: | Magyar |
| Méret: | 24 cm x 16 cm |
| ISBN: | |
| Előszó | 3 |
| Bevezető rész | |
| A baromfitenyésztésről általában | 7 |
| Statisztikai adatok | |
| Mezőgazdasági jelentősége | |
| Kormányintézkedések és társadalmi akciók a baromfitenyésztés érdekében | |
| Jövő baromfitenyésztésünk kitüzendő főirányelvei | |
| A baromfiak rendszertani helye a zoológiában | 20 |
| Tyúktenyésztés | 22 |
| A házityúk neve, származása | |
| A bankiva tyúk | |
| A tyúk megszeliditése | |
| A szelidités következményei | |
| A tyúk elterjedése | |
| Küllemtan | |
| A test beosztása | 24 |
| Az alapformák tana | 24 |
| A fej és részei - Taraj alakulatok - A csőr - A többi részek | 25 |
| A törzs és részei | 30 |
| A végtagok | 32 |
| A bőr | 34 |
| A tolltakaró | 34 |
| A toll fejlődése és bonctana | |
| A valódi toll | |
| A pehelytoll | |
| A sörtealakú toll | |
| I-II. rendű tollak | |
| A tolltakaró elnevezése, testájak szerint | 37 |
| Bóbita-, szakáll-, nyak-, nyereg-, szárny-, fark-, farktollak | |
| Farkalaklatok | |
| A toll színeződése | 39 |
| A toll elosztása | 41 |
| A vedlés | 42 |
| A vedlés siettetése | |
| Csibék és növendékek vedlése | |
| Bonctan | |
| Az érzékszervek és azok működésének rövid jellemzése | 44 |
| Szem-, fül-, orr-, nyelv-, hangadó szervek | |
| Idegrendszer | |
| A testüregben található szervek: | |
| Az emésztőszervek és függelékei - A táplálkozás menete | 46 |
| A szív és a vérkeringés | 49 |
| A légzőszervek | 49 |
| A fajfentartószervek: | |
| a nőivarszervek | 50 |
| a himivarszervek | 50 |
| Csonttan | 51 |
| Izomtan | 54 |
| A boncolás módja | 55 |
| Élettan | |
| Az ivari élet és szaporodás | 57 |
| Elnevezés ivar és kor szerint | |
| A párzási vágy jelentkezése | |
| Az ivarérettség | |
| A párosodás módja | |
| A tojás: | |
| A tojás bonctana: sárgája, fehérje, héja, nagysága | 58 |
| A tojásrakás időszaka - Pászmák, télitojók | 62 |
| A tojás megtermékenyülése és képződése - Rendelleneségek | 62 |
| Lehet-e a tojásból a csirke nemére következtetni? | 64 |
| A kotlási láz | 65 |
| Lényege | |
| Lehet-e mesterségesen megkotlasztani? | |
| A leszoktatás módja | |
| Az embrio fejlődésének leirása, a kotlás előtt és kotlás alatt - A keltetés tartama | 67 |
| Tenyésztéstan | |
| Általános fogalmak | 71 |
| Baromfitenyésztő, baromfitartó, faj, fajta, alfajta, vagy vállfajta, tenyésztörzs, család, tisztavér, telivér, korcs, kiegyenlítettség | |
| A tenyésztés menete: | |
| A cél kitüzése | 73 |
| Hogyan érjük el a kitüzött célt? | 75 |
| A fajta megválasztása | 76 |
| A tenyészegyedek kiválasztása | 79 |
| A tenyészanyag beszerzése | 85 |
| A tenyésztörzs összeállitása | 87 |
| A tenyésztés megkezdése | 89 |
| A keltetés | 96 |
| A csibék felnevelése | 122 |
| A felnőtt állatok gondozása | 141 |
| Baromfiak bírálata | |
| Pontozási értékszámok - Különféle pontozási bírálati rendszerek | 146 |
| Takarmányozástan | |
| Az okszerű takarmányozási elmélet rövid ismertetése | 151 |
| A takarmány beltartalmának minősége | |
| A beltartalom felosztása | |
| A beltartalom egyes részeinek rendeltetése | |
