| Gazdasági háziállatok szervezete és életműködése | |
| A sejtek | 1 |
| A szövetek | 5 |
| A nyálkahártyák és savóshártyák | 7 |
| Az állati test általános beosztása és részarányossága | 8 |
| A csontok és a csontváz | 12 |
| A fej csontjai | 13 |
| A törzs csontjai | 15 |
| A végtagok csontjai | 16 |
| A csontok összeköttetései, a szallagok és ízületek | 17 |
| A fogak | 18 |
| Az izmok és a mozgás | 20 |
| A szív és az érrendszer | 22 |
| A légzőkészülék és a légzés | 27 |
| Az emésztőkészülékek és az emésztés | 30 |
| Az emésztést előkészítő szervek | 30 |
| A tulajdonképeni emésztőszervek | 32 |
| Az emésztést elősegítő szervek | 36 |
| Az emésztés | 37 |
| A húgyzókészülék | 41 |
| Az ivarszervek és működésük | 43 |
| A hím ivarszervek | 43 |
| A női ivarszervek | 45 |
| Az ivarszervek működése, a magzat keletkezése és fejlődése | 47 |
| Az idegrendszer | 50 |
| Az érzékszervek | 52 |
| A látás szerve | 52 |
| A hallás szerve | 55 |
| Az ízlelés szervei | 57 |
| A szaglás szerve | 57 |
| A tapintás szervei | 57 |
| Általános állattenyésztési ismeretek | |
| Az állattenyésztés jelentősége | 62 |
| Az állatok megszelídítése és a szelídítés hatása a szervezetre | 63 |
| A faj fogalma és a faji hovatartozás megállapítása | 64 |
| A fajta fogalma és a fajták csoportosítása | 65 |
| A tenyészet, törzstenyészet, törzs, család, vérvonal és egyed | 67 |
| A háziállatok jellemző külső és belső tulajdonságai | 67 |
| A szervezet | 68 |
| A vérmérséklet | 72 |
| A fejlődőképesség | 72 |
| A nemi jelleg | 74 |
| A kor | 78 |
| Az alkalmazkodási képesség | 79 |
| A termelőképesség | 80 |
| A takarmányértékesítés | 81 |
| Az igénytelenség | 82 |
| Az ellenállóképesség | 82 |
| A külső és belső tulajdonságok összefüggése | 82 |
| Az állati tulajdonságok öröklése | 83 |
| Az öröklés fogalma | 83 |
| Az öröklés főb módjai | 84 |
| Az állat átörökítőképességének megállapítása | 89 |
| A szerzett tulajdonságok, betegségek, hibák, rossz szokások és az ellenállóképesség öröklése | 90 |
| Az egyéni átörökítőképesség és a visszaütés | 91 |
| Tévhitek az öröklésről | 92 |
| Állattartás és állattenyésztés | 93 |
| A tenyészcél kitűzése és a fajta megválasztása | 93 |
| A tenyésztési eljárások | 95 |
| A tenyészegyedek kiválasztása és beszerzése | 99 |
| A tenyészállatok törzskönyvezése, jelzése, mérése és bírálata | 103 |
| Az ivar- és tenyészérettség | 107 |
| Az ivarzás | 108 |
| A pároztatás alapelvei | 109 |
| A pároztatás módjai és a mesterséges megtermékenyítés | 110 |
| A terméketlenség | 112 |
| A hím- és a nőnemű állatok számaránya | 112 |
| A vemhesség | 112 |
| A vemhes állat gondozása | 114 |
| Az ellés és az ellés körüli teendők | 115 |
| A koraszülés és az elvetélés | 118 |
| Az anyaállat gondozása ellés után | 118 |
| Az újszülött kezelése és felnevelésének alapelvei | 119 |
| Az állattenyésztés állami és társadalmi támogatása | 123 |