| Emészthető és emészthetetlen rész | |
| Fenntartó és termelő takarmány | |
| Szabványok | |
| A táparány | 156 |
| Fogalma és kiszámításának módja | |
| A Kellner-féle takarmányozási elmélet rövid ismertetése | |
| Hansson Nils takarmányegység elmélete | |
| A szükséges takarmányadagok kiszámításának módja | 159 |
| A baromfiszervezet só szükséglete | 160 |
| A szervezet sóforgalma | |
| Földalkalicitás | |
| Alkali alkalicitás | |
| Az etetendő szénsavas mész mennyiségének megállapítási módja | |
| Etetendő só mennyiség meghatározása | |
| A vitaminokról | 162 |
| Takarmányok vitamin tartalmának táblázatos kimutatása | |
| A takarmányozás gyakorlata: | |
| Alapvető kérdések | 165 |
| A takarmányok csoportosítása | |
| Az adagok nagysága | |
| A takarmányfélék megválasztása | |
| Különféle takarmányok rövid ismertetése: | |
| Szemeseleségek | 167 |
| Lágy eleségek | 170 |
| Száraz, lágy eleségek | 171 |
| Nedves, lágy eleségek | 174 |
| Zöldeleségek | 181 |
| Savanyított vagy silózott zöld takarmány | 183 |
| Legelők és kifutók létesítése | 184 |
| A baromfiak túltáplálása | 187 |
| Az ivóvíz - Itató edények | 187 |
| Az etetés módja és ideje | 190 |
| Takarmányadagok pénzértékének kiszámítása | 191 |
| Csibék etetése | 192 |
| Fejlődési adatok | |
| Tenyésztésre és hizlalási célra szánt csibék etetése | |
| Különféle csibe takarmányok | |
| Az etetés módja | |
| Automata csibe eleségek | |
| Növendékek etetése | 198 |
| A baromfiak elhelyezéséről | |
| A hely kiválasztása | 199 |
| A talaj | 200 |
| A terület beosztása | 200 |
| A hálóhely | 201 |
| A kaparóhely | 212 |
| A kifutó - Célja, nagysága, bekerítése, fásítása | 215 |
| Különböző óltípusok | 218 |
| Keltető- és nevelőházak | 225 |
| Ólak- és kifutók fertőtlenítése - Fertőtlenítőanyagok | 226 |
| Az ólak berendezési tárgyai és más baromfitenyésztési eszközök | 227 |
| Értékesítés, hasznosítás | |
| A tojás értékesítése | 233 |
| A tojás íze | 234 |
| Raktározása, kezelése | 234 |
| Tojások osztályozása | 234 |
| Tojások márkázása | 236 |
| A tojások konzerválása | 237 |
| A tojások csomagolása és szállítása | 240 |
| A baromfiak húsra való értékesítése | |
| Szokványos piaci áruk | 242 |
| Az előkészítés módjai | 243 |
| A baromfiak levágása | 251 |
| A baromfiak melléktermékei | |
| A baromfitrágya | 254 |
| A toll | 255 |
| A csontok | 255 |
| A belek | 255 |
| A vér | 255 |
| A tenyészanyag értékesítése | 256 |
| Az élő baromfiak szállítása | 256 |
| Napos csibék szállítása | 258 |
| Különféle baromfiüzemek | |
| Törzstenyészetek | 259 |
| Törpeüzemek | 260 |
| Kisüzemek | 260 |
| Közepes üzemek | 261 |
| Nagyüzemek | 262 |
| A baromfiak nemesítése - Újfajták előállítása | |
| Miből épül fel a test? | |
| A sejtek bonctana | 265 |
| Testi sejtek, ivari sejtek | 265 |
| A megtermékenyülés | 266 |
| Az öröklődés lényege | 267 |
| Az öröklődés különböző formái | 269 |
| Mozaikszerű beolvadó, újatalkotó, hasadó öröklődés | 270 |
| A Mendel-féle elmélet | 271 |
| Újfajták előállítása | 273 |
| A vérvonal | 273 |
| Nemesítő keresztezés | 274 |
| Haszonállatokat előállító keresztezés | 275 |
| Üzemterv készítése | 279 |
| Számvitel | |
| A számvitel rendeltetése és felosztása | 285 |
| Számadási könyvek és jegyzékek | |
| Törzskönyvi számadások | |
| A baromfiak megjelölésének különféle módjai | |
| Betegségek | |
| A betegségek leküzdésére teendő általános feladatokról | 320 |
| Az elkülönülés | 321 |
| A gyógykezelés és orvosságok készítésének és alkalmazásának módjai | 322 |
| Az oltás | 323 |
| Milyen intézményeknél és hogyan vizsgáltathatók meg az elhullott állatok? | 324 |
| A fertőző betegségek kötelező bejelentése | 324 |
| Az egyes betegségek leírása | |
| Az élősdiek által okozott betegségek | 325 |
| Az egyes testrészek nem fertőző megbetegedései | 332 |
| Fertőző betegségek | 343 |
| Baromfiak ellenségei | 356 |
| Magyar fajták | |
| A magyar parlagi tyúk | 358 |
| A fehér magyar tyúk | 359 |
| A kendermagos magyar tyúk | 359 |
| A sárga magyar tyúk | 360 |
| Az erdélyi kopasznyakú tyúk | 360 |
| Idegen fajták | |
| Gazdasági fajták | 363 |
| Tojófajták | 369 |
| Húsfajták | 374 |
| Sportfajták: A Bantam | 377 |
| A pulyka tenyésztése | |
| A pulyka rendszertani helye, származása, szeliditése és elterjedése | 379 |
| A pulykatenyésztés föltételei - A tenyésztés célja - A pulyka gazdasági tulajdonságai | 380 |
| Küllemtani eltérések | 380 |
| Élettana és tenyésztéstana | 381 |
| A pipék fölnevelése | 383 |
| A pulykák elhelyezése | 384 |
| A pulykák értékesítése és hizlalása - A pulykának húsra való értékesítése - Tömése - Melléktermékek | 385 |
| Különböző pulykaféleségek | 386 |
| A kacsa tenyésztése | |
| A kacsa rendszertani helye, származása, megszeliditése | 388 |
| A kacsatenyésztés feltételei - A tenyésztés célja | 388 |
| Bonctani és küllemtani eltérések | 389 |
| A kacsák felnevelése - Élettana - Tenyésztéstana | 390 |
| A kikelt kacsák felnevelése | 393 |
| A kacsák takarmányozása | 395 |
| A kacsák elhelyezése | 396 |
| A kacsák értékesítése és hasznosítása | 396 |
| Tizhetes pecsenyekacsák nevelése | 398 |
| Húshizlalás | 398 |
| Zsírhizlalás | 398 |
| Kacsaféleségek | 399 |
| Meredektartású kacsafélék | 399 |
| Vízszintes testtartású kacsafélék | 403 |
| A házilúd tenyésztése | |
| Rendszertani helye - Szeliditése - Tenyésztésének feltételei | 406 |
| Bonctani, küllemtani és élettani sajátosságok | 407 |
| A lúd tenyésztése | 407 |
| A pipék felnevelése | 409 |
| A felnőtt ludak takarmányozása | 410 |
| A ludak javitása és hizlalása | |
| Korai pecsenyeludak nevelése | 411 |
| Pecsenyeludak nevelése | 412 |
| Zsírludak előállítása | 412 |
| Értékesítés és hasznosítás | 414 |
| A ludak elhelyezése | 415 |
| A lúdféleségei - Parlagi lúd | 415 |
| Az emedeni lúd | 416 |
| A pomerániai lúd | 417 |
| A diepholzi lúd | 418 |
| A toulousi lúd | 418 |
| Az olasz lúd | 419 |
| Az orosz ludak | 420 |
| A fodros lúd | 420 |
| Függelék | |
| Baromfitenyészetek állami ellenőrzésére vonatkozó szabályzat | 421 |
| Irodalom | 432 |
| Tartalomjegyzék | 434 |
| Betűsoros tárgymutató | 448 |
| Ábrák jegyzéke | 459 |
| Színes táblák jegyzéke | 464 |
Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